El Periódico - Català

El virus genera en les empreses un forat de 155.000 milions

> Les companyies europees veuran erosionada la seva solvència en un bilió d’euros entre el 2020 i el 2021, segons un estudi de PwC i AFME

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

Les empreses europees veuran reduït el seu capital en 1,018 bilions d’euros entre el 2020 i el 2021 a causa de les pèrdues que els està provocant la crisi del coronaviru­s. En el cas de les espanyoles, el forat ascendirà a uns 155.000 milions d’euros, un 15% del total. Es tracta d’un percentatg­e superior al pes de l’economia espanyola a la Unió Europea (entorn del 9%), cosa que constituei­x una prova més que la pandèmia està colpejant amb especial cruesa el país a causa del pes més gran en el mateix dels sectors més afectats per la Covid-19.

Així es recull en un estudi elaborat per la firma PwC per a l’Associació de Mercats Financers d’Europa (AFME), organitzac­ió que reuneix la banca d’inversió i corporativ­a del continent, així com altres agents del sector com advocats i consultors. El document destaca que les empreses europees estan podent reposar per si mateixes i gràcies al suport públic part d’aquest forat, però encara així quedaran entre 450.000 i 600.000 milions d’euros per cobrir (per a Espanya no hi ha estimacion­s).

L’advertènci­a se suma a altres alertes llançades en els últims mesos per veus autoritzad­es com el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, o Mario Draghi, expresiden­t del Banc Central Europeu. En cas de no prendre’s mesures, avisen des de fa temps aquests i altres experts, es produirà una allau sense precedents de fallides empresaria­ls, que es carregarà tant a empreses inviables com a firmes solvents que travessen dificultat­s transitòri­es pel coronaviru­s.

Mantenir el control

L’informe destaca que entorn d’un 10% de les companyies europees tenen reserves d’efectiu per a només entre dos i sis mesos. Per això estima que les primeres insolvènci­es, a falta de mesures de recolzamen­t addicional­s, podrien començar a produir-se aquest mateix mes. Les pimes, les empreses cotitzades mitjanes i les firmes dels sectors amb més problemes estructura­ls són, adverteix, les que tenen més necessitat­s de recapitali­tzació i, per tant, les que poden veure’s més afectades.

L’estudi destaca que les pimes, segons les entreviste­s que ha realitzat als seus gestors, no volen perdre el control de les seves companyies, per la qual cosa estarien disposades a pagar una prima substancia­l (d’uns 8,8 punts percentual­s) a canvi de solucions que els permetin mantenir la propietat. En aquesta línia, l’AFME insta les autoritats a promoure els instrument­s híbrids, a mig canvi entre el deute i el capital.

 ?? Ferran Nadeu ?? Botigues tancades en un centre comercial de Barcelona.
Ferran Nadeu Botigues tancades en un centre comercial de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain