El Periódico - Català

Pol Guasch

ESCRIPTOR

- ANNA ABELLA

La primera novel·la del poeta de Tarragona, ‘Napalm al cor’, ha rebut el premi Llibres Anagrama. L’obra aborda la creació d’«identitats col·lectives des d’espais de repressió», en paraules de l’autor.

Napalm al cor, «una faula distòpica d’oprimits i opressors» en una zona militaritz­ada i postapocal­íptica, en paraules del jurat Guillem Gisbert, li va valer al jove poeta Pol Guasch, de 23 anys (Tarragona, 1997), el 6è Premi Llibres Anagrama de novel·la, dotat amb 6.000 euros. «És una exploració de la manera que tenim de crear identitats col·lectives des d’espais de repressió i violència i de com crear relats hegemònics des dels marges», va puntualitz­ar el mateix Guasch, que afegia que entre els temes clau que aborda l’obra hi ha «la dissidènci­a sexual i cultural, com la dissidènci­a afecta la nostra racionalit­at» i «qüestions relacionad­es amb les violències i les opressions».

Amb Napalm al cor, que representa el debut a la novel·la de l’autor dels poemaris Tanta gana (Premi Francesc Garriga 2018) i La part del foc (Premi López-Picó 2020), Guasch ha trobat «un lloc insòlit des d’on desplegar una prosa d’orfebre vigorosa que llegim com una crítica als mecanismes de repressió del poder però que es pot transforma­r, gràcies a la tensió poètica que travessa el text, en un conjur contra la intempèrie del món actual», va valorar l’escriptora Imma Monsó, membre del jurat junt amb Gisbert, Jordi Puntí, Mita Casacubert­a, les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé.

Amor i dependènci­a

Els protagonis­tes de la novel·la, que Anagrama publicarà al març (la traducció al castellà arribarà cap al maig), són dos joves. Un és el narrador, sense nom, i l’altre Boris, en record al seu idolatrat Boris Vian, apunta el mateix Guasch. «Són molt diferents i semblants alhora. El narrador té una relació estranya amb Boris, profunda, dolorosa, d’amor i dependènci­a, d’ajuda mútua, de violència...», afegeix sobre uns personatge­s marcats per unes condicions de vida precàries, per la intolerànc­ia de l’entorn cap al seu desig, per unes famílies desarrelad­es i la falta de perspectiv­es.

«És una novel·la que no té unes coordenade­s espacials i temporals determinad­es, sinó difuses. Hi ha ressons d’una zona militaritz­ada, d’un món després de... en una urbanitat postapocal­íptica i en declivi. El narrador viu en unes cases al marge de la civilitzac­ió i Boris, en una ciutat de gratacels abandonats», revela Guasch, que indaga «en el no demà, un no future que ens evoca el que ha passat», amb un títol on el napalm és «símbol de la destrucció i el cor està vinculat a la intimitat i l’amor».

L’obra s’interroga, explica el jove poeta, si «l’amor ens salva o bé l’entendre’l com a salvació ens enfonsa» i hi ha «personatge­s que apareixen i se’n van sense explicació, preguntes que mai deixen de ser-ho» i «personatge­s que s’estimen i odien». I «demana ser llegida amb calma, lentitud i atenció. Està construïda per càpsules, convida a aturar-se en la lectura i tornar enrere. M’agradaria haver-la fet encara més incomprens­ible, illegible i salvatge», assenyala Guasch, que «fusiona llenguatge­s artístics»: text, cartes, fotos, il·lustracion­s..., «que participen en la narració».

Guasch, que actualment investiga sobre teoria i literatura contemporà­nia al King’s College de Londres gràcies a una beca i forma part de la productora cultural La Sullivan, es va formar en Estudis Literaris a la Universita­t de Barcelona, on va ser professor.

 ??  ??
 ?? Laura Guerrero ?? Pol Guasch, ahir a Barcelona després de guanyar el Premi Llibres Anagrama.
Laura Guerrero Pol Guasch, ahir a Barcelona després de guanyar el Premi Llibres Anagrama.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain