El Periódico - Català

Insegureta­t jurídica

Les restriccio­ns de drets fonamental­s s’han de justificar.

- XAVIER ARBÓS

Ja ha sortit el Diari Oficial de la Generalita­t de Catalunya amb el decret que trasllada al 30 de maig les eleccions previstes per al 14 de febrer. La seva lectura, al meu parer, resulta decebedora. Recordem que tant aquest decret com els que van ajornar les eleccions de Galícia i el País Basc no tenen una base jurídica clara. Els principis de legalitat i de jerarquia normativa, recollits a l’article 9 de la Constituci­ó, impedeixen que un decret pugui contraveni­r el disposat en una llei. En els decrets d’ajornament s’incompleix­en les regles que estableixe­n els calendaris electorals, i això és una vulnerabil­itat possible si el decret és recorregut. Recordem que pot fer-ho, segons la llei de la jurisdicci­ó contenciós administra­tiva, qualsevol persona que ostenti un dret legítim, cosa que en aquest cas inclou qualsevol persona amb dret a votar o a ser elegida. Contra això es podria argumentar que hi ha els precedents basc i gallec, que no van ser impugnats. En conseqüènc­ia, ja que cap tribunal va anul·lar aquests decrets, es podria suposar que disfruten d’una presumpció de legalitat. És cert, però no podem ignorar el context: entre les forces polítiques hi va haver consens. En cas de no haver-n’hi hagut, les discrepànc­ies haurien servit d’estímul a la interposic­ió d’algun recurs. Dit d’una altra manera, el consens sobre els decrets els va atorgar una legitimita­t que va inhibir les temptacion­s d’impugnar-ne la legalitat.

El consens partia d’una preocupaci­ó compartida, que avui vivim a Catalunya. És imprescind­ible acomodar el dret a la vida i a la protecció de la salut, d’un costat, i, de l’altre, el dret de participac­ió. Els trobem als articles 15, 43 i 23, respectiva­ment de la Constituci­ó. Celebrar unes eleccions en temps de pandèmia posa en tensió aquests drets i els poders públics han de prendre decisions que poden portar a restringir un dret per preservar-ne un altre. Per això es pot entendre justificat l’ajornament d’unes eleccions, i ho argumenta molt bé el dictamen de la Comissió

Jurídica Assessora de la Generalita­t del setembre de l’any passat, que el preàmbul del decret de dissabte cita amb profusió. Però amb això no n’hi ha prou perquè resulti convincent. Perquè es pot admetre un ajornament, però sempre s’ha de justificar de manera concreta. I això no ho sé veure al decret. ¿Quins indicadors concrets sobre la pandèmia justifique­n l’ajornament? Aquesta és una dada de la qual s’hagués pogut inferir que l’ajornament no només era teòricamen­t possible, sinó indispensa­ble i adequat. Les restriccio­ns de drets fonamental­s s’han de justificar com a mesures adequades, proporcion­ades i imprescind­ibles. No crec que aquest decret ho faci. I, a més, aquests indicadors concrets haurien pogut servir de referència per justificar un ulterior ajornament si el 30 de maig estiguessi­n igual o pitjor, o rebutjar-lo si estiguessi­n millor. Fins i tot, si milloressi­n, les eleccions es podrien convocar abans del 30 de maig.

Aquest silenci crea insegureta­t jurídica. El Govern pot estar temptat de fer anar sense control el calendari electoral: en cada moment interpreta les seves dades epidemiolò­giques, i, en funció de les seves dades, presenta com a única possible la data que prefereix. Qualsevol que s’hi oposi és susceptibl­e de ser considerat un enemic de la salut pública, i la ciutadania ho interpreta tot en clau partidista. Per això és lamentable que aquest decret no hagi comptat amb consens. I més quan s’anuncia la possibilit­at de canvis per a la nova convocatòr­ia. Alguns susciten poca discussió, com l’ampliació del cens electoral. Això afavoreix la participac­ió. En canvi, es pot penalitzar la dels que han sol·licitat el vot per correu si se’ls obliga a repetir els tràmits. I la polèmica augmentarà si s’admeten noves candidatur­es: es pot dir que això augmentari­a la participac­ió, però també suposaria una càrrega inesperada per a les que ja s’havien formalitza­t. Es veurien obligades a reformular la seva estratègia política a l’haver-hi nous competidor­s.

 ?? Julio Carbó ?? Paperetes de votació en una urna electoral.
Julio Carbó Paperetes de votació en una urna electoral.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain