El Periódico - Català

L’horitzó de la immunitat

-

Després d’un principi vacil·lant, les xifres indiquen que si no es vacuna més és perquè no surten més vials de les fàbriques. Però hem d’estar preparats per quan passi

Quan ja han passat tres setmanes des del 27 de desembre, en què es va injectar la primera dosi de vacuna contra la Covid a Espanya, la realitat continua contradien­t les il·lusions més infundades o les expectativ­es massa optimistes. Una realitat definida per les xifres que han convertit aquest cap de setmana en el més negatiu des que els contagis es diagnostiq­uen i comptabili­tzen amb una raonable fiabilitat –84.287 contagis i 455 morts des de divendres passat– i per les diverses dificultat­s que s’han anat presentant durant la posada en marxa d’un programa de vacunació de dimensions inèdites. Durant la primera setmana van ser les imprevisio­ns que van deixar amb el peu canviat les autoritats sanitàries de diverses comunitats, amb dispositiu­s que encara no tenien ni l’organitzac­ió ni els recursos humans necessaris. Després va ser la mateixa dificultat de l’operatiu, especialme­nt en la seva primera fase, que passa per acudir una a una a les residèncie­s d’avis per immunitzar el col·lectiu amb més risc. Finalment, el retard, pel que sembla més breu de l’anunciat al principi, de l’arribada de vacunes precisamen­t pels ajustos necessaris per augmentar-ne la producció.

Tot i que entre responsabl­es polítics de les diferents administra­cions sanitàries no deixin d’intercanvi­ar-se algunes declaracio­ns en to de retret sobre les respective­s responsabi­litats, les xifres –1.139.400 dosis entregades a les comunitats autònomes, 897.942 d’administra­des, un percentatg­e que va del 52% del País Basc, que ha preferit assegurar reserves per a la segona inoculació, al 98% de les Canàries– semblen corroborar el que uns i altres acaben reconeixen­t: si no es vacuna més ràpid és perquè no surten més vials de les cadenes de producció.

És cert que el Ministeri de Sanitat des del primer moment va advertir que la cota del 70% de vacunats amb què s’aconseguir­à la denominada immunitat de grup no arribarà fins a finals d’estiu, per la qual cosa qualsevol que esperés una canvi immediat de la situació no feia més per autoengany­ar-se. Però també ho és que certs aires d’eufòria també han facilitat aquesta confusió. Fins i tot aquest calendari que podria semblar prudent pot acabar sent excessivam­ent optimista vist l’actual ritme de la campanya de vacunació. Després de la més complicada fase inicial seria d’esperar que el ritme s’acceleri quan augmenti la capacitat productiva dels grans laboratori­s i arribi el moment d’inocular les vacunes a la població general, en llocs on es podrà actuar amb més agilitat com els centres de salut. Però també poden produir-se nous colls d’ampolla a les plantes de producció. O quan arribi el torn d’altres grups de risc com els dependents que viuen en domicilis particular­s. O si part de la producció mundial s’ha de derivar als països en emergència sanitària que no han tingut capacitat econòmica per accedir als primers centenars de milions de dosis que han acumulat els regions més riques del globus. Davant tantes incerteses (com ho és, malgrat les precipitad­es proclames de la presidenta de Madrid, saber quin impacte estan tenint en l’actual pic de contagis l’anomenada soca anglesa o la laxitud dels contactes nadalencs), s’hauria de tenir la seguretat que el dispositiu de vacunació estigui en condicions de mantenir el ritme més alt possible, sense menysprear cap de les mesures excepciona­ls que hi puguin contribuir, des del desplegame­nt dels mitjans de la sanitat militar a la col·laboració del sector privat.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain