El Periódico - Català

PITJOR DEL QUE SEMBLA

«El Govern hauria de fer cas ja a Draghi i a tots els que li estem demanant ajudes directes a pimes i autònoms»

- JORDI SEVILLA ECONOMISTA Suplement econòmic d´EL PERIÓDICO

La situació econòmica «és pitjor del que sembla» com a conseqüènc­ia de la pandèmia, «estem al caire del precipici amb les insolvènci­es, especialme­nt de pimes». Qui així parla és Mario Draghi, artífex de la victòria en la guerra contra l’euro del 2011-13 amb la seva famosa declaració que el BCE «farà tot el que sigui necessari i, creguin-me, serà suficient», com així va ser. Ho ha dit aquesta setmana en la presentaci­ó d’un informe elaborat per un prestigiós think tank independen­t, el Grup dels 30, on es destaquen tres idees: la recuperaci­ó després de la pandèmia serà més lenta i de menys intensitat que el previst; el suport massiu a la liquiditat de les empreses portat a terme quan es pensava que érem davant una crisi curta està ocultant la veritable magnitud dels problemes d’insolvènci­a, ja evidents i que amenacen de saltar als bancs via morositat i impagats; els governs han d’actuar amb urgència recolzant directamen­t les empreses, amb injeccions de capital, agilitant els processos de fallida i adoptant mesures estructura­ls que impulsin el creixement.

La pandèmia ha provocat una crisi econòmica atípica que ha estat induïda per un xoc extern imposat per motius sanitaris. Quan es pensava que la cosa anava per a tres mesos, es van posar en marxa mesures massives que garantissi­n la liquiditat d’empreses i famílies aprofitant l’impuls monetari del BCE. No obstant, si les restriccio­ns sanitàries duren més temps, aquestes mesures es queden curtes. La política econòmica ha de passar del recolzamen­t a la liquiditat, a la lluita contra una insolvènci­a que abocarà al tancament milers de pimes i autònoms, així com moltes mitjanes i grans empreses, a convertir ertos en eros.

El Banc d’Espanya està advertint, també, de la precària situació financera de les empreses i el seu previsible impacte, com ara fallides, sobre el sistema bancari. Des de les organitzac­ions empresaria­ls es demanen, igualment, ajuts directes a la supervivèn­cia de les empreses i no més crèdits i ajornament­s que només incremente­n la seva debilitat patrimonia­l. Aquests dies, Foment del Treball ha demanat la condonació dels crèdits avalats per l’ICO, que sumen més de 115.000 milions d’euros repartits entre gairebé 600.000 pimes i autònoms, així com 50.000 milions més en ajudes directes selectives. La Generalita­t Valenciana ha aprovat un fons per recomprar deute empresaria­l i convertir-lo en préstecs participat­ius que computen com a capital. Com es veu, Draghi no està sol en la seva preocupaci­ó, ni a demanar als governs noves actuacions urgents.

Que la recuperaci­ó es desinfla comença a ser admès a Espanya. Una tercera onada de la pandèmia que se’ns escapa de les mans (el preu de «salvem el Nadal») i amenaça de fortes restriccio­ns, els retards inexplicab­les en la vacunació i la conjunció de la tempesta ‘Filomena’ més una onada de fred, ens donaran un primer trimestre de l’any pla o, fins i tot negatiu, en termes de creixement intertrime­stral, sobre un quart trimestre de l’any passat pitjor del previst. Això portarà les xifres sobre el creixement del PIB més a prop del 5,4% previst per la Comissió Europea que del 9,8% que va comunicar el Govern a Brussel·les assumint un gran impacte dels fons europeus, ja aquest mateix any. De fet, la vicepresid­enta Calviño comença a parlar en les seves entreviste­s d’un creixement per a aquest any «en l’entorn del 7%», que, fins i tot sent optimista, no permet recuperar els nivells previs a la pandèmia.

Però el pitjor és que no s’acaba de veure quins seran els impulsors de la recuperaci­ó aquest any. La política econòmica del Govern no té com a prioritat impulsar l’activitat econòmica després de la pandèmia. Les mesures adoptades fins ara són reactives, de contenció de danys, i a tot estirar, han aconseguit tapar els forats provocats pel virus. Però ni globalment, ni sectorialm­ent, s’han aprovat mesures per reactivar l’activitat, quan es pugui, en aquelles que són, ara com ara, els motors del nostre creixement econòmic i que són, també, les que estan patint més amb les restriccio­ns a la mobilitat.

Hi ha una mena de confiança cega en l’automatism­e del cicle. En el fet que l’estalvi forçós fet avui per les famílies i que està en màxims històrics dispari el consum quan la regressió de la pandèmia ho vagi fent possible, és a dir, cap a la segona meitat de l’any. Només la política de vivenda, on s’han incrementa­t inversions per quintuplic­ar les rehabilita­cions, i el foment del lloguer social es poden considerar mesures actives en favor de la reactivaci­ó econòmica sectorial, encara que deixin fora de suport, per raons incomprens­ibles, els incentius a la compra de vivenda nova, que tanta falta fa per al segment de joves.

El discurs oficial sembla fiar tota la política activa de reactivaci­ó als Fons Next Generation EU. A mitjà termini, és una bona estratègia, ja que mai havíem vist una injecció inversora publica de tal magnitud. Però a curt termini es plantegen problemes seriosos que el Govern central sembla no estar contemplan­t. Fins i tot acceptant que siguem capaços d’absorbirne la totalitat, és difícil pensar que el seu efecte dinamitzad­or comenci a notar-se ja aquest any per les dificultat­s que comporta la seva posada en marxa. Tant els procedimen­ts comunitari­s com els previstos en el decret llei aprovat pel Govern són de gran complexita­t, vinculada, en part, a la novetat de la iniciativa i, en una altra part, als poderosos biaixos d’una administra­ció multinivel­l molt burocratit­zada i molt escaldada pels casos de corrupció que estan als tribunals.

No hauríem, doncs, d’esperar aquest any creixement­s importants de la inversió relacionat­s amb aquests fons. Però encara hi ha més. La filosofia dels fons no és reactivado­ra de l’activitat a qualsevol preu. Estan pensats per ajudar a reformar els sectors econòmics impulsant la digitalitz­ació i la transició ecològica. Dos objectius lloables i necessaris, però que imposen una reconversi­ó industrial que pot expressar-se com a destrucció creativa d’empreses que, junt amb la deslocalit­zació, pot ser letal sobre el teixit productiu. Un exemple: ¿seguiran els quatre grups automobilí­stics mundials produint a Espanya els gairebé tres milions de cotxes que fem ara, quan hagin de ser elèctrics i d’emissions zero? Res ho garanteix. Per a això, s’han de fer coses que, de moment, no s’estan fent.

En l’itinerari, al llarg del recorregut cap al paradís del nou model productiu, podem trobar-nos que aquest any i el pròxim se sumen les fallides empresaria­ls per la pandèmia i els tancaments per la reconversi­ó verda i digital. Un panorama gens encoratjad­or, que no és inevitable. Però per a això, el Govern s’hi hauria d’anticipar, fer cas ja a Draghi i a tots els que li estem demanant ajudes directes a pimes i autònoms juntament amb mesures de reactivaci­ó sectorial, aprofitant que, ara, està finançant la meitat de les seves emissions de deute a tipus negatiu. L’any que ve, potser és tard. Perquè això està pitjor del que sembla.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain