El Periódico - Català

ERC irrita JxCat al reclamar més coordinaci­ó

> Aragonès demana als seus socis renegociar l’acord posterior a la inhabilita­ció de Torra

- FIDEL MASREAL

Després de la inhabilita­ció del president Quim Torra, els dos socis del Govern, Junts per Catalunya i ERC, van emprendre una nova negociació interna per gestionar el repartimen­t de poder. Aquest partit va acabar en taules. Ni Esquerra va aconseguir que es convoquess­in eleccions abans que la sentència a Torra portés automàtica­ment a les urnes, ni JxCat va poder aconseguir que el president del Parlament, Roger Torrent, dilatés els terminis per votar més tard.

Després d’aquell acord, van arribar els detalls: Aragonès no exerciria de president ni a la Cambra catalana ni en missatges institucio­nals com el de Cap d’Any. Aquest acord es va acabar traduint, a la pràctica, en dos governs actuant en paral·lel en la major part dels casos.

Ara, Esquerra –que sempre va tenir interès a anar com més aviat possible millor a les urnes– reclama renegociar aquest pacte. Així ho va afirmar ahir, en una entrevista d’Europa Press, el vicepresid­ent del Govern, president en funcions i candidat d’ERC. Aragonès va proposar «millorar els mecanismes de coordinaci­ó», però no va afegir com.

Conegudes aquestes declaracio­ns, la meitat del Govern de JxCat va respondre que són precisamen­t ells els que han reclamat recentment en el si de l’Executiu català millorar la coordinaci­ó. Concretame­nt, en la reunió del Consell Executiu de divendres passat, que va servir per acordar la suspensió de les eleccions convocades per al 14 de febrer.

El partit de l’expresiden­t Carles Puigdemont retreu als republican­s que vagin per lliure en les àrees de Salut i Exteriors. I creu que, amb les seves declaracio­ns d’ahir, Aragonès es va limitar a llançar «fum» sense més ni més.

Quan se li va preguntar per això, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, va dir que les paraules del vicepresid­ent no eren, de moment, més que això, unes declaracio­ns. «Les pugnes en el Govern no fan bé a ningú. No sé què ha volgut dir ni què proposa», va respondre Artadi, que va emplaçar ERC que les millores s’aconseguei­xin mitjançant una millor «empatia», que faria innecessàr­ia la creació de més taules de coordinaci­ó internes.

D’altra banda, Artadi va aprofitar per llançar un nou dard a Esquerra i, en concret, al conseller d’Exteriors, Bernat Solé, en relació amb la preparació dels comicis catalans, que després del seu ajornament estan fixats ara per al dia 30 de maig.

Deures de difícil aplicació

Junts planteja un decàleg de mesures, la major part de les quals, segons va admetre la portaveu del partit, requeririe­n una aprovació al Congrés, ja que el Parlament està dissolt per la convocatòr­ia electoral.

Entre aquestes mesures hi figuren vacunar els membres de les meses electorals, incrementa­r el nombre de punts de votació, efectuar tests massius a l’hora d’anar a votar, poder votar per correu fins a dos dies abans de les eleccions, votar físicament durant dos dies, crear «urnes mòbils» perquè els afectats per la Covid no hagin de sortir dels seus domicilis i implantar el vot electrònic.

Respecte al vot electrònic, Solé ja va avançar ahir mateix, en declaracio­ns a SER Catalunya, que no és possible habilitar-la de cara al 30 de maig. En resposta implícita a les crítiques abocades per Junts, el conseller d’Exteriors va assegurar que tenia tota l’operació preparada per votar el 14-F.

 ?? David Zorrakino / Efe ?? El president en funcions i candidat d’ERC, Pere Aragonès, ahir.
David Zorrakino / Efe El president en funcions i candidat d’ERC, Pere Aragonès, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain