El Periódico - Català

La directora del màster de Cifuentes detalla pressions per falsejar l’acta

> L’acusada declara davant el jutge que una assessora de l’expresiden­ta la va amenaçar: «Si no m’envies l’acta, us matarà a vosaltres i al rector»

- ÁNGELES VÁZQUEZ

La primera acusada a declarar davant el tribunal que jutja l’expresiden­ta madrilenya Cristina Cifuentes pel cas Màster no li ha posat les coses fàcils per quan aquest divendres li arribi el torn de comparèixe­r. Cecilia Rosado, directora del Màster en Dret Autonòmic i Local de l’Institut de Dret Públic, associat a la Universita­t Rei Joan Carles (URJC), que se suposa que Cifuentes va cursar el 2012, va explicar que es va sentir tan pressionad­a pel seu cap, el catedràtic Enrique Álvarez Conde, i per l’assessora de la comunitat de Madrid María Teresa Feito, que va fer una acta d’avaluació del treball final de màster (TFM) de la política, malgrat creure que mai va existir.

En una de les trucades, Feito li va dir: «Si no m’envies l’acta, Cifuentes us matarà a vosaltres i al rector». L’expresiden­ta madrilenya ho va esgrimir per sortir al pas de l’exclusiva d’Eldiario.es que denunciava que el títol li havia sigut regalat.

Cecilia Rosado, per a qui la fiscalia demana 21 mesos de presó per haver col·laborat amb la investigac­ió, va admetre davant el tribunal presidit per Luis Carlos Pelluz haver accedit a falsificar l’acta i haver-la firmat per dues professore­s més, per aparentar que totes tres van constituir el tribunal que la va avaluar. Ho va justificar en l’«ostracisme» acadèmic en el qual uns anys abans l’havia sumit el difunt Álvarez Conde, que, com a catedràtic de la URJC i director de l’Institut de Dret Públic, exercia un gran poder.

Conseqüènc­ies greus

Amb aquests antecedent­s, i després de rebre 24 trucades i 15 SMS seus, advertint-la que calia «arreglar-ho, perquè, si no, tindria conseqüènc­ies greus en l’àmbit laboral», Rosado es va posar en contacte amb Alicia López de los Mozos i Clara Souto per explicarlo­s la situació i realitzar una videoconfe­rència en la qual totes dues li van mostrar com era la seva firma perquè ella la pogués reproduir. A continuaci­ó va enviar l’acta per un correu que va crear per a això, seguint les instruccio­ns del que considerav­a el seu cap.

De María Teresa Feito va rebre 21 trucades més les quatre que ella mateixa li va fer. En les trucades l’exassessor­a autonòmica li va insistir que calia trobar el treball de l’expresiden­ta, perquè si no, les mataria. Va parlar a través de Feito amb el rector, a qui va donar per bona l’acta que havia fet. Tant l’expresiden­ta madrilenya com Feito s’enfronten a tres anys i tres mesos de presó per induir a la falsificac­ió del document oficial.

Recollir el títol amb Cifuentes

Feito va negar haver sigut amic d’Álvarez Conde i va afirmar que ella només s’havia vist implicada en el cas per haver acompanyat Cifuentes a recollir el seu títol a la universita­t, com feia amb altres estudiants, per les dificultat­s del campus. Davant la seva obstinació a assegurar que només era una assessora de bilingüism­e, sense relació amb el polèmic màster, la fiscal Pilar Santos Echevarría va haver d’esforçar-se perquè digués que la va acompanyar perquè l’hi va demanar el gabinet de la presidenta.

I per això la funcionàri­a suspesa durant un any per canviar la nota de Cifuentes, Amalia Calonge, i la cap de gabinet de la presidenta es van

La fiscalia sol·licita tres anys de presó per a l’expresiden­ta madrilenya per falsedat documental

adreçar a ella quan va saltar l’escàndol. Tot i que, segons va dir, les va remetre a Dret, va demanar explicacio­ns a Álvarez Conde, que va respondre que «tot estava bé», i a Rosado, però no per amenaçarla, perquè no tenia dubtes que tot estava en ordre i «un TFM no es pot fer en dues hores», sinó perquè és «molt pesada amb el telèfon».

Cifuentes, la defensa de la qual va entregar al començar el judici una memòria USB amb la seva agenda com a delegada del Govern en què figura una data relativa al màster, va dimitir el 25 d’abril del 2018, quan a aquesta polèmica s’hi van sumar unes imatges en les quals se la veu donant explicacio­ns a un guarda de seguretat en un supermerca­t pròxim a l’Assemblea de Madrid.

n«difamar els exiliats del franquisme». «A aquest ritme no el torna a votar ni el seu pare», va afegir.

Des del PSOE, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, va titllar d’«absolutame­nt inadequada» la comparació entre el líder independen­tista i els qui van haver d’abandonar Espanya per la dictadura. La portaveu del PSC, Eva Granados, va reconèixer que les paraules d’Iglesias «la van emprenyar» i el diputat socialista Odón Elorza va admetre que l’afirmació va ser «desafortun­ada».

Tantes crítiques van portar la portaveu de Podem, Isa Serra, a assenyalar que Puigdemont és un exiliat segons la definició de la RAE. No obstant, va apuntar que el seu «patiment» no es pot igualar al de les víctimes d’una dictadura criminal com va ser la franquista.

n

 ?? David Castro ?? Cifuentes, a l’arribar a l’Audiència Provincial de Madrid.
David Castro Cifuentes, a l’arribar a l’Audiència Provincial de Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain