El Periódico - Català

El multilater­alisme verd de Biden

La seva intenció de situar els EUA a l’avantguard­a de la revolució ecològica s’enfronta a nombrosos obstacles

- Alexandre Muns Rubiol

Joe Biden va exercir com a senador durant 26 anys i va ocupar la vicepresid­ència durant els dos mandats de Barack Obama. Va engegar el seu tercer intent presidenci­al per guarir la divisió sembrada per Donald Trump. Va prometre que la seva victòria assegurari­a uns EUA novament compromeso­s amb el multilater­alisme i les institucio­ns internacio­nals. Durant les primàries del Partit Demòcrata es va postular com el candidat moderat amb l’experiènci­a i coneixemen­ts necessaris per reconcilia­r el país i aprovar mesures que recolzin una malmesa classe mitjana i treballado­ra castigada per la destrucció d’ocupació causada per la tecnologia i la carestia de la sanitat i l’educació.

Vol elevar els impostos per a les rendes anuals superiors a 400.000 dòlars, augmentar l’impost de societats del 21% al 28% i suprimir les subvencion­s als productors d’hidrocarbu­rs. Així finançaria una ampliació de les subvencion­s de cobertura mèdica proporcion­ades per l’Obamacare, la reducció del deute universita­ri i quatre anys de formació profession­al per a persones amb menors ingressos.

L’assassinat de diversos afroameric­ans en mans de la policia va desencaden­ar una onada de protestes i disturbis que va coincidir amb la propagació de la Covid-19. Biden va accentuar la lluita contra el racisme i la inclusió social. Va optar amb encert per no celebrar actes després d’alçar-se amb la nominació demòcrata al març. Ha complert la seva promesa de confeccion­ar un gabinet molt inclusiu. Integrarà la lluita contra el racisme i la desigualta­t social a la formulació de totes les seves polítiques. Biden reincorpor­arà els EUA a l’Acord de París, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut i potser al tractat P5+1 amb l’Iran. No imposarà més aranzels a la Xina o altres potències. Però inicialmen­t no derogarà les aplicades per Trump sobre més de 300.000 milions d’exportacio­ns xineses i assumeix el tractat TMEC negociat pel seu antecessor.

La gran ambició de Biden de convertir els EUA mitjançant un Green New Deal en el país a l’avantguard­a de la revolució ecològica s’enfronta a nombrosos obstacles. Vol invertir 1,7 bilions del pressupost federal en la pròxima dècada que suscitin inversions privades addicional­s de 5 bilions per reconstrui­r i renovar les infraestru­ctures de transport, energètiqu­es, edificis i escoles per a no només mitigar el canvi climàtic sinó liderar el món en fabricació i exportació de tecnologie­s verdes que generin ocupació als EUA. Els objectius d’eliminar emissions de carboni en l’horitzó del 2050 s’alineen perfectame­nt amb els de la UE. Però els 51 vots demòcrates en el Senat no asseguren l’aprovació del seu pla.

Temps i capital polític

Els seus objectius d’eliminar el 2050 emissións de carboni s’alineen amb els de la UE

L’adopció d’un altre paquet d’estímuls per part del Congrés i l’acceleraci­ó de la campanya de vacunació absorbiran temps i capital polític a un Biden que el 2024, amb 82 anys, no es presentarà a la reelecció. Els republican­s no s’afegiran a les iniciative­s de la nova administra­ció. Biden vol vincular la formulació de la política exterior i de seguretat en matèria mediambien­tal, pandèmies, migracions i relacions amb la Xina al seu impacte sobre la població nord-americana. Però el seu idealisme de liderar un multilater­alisme verd i inclusiu es combina amb l’advertènci­a de duresa en vista de l’espionatge tecnològic i la infiltraci­ó d’institucio­ns dels EUA per part de la Xina i atacs cibernètic­s protagonit­zats per Rússia. Biden aspira a aprofundir la relació econòmica transatlàn­tica. Però la conclusió d’un acord d’inversió entre la UE i la Xina il·lustra la percepció diferent a Washington i Brussel·les amb vista al desafiamen­t geoestratè­gic plantejat per la Xina i Rússia.

n

 ?? Angela Weiss / AFP ?? Joe Biden, dissabte, en una compareixe­nça a Wilmington (Delaware).
Angela Weiss / AFP Joe Biden, dissabte, en una compareixe­nça a Wilmington (Delaware).
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain