El Periódico - Català

El preu màxim de la bombona de butà puja el 4,89%

- EL PERIÓDICO

El preu màxim de la bombona de butà de 12,5 quilograms s’incrementa­rà un 4,89% a partir d’avui, fins als 13,30 euros. Suma així la seva segona pujada consecutiv­a i acumula un encariment del 10% des del mes de setembre passat. Aquest increment es deu a la pujada de la cotització internacio­nal de la matèria primera (+16,85%), així com dels nolis (+36,17%), segons van indicar a Europa Press en fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

La revisió bimestral del preu es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) als mercats internacio­nals, així com del cost dels nolis (transport) i l’evolució del tipus de canvi eurodòlar. D’altra banda, l’esmentada revisió del preu, a l’alça o a la baixa, és limitada al 5%, i s’acumula l’excés o defecte de preu per a la seva aplicació en posteriors revisions.

De fet, si no existís el límit de preus sense impostos d’aquesta pujada o baixada del 5%, l’ampolla s’hauria encarit un 6,25%, segons les mateixes fonts. Aquesta pujada se suma a la de gairebé el 4,9% del novembre, que es va registrar després de les revisions a la baixa que es van produir en els mesos anteriors.

Malgrat aquest increment, el preu de l’ampolla està per sota del preu marcat abans de l’inici de l’estat d’alarma al març, ja que el gener de 2020 el seu preu estava fixat en 13,37 euros.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain