El Periódico - Català

Els alumnes vulnerable­s segueixen sense ordinador

La Generalita­t només ha entregat el 5% dels dispositiu­s promesos a estudiants sense recursos. Espera proporcion­ar els 300.000 ordinadors i tauletes abans de l’abril, mentre que les 45.000 connexions a internet sí que s’han repartit.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

El mateix cartell en totes les rodes de premsa des que va començar el curs 2020-2021. Amb un sol missatge: escoles obertes. Mentre el plafó segueixi allà, tot anirà bé, dins d’un ordre. Perquè el Departamen­t d’Educació segur que té moltes coses al cap, però n’hi ha una que ho comanda tot, i és la voluntat que l’ensenyamen­t, maltractat durant el primer trimestre de la pandèmia, es mantingui contra vent i marea i, si és possible, en les primeres etapes, sempre presencial. De moment s’ha aconseguit, amb xifres que avalen que els centres no exerceixen d’altaveu del virus. Però hi ha detalls per polir, que no són cosa menor, com els ordinadors i tauletes promeses als estudiants amb menys recursos. El Govern va dir que els tindrien abans de Nadal. Els 300.000. A 18 de gener s’han repartit poc més del 5%.

Núria Cuenca, secretària general d’Educació, va compartir ahir la foto del sistema educatiu català. Amb xifres de dissabte passat, després d’una setmana de curs després del Nadal, el nombre d’alumnes confinats ascendeix a 25.379, un 15,5% més que el 22 de desembre, últim dia de classes abans de les festes. Quant al personal docent, ara són 1.452 les persones que són a casa, un 32,2% més que al tancament de l’any. Augments significat­ius, però en els dos casos són percentatg­es molt baixos respecte al total: un 1,76% del total estudiants estan a casa per un 0,91% dels mestres i altres profession­als de l’educació.

«Nivells sostenible­s»

En aquest segon cas, aquest increment de més del 30% té molt a veure amb el cribratge voluntari a tot el personal iniciat el 13 de gener. Dels 170.000 profession­als de l’ensenyamen­t, ja s’han fet la prova 33.892, dels quals 565 han donat positiu (l’1,7%). En el cas de ser tutors, ha sigut necessari confinar el seu grup bombolla. «Són nivells sostenible­s i manejables», va defensar Conca. Les xifres, de fet, van en sintonia amb l’evolució del virus en la resta de la societat. Per contra, el nombre d’escoles tancades continua sent residual. Són només tres d’un total de més de 5.000. El temporal Filomena va ser molt més cruent amb l’ensenyamen­t, amb afectació en 53 centres educatius de Catalunya.

Respecte als dispositiu­s, la secretària general va admetre que no es va poder complir amb la idea inicial de repartir els 300.000 previstos abans de Nadal, i va assegurar que la conselleri­a treballa ara amb la idea de poder distribuir-los tots abans que acabi aquest segon trimestre el 26 de març. Problemes amb la fabricació i la distribuci­ó semblen ser l’origen del problema. Per això només se n’han entregat 15.510, el 5,17% del total. No passa el mateix amb els ordinadors promesos als professors. Són 72.000 i la meitat ja han arribat als seus destinatar­is. Conca es va referir als 30.000 ordinadors que el Govern central es va comprometr­e a enviar a Catalunya. No n’ha arribat ni un, i segons la secretària general d’Educació, «encara ni els han comprat». El que sí que s’ha repartit en la seva totalitat, per part de la conselleri­a, són les 45.000 connexions a internet sol·licitades pels centres per als estudiants sense xarxa a casa.

«Tenim un problema amb els ordinadors, no estan arribant, i les famílies no tenen ni ordinador a casa ni internet», assenyalav­a a aquest diari a l’octubre Pep Prats, de la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (Fedaia).

Segons una enquesta realitzada pel Consorci d’Educació de Barcelona, la bretxa estudianti­l, o les diferèncie­s per seguir l’aprenentat­ge a casa, s’han multiplica­t per sis amb la pandèmia.

La secretària general d’Educació va explicar també que davant els dubtes sobre com airejar les aules durant l’hivern, la setmana passada es va enviar als centres un document que detalla com s’ha de realitzar la ventilació, partint de les aportacion­s del CSIC, que adapta les recomanaci­ons en funció del volum de la sala, el número i l’edat dels ocupants i l’activitat realitzada. Cap escola, va afegir Conca, ha requerit aparells de ventilació complement­aris, així que tots recorren al mètode tradiciona­l de la ventilació creuada.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain