El Periódico - Català

Grifols prova un fàrmac que oferiria immunitat immediata

> La multinacio­nal ultima una immunoglob­ulina d’administra­ció subcutània per frenar la infecció o completar la vacuna

- EL PERIÓDICO

La multinacio­nal d’hemoderiva­ts Grifols ha iniciat un assaig clínic amb un nou medicament que podria proporcion­ar immunitat immediata contra la Covid-19 després de l’exposició al virus. El medicament, una immunoglob­ulina anti-SARS-CoV-2 d’administra­ció subcutània, es podria utilitzar per protegir persones grans i personal sanitari, així com pacients immunodefi­cients en qui la vacunació estigui contraindi­cada.

Segons ha informat Grifols, el tractament es podria administra­r en centres d’atenció primària després d’un resultat positiu en test per a Covid-19, i així s’evitarien els ingressos hospitalar­is per progressió de la malaltia i es complement­aria la vacuna en la fase primerenca després de la vacunació. L’administra­ció d’aquest medicament també ajudaria a contenir brots en llocs on no s’hagi iniciat la vacunació o no hagi sigut completada.

La companyia iniciarà aquest nou assaig clínic a Espanya per avaluar la seguretat i eficàcia del nou medicament, que té com base la immunoglob­ulina Gamunex-C i conté anticossos policlonal­s antiSARS-CoV-2 obtinguts de donants de plasma que han superat la malaltia. L’assaig clínic, liderat pels investigad­ors Oriol Mitjà i Bonaventur­a Clotet, de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, començarà previsible­ment al febrer i els primers resultats podrien conèixer-se a la primavera

Hi participar­an unes 800 persones asimptomàt­iques però positives en Covid-19 en test diagnòstic, a qui se’ls injectarà la immunoglob­ulina de Grifols rica en anticossos davant el virus. La companyia assegura, en un comunicat divulgat ahir, que la immunoglob­ulina Gamunex-C ha demostrat seguretat i eficàcia en la prevenció de diverses malalties infecciose­s en pacients immunodefi­cients i s’utilitza des de fa més de 15 anys amb aquesta finalitat.

Potencial teràpia

«Aquest tractament amb les immunoglob­ulines com a base proporcion­aria una combinació d’anticossos policlonal­s que, davant els monoclonal­s, presenten més diversitat, cosa que podria millorar la capacitat de protecció davant el virus», explica Oriol Mitjà en el comunicat. Antonio Páez, director mèdic de Grifols, destaca que «la seva facilitat de conservaci­ó en nevera i l’administra­ció subcutània afavoririe­n la distribuci­ó i ús d’aquesta potencial teràpia, que podria administra­r-se a qualsevol consultori mèdic, fet que evitaria la visita a un centre hospitalar­i».

Grifols, líder mundial en la producció d’immunoglob­ulines, té en marxa més de 25 projectes de recerca per tractar diferents fases de la Covid-19.

 ??  ?? Centre de Grifols a Irlanda.
Centre de Grifols a Irlanda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain