El Periódico - Català

La ‘llei Celaá’ d’Educació entra avui en vigor

- OLGA PEREDA

La LOMLOE –coneguda com a llei Celaá pel cognom de la ministra d’educació– ja és una realitat. La normativa, que entra avui en vigor, és la vuitena llei educativa de la democràcia i va ser recolzada al Parlament per PSOE, Unides Podem, ERC, PNB, Més País i Bildu. Mentrestan­t, PP, Ciutadans i Vox van votar-hi en contra. Les portes de les escoles concertade­s –que se senten atacades per una norma que apodera l’educació pública– continuen lluint llaços taronges, símbol dels opositors al text. Malgrat la seva entrada en vigor, caldrà esperar als reglaments que despleguin la llei. Com que estem enmig de l’any acadèmic, molts dels seus articles no es podran aplicar fins al curs 2021-2022.

La llei pretén convertir l’educació pública en l’eix vertebrado­r del sistema. Actualment, l’escolaritz­ació pública és del 67% mentre que la mitjana de la UE arriba al 81%. L’objectiu és aproximar-se al percentatg­e europeu. En cap moment la ministra Celaá ha dit que la LOMLOE impliqui la desaparici­ó de les escoles concertats. Però l’escola concertada –centres de titularita­t privada subvencion­ats amb fons públics– està en plena guerra. Considera que la llei és ambigua i que deixa en mans de les comunitats autònomes la possibilit­at de treure places en la concertada per augmentar les de la pública.

En els debats parlamenta­ris, el tema més difícil va ser, no obstant, el de les escoles d’educació especial. Tots els diputats de PSOE i Unides Podem van assegurar per activa i passiva que aquests centres no es tancaran, com afirmen alguns. Els partits polítics de l’oposició i les famílies de nens amb necessitat­s especials s’han mobilitzat diverses vegades en contra. Segons la seva opinió, la norma és ambigua també en aquest aspecte i, en el fons, pretén buidar aquests centres. La llei, efectivame­nt, aposta per la inclusió com a objectiu educatiu. No parla de tancar aquests centres sinó de concedir un termini de 10 anys perquè les escoles ordinàries es dotin de prou recursos, ajudats per l’experiènci­a acumulada dels centres d’educació especial, per atendre nens amb algun tipus de trastorn.

 ?? José Luis Roca ??
José Luis Roca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain