El Periódico - Català

Brussel·les alerta del risc de l’excés de deute per a la recuperaci­ó

> La Comissió avisa l’Eurogrup del perill que hi hagi una sortida de la crisi a diverses velocitats Calviño diu que «és ara» quan s’ha d’invertir i fer reformes >

- SILVIA MARTINEZ

Fins que va irrompre la crisi de la Covid-19 al continent europeu, els esforços per corregir els desequilib­ris macroeconò­mics a l’Eurozona havien començat a donar els seus fruits. Des d’aleshores, no obstant, i segons el diagnòstic transmès ahir per la Comissió Europea als ministres d’Economia i Finances de l’Eurogrup, alguns d’aquests desequilib­ris, com el deute, s’han disparat i, amb això, el risc que s’accentuïn les divergènci­es dins de la zona euro i es freni la recuperaci­ó. Malgrat la necessitat de mantenir polítiques expansives, és necessari controlar que la hipoteca no sigui massa gran, alerten.

«El deute públic està de nou en augment en aquests moments, especialme­nt als països més colpejats econòmicam­ent per la pandèmia. En la nota que hem presentat recalquem que aquests desequilib­ris, lamentable­ment, són un risc que probableme­nt anirà a més. El nostre desig és evitar que hi hagi una recuperaci­ó amb diferents velocitats», va explicar el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, després d’un debat de l’Eurozona. En la reunió telemàtica es va reiterar la importànci­a de mantenir una política econòmica expansiva i de prestar atenció als desequilib­ris derivats de l’impacte social de la crisi que «encara no s’han deixat sentir plenament».

Països més colpejats

Entre els desafiamen­ts que més preocupen Brussel·les, destaca la persistènc­ia d’alguns grans superàvits per compte corrent relacionat­s amb un excés d’estalvi i una falta d’inversió, l’augment dels dèficits per compte corrent a causa de les pèrdues d’ingressos derivades de les restriccio­ns sofertes pel sector del turisme, els riscos sobre salaris i productivi­tat, així com l’augment del deute públic i privat.

Un deute que s’ha disparat en tots els estats membres, però particular­ment als països amb nivells d’endeutamen­t previs a la crisi del coronaviru­s més elevats, cosa que reflecteix «el fet que la recessió ha sigut més profunda en aquests països». En el futur, alerta la Comissió, el pagament del deute per part de les empreses podria ser un problema, especialme­nt en els sectors més afectats i d’una manera més duradora per la crisi actual, igual que les perspectiv­es per a les llars pel deterioram­ent del mercat laboral.

El document de Brussel·les també alerta d’un possible ressorgime­nt dels riscos per la desacceler­ació dels preus de la vivenda, amb correccion­s a la baixa en els pròxims anys en alguns països, així com riscos per al sector bancari. Tot i que gràcies a les noves exigències en matèria de capital la situació és millor que després de la crisi del 2008, el sector s’ha vist afectat pels nivells de rendibilit­at baixos en un entorn de tipus d’interès baixos. En aquest context, Brussel·les alerta d’un possible repunt dels préstecs morosos i del possible impacte d’una reducció de preus de la vivenda.

«És indubtable que encara ens trobem en un moment de gran incertesa», va admetre ahir la vicepresid­enta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, que, igual com la resta de l’Eurogrup, considera prioritari aprofitar el nou fons de recuperaci­ó de 750.000 milions per apuntalar la recuperaci­ó. «Els plans de recuperaci­ó són instrument­s macroeconò­mics contracícl­ics i és ara quan necessitem fer un esforç d’inversió i reformes per mirar de compensar l’impacte negatiu de la pandèmia als països més afectats, com passa amb Espanya», va recordar Calviño poc abans d’esbossar les línies mestres del pla que el Govern de Pedro Sánchez negocia amb Brussel·les des de finals de l’any passat.

Tant el president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, com la presidènci­a portuguesa de la Unió Europea, que dirigeix els treballs de l’Ecofin aquest semestre, van convidar Espanya a presentar el seu pla nacional anticrisi davant la resta de col·legues. Un gest que Calviño va rebre «positivame­nt» ja que li va permetre exposar un document que haurà de validar posteriorm­ent l’Ecofin, incloses les reformes més polèmiques, com la de les pensions o del mercat laboral. Un exercici que Donohoe i Gentiloni van rebre positivame­nt.

Recepció a partir del febrer

«Hem tingut una presentaci­ó brillant i exhaustiva», va destacar el comissari, que va indicar que les converses amb Espanya sobre el pla nacional d’inversió i reformes «van pel bon camí» tot i que encara han de «continuar treballant alguns dies i algunes setmanes». Segons va explicar Gentiloni, els estats membres podran començar a remetre formalment els seus plans en la segona meitat de febrer i Brussel·les espera que incloguin un equilibri adequat entre «inversions i reformes».

 ?? Barry Cronin ?? Paschal Donohoe intervé en la sessió de la Cambra europea des de la seva oficina a Dublín, ahir.
Barry Cronin Paschal Donohoe intervé en la sessió de la Cambra europea des de la seva oficina a Dublín, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain