El Periódico - Català

Entre la desídia i l’abandoname­nt

- JOAN DOMÈNECH

Un any després del 2-3 davant l’Atlètic a la Supercopa, el Barça torna a sucumbir igual davant l’Athletic. No és el mateix. L’equip i el club estan pitjor, instal·lats en la provisiona­litat des del capità de l’equip (Messi) fins al president (Tusquets), passant per l’entrenador (Koeman).

Per 2-3 va caure el Barça a la Supercopa del 2020 i per 2-3 va sucumbir en la del 2021. La diferència de la semifinal de llavors a la final d’ara no justifica que el cap d’Ernesto Valverde rodés per terra i que el de Ronald Koeman, en canvi, estigui assegurat. El Barça és pitjor. El temps transcorre­gut no ha frenat el declivi que apuntava, motiu pel qual Josep Maria Bartomeu va canviar d’entrenador. L’interregne de Quique Setién el va accelerar.

En estat de descomposi­ció es troba el Barça, que va oferir una pitjor pinta contra l’Athletic que contra l’Atlètic a l’Aràbia. L’equip que va aguantar tantes vegades el club no gaudeix del suport de l’entitat pel solar que ha deixat el president i el seu substitut, Carles Tusquets, incapaç de frenar el desgovern de l’entitat.

Un regent i un gestor

No era un líder Valverde ni ho és Koeman, que ha assimilat el seu paper de regent provisiona­l fins que el futur president que surti de les urnes esculli el seu entrenador. Mentrestan­t, com Tusquets, exerceix de gestor, estenent la sensació de provisiona­litat que es transmet de la llotja a la gespa i viceversa. Mancat el Barça d’un líder o un succedani, d’algú capaç si més no de fer un crit, ja no una ordre.

«Han sigut errors d’estratègia. Ens falta parlar. Quan surt la pilota o quan cal començar a córrer, algú ha de cridar. De vegades criden i de vegades, no. Sembla que cada partit és el mateix», va explicar Antoine Griezmann després de la final, en una radiografi­a que resumeix la falta de comunicaci­ó, l’absència de lideratge i l’abandó de funcions que hi ha a l’equip.

El Barça va perdre quan tenia el títol guanyat sense merèixerho. Especulati­u, mai va anar a buscar-lo amb desig ni ambició, cosa que assenyala Koeman. El pitjor pecat va ser malgastar dues vegades l’avantatge que es va trobar en situacions puntuals, sense protegir-lo ni donar-li el valor que mereixia.

Jordi Alba va fer les centrades dels dos gols, però es va menjar els dos de l’Athletic. Disfrutant encara de la primera passada, va tolerar que De Marcos se li colés; en l’últim minut, sent el primer defensa en la falta lateral, es va encongir i la pilota va caure als peus del trompetist­a Villalibre.

Les errades individual­s s’acumulen en una motxilla cada vegada més pesada. Alba no va estar involucrat en el golàs de Williams després que Muniain penetrés per la franja central lliure, sense ningú que el molestés (ni De Jong ni Busquets) i cedís la pilota a Williams defensat per ¡Griezmann! «En la nostra àrea hem de ser més contundent­s, estar més a prop dels davanters, perquè no puguin girar ni fer passades ni xuts», va lamentar Koeman, globalitza­nt el problema, atribuint-lo a l’actitud general. Aquesta és la xacra.

Triomfs sense premi

El desenllaç no hauria de restar valor als petits triomfs individual­s que podrien redundar en el futur bé comú. L’exhibició de Marc André ter Stegen a la semifinal quedarà en l’oblit. Només perviurà l’anècdota de les seves negres experiènci­es contra l’Athletic. I quan a Antonine Griezmann li dona per marcar dos gols, no serveixen de res.

De Jong va confirmar la seva puixança, batallant en un centre del camp amb un Busquets funcionari­al i un Pedri que continua processant el canvi de la seva nova vida. A la llunyania es veu l’agosarat Riqui Puig ascendir a la condició de revulsiu.

 ?? Valentí Enrich ?? Braithwait­e, a la banda, amb el cos tècnic, després del desenllaç de la final.
Valentí Enrich Braithwait­e, a la banda, amb el cos tècnic, després del desenllaç de la final.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain