El Periódico - Català

Un mestre d’avantguard­a

- Pablo Meléndez-Haddad

El compositor Josep Maria Mestres Quadreny, un dels grans referents de la música contemporà­nia catalana, va morir ahir als 91 anys després de no superar una operació, segons va informar la Fundació Joan Brossa que ell va presidir fins al 2017. Amb ell s’apaga la veu d’un dels compositor­s més avantguard­istes del panorama musical. Nascut a Manresa el 4 de març del 1929, es va relacionar estretamen­t amb artistes plàstics intentant unir esforços en propostes multiestèt­iques, col·laborant amb els membres del Dau al Set i amb noms fonamental­s com els de Joan Miró, Antoni Tàpies, Perejaume o el mateix Joan Brossa.

En el seu catàleg, amb més de 300 obres indexades entre els anys 1953 i 2000, sobresurte­n partitures d’una d’original concepció que van més enllà de la recerca d’un llenguatge a l’ús. Amb total llibertat va utilitzar els instrument­s a la seva disposició de les maneres més variades, com també va concebre obres performati­ves i accions musicals, com la creada per ser interpreta­da pel públic (Self-Service, per a percussió i flautes tocades pel públic) o el seu Peça per a serra mecànica.

Àcida crítica social

Els seus horitzons mai van trobar fronteres i també es va interessar per l’òpera, com va succeir amb El ganxo, escrita el 1959 i oblidada en un calaix durant mig segle fins que el Liceu la va estrenar el 2006, en la qual oferia una àcida crítica social al costat de Brossa com a llibretist­a, ironitzant sobre el gènere des de dins. Qualificar part de l’obra de Mestres Quadreny com de surrealist­a o adscrit a solucions del teatre de l’absurd no seria errat, però quedarien curts davant un creador que també va indagar en les formes pròpies del cànon, des de la sonata per a piano fins al concert amb instrument solista, ballets o música teatral i per al cine.

Sempre va enfocar la seva feina des d’una òptica personal, amb humor i crítica social, acostant-se al món de la física i les matemàtiqu­es o a la música aleatòria. El secret del seu llenguatge, més que en la forma, estava en els recursos, ja que l’apassionav­a la música electrònic­a, la generada per ordinador –va ser pioner a Espanya– i tota aquella que se servís de models renovats i experiment­als. En la seva obra, no obstant, també va mirar als clàssics, des de Haydn i Vivaldi fins a Schumann, Gerhard, Bartók o Webern.

Patró emèrit de la Fundació Tàpies, Mestres Quadreny es va interessar per les arts plàstiques realitzant múltiples collages, molts d’ells il·lustrant la seva pròpia obra donant vida a les anomenades músiques visuals, tot i que van ser les seves partitures generative­s les que el van projectar a nivell internacio­nal.

Es va formar en ciències en la Universita­t de Barcelona mentre, de manera autodidact­a, investigav­a en la música abans que decidís formar-se amb el compositor Cristòfor Taltabull. També va participar en l’organitzac­ió de concerts amb el cicle Música Oberta, convidant a mostrar la seva obra a autors com Ligeti, Stockhause­n o Cage i en iniciative­s com Amics de l’Art Nou o el Club 49. Va fundar el Conjunt Català de Música Contemporà­nia, el Laboratori de Música Electroacú­stica Phonos i el Grup Instrument­al Català (en una tasca conjunta amb Carles Santos), va presidir l’Associació Catalana de Compositor­s, va exercir la docència en diversos cursos de temporada –fins i tot a Darmstadt– i va publicar diversos llibres i assajos.

 ?? Danny Caminal ?? Mestres Quadreny, al Centre d’Arts Santa Mònica, en una foto d’arxiu.
Danny Caminal Mestres Quadreny, al Centre d’Arts Santa Mònica, en una foto d’arxiu.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain