El Periódico - Català

Sense llar i sense identitat

El jove mort a la Ciutadella en l’onada de fred va ser identifica­t com el seu germà

- GUILLEM SÁNCHEZ

Amine Faqhi (1993) va arribar a Espanya fa uns tres mesos procedent d’Itàlia utilitzant una fotocòpia del passaport del seu germà, Mohcine Faqhi (1988). Els Mossos d’Esquadra van identifica­r l’Amine fa poques setmanes, li van prendre les empremtes dactilars i ell, atesa la seva situació irregular, va entregar la fotocòpia del passaport del seu germà i va dir ser el Mohcine. La policia catalana va obrir una fitxa policial amb aquesta informació. L’11 de gener, l’Amine va morir durant l’onada de fred. Es va apagar al racó del parc de la Ciutadella on vivia i dormia des de feia més d’un mes. Els Mossos van prendre les seves empremtes dactilars postmortem i aquestes van conduir a la fitxa policial en la qual constava amb el nom de Mohcine. El seu cadàver va ser oficialmen­t identifica­t com a Mohcine Faqhi, de 32 anys. Sota aquest nom va obrir la causa el jutjat d’instrucció número 14 de Barcelona, se li va practicar l’autòpsia a l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i es va informar el consolat del Marroc de la mort d’un dels seus súbdits.

Paral·lelament als tràmits oficials, els amics amb qui l’Amine va passar els seus últims dies de vida a Barcelona van contactar amb els seus pares, residents a Khourigba (centre del Marroc), per notificarl­os que el seu fill Amine havia mort. Van enviar així mateix a la família la notícia que EL PERIÓDICO va escriure sobre la defunció. Feia més de quatre anys que els seus pares no veien el seu fill. Saber que havia mort al carrer, en un parc, va ser devastador.

L’avís dels amics

La família de l’Amine va començar a fer-se la idea sense el cos i sense tenir notificaci­ó oficial de les autoritats marroquine­s o espanyoles de la defunció. Amb, l’avís dels amics d’aquest i la notícia, sumats al fet que es trobava a Barcelona i que ja no responia al telèfon, n’hi va haver prou per acceptar l’inacceptab­le. Dijous –o divendres– les autoritats marroquine­s van contactar finalment amb la família. Van comunicar-los que el seu fill Mohcine havia mort. L’embolic era majúscul perquè el Mohcine viu a Khourigba, a prop de Casablanca, i mai ha viatjat a Espanya. La família es va recompondr­e i va intentar aclarir que qui era a Barcelona era l’Amine.

Part de la família de l’Amine resideix a Itàlia. Els parents italians van contactar amb aquest diari a finals de la setmana passada per demanar ajuda, resoldre el suposat error de la identifica­ció i procedir a la repatriaci­ó del cos a fi d’enterrarlo al Marroc. Aquest diari va traslladar la petició a l’Ajuntament de Barcelona i al consolat del Marroc. També a la Fundació Arrels. Una cosina de l’Amine, la Nisrine, anava a viatjar a Barcelona des de Milà i necessitav­a acompanyam­ent perquè ni tan sols sabia a quina porta trucar.

Diumenge a la nit la Nisrine, després de la preceptiva PCR, va aterrar a Barcelona. Ahir, acompanyad­a per Beatriz Fernández, advocada d’Arrels, la Nisrine va entregar al jutjat documentac­ió dels dos germans per aclarir el malentès. La jutge va avisar els Mossos. Una patrulla va recollir la Nisrine a la Ciutat de la Justícia i la va traslladar a la comissaria de Ciutat Vella. Allà va prestar declaració, va identifica­r l’Amine com la persona que apareix a la fotografia de la fitxa policial i va explicar per què el seu cosí utilitzava el passaport del Mochine.

L’Amine va deixar el seu Marroc natal fa quatre o cinc anys a la recerca d’una feina que no trobava a Khourigba. Possibleme­nt va arribar a Itàlia a través de Líbia i allà es va reunir amb els seus parents italians. Com a migrant il·legal, no va poder adaptar-se. Va començar una espiral autodestru­ctiva d’addiccions i les autoritats italianes van acabar retenint el seu passaport marroquí. Fa uns dos o tres mesos, un amic li va explicar que a Barcelona hi havia més opcions. Va ser llavors quan l’Amine li va demanar al seu germà una fotocòpia del seu passaport per viatjar a Espanya. «Crec que l’amic de Barcelona es va desentendr­e d’ell a l’arribar», explica la seva cosina.

Sense papers, sense parlar l’idioma, identifica­t policialme­nt pels Mossos com el Mohcine, assetjat per les restriccio­ns de la pandèmia i enganxat a l’alcohol i als comprimits de Rivotril, «cada vegada que intentava tornar a Itàlia, fracassava». Arrupit entre les plantes del parc de la Ciutadella, gairebé sense alimentar-se, va sucumbir al pas del temporal Filomena. «Era un ragazzo bravissimo», el recorda la seva cosina.

La repatriaci­ó

La Nisrine, després de declarar a la comissaria, va acudir a l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, que ahir va confirmar que tant l’Amine com el Mohamed, l’altre sensesostr­e mort a la Barcelonet­a l’11 de gener, van patir hipotèrmia. La Nisrine va identifica­r visualment el cadàver de l’Amine, va firmar un document que ho acredita i va sortir de l’edifici judicial. A continuaci­ó va informar els seus oncles que havia vist el seu fill sense vida, que estava allà. I es va posar a plorar.

El jutjat ha ordenat als Mossos contrastar les empremtes dactilars del cadàver amb les que consten de l’Amine a les autoritats marroquine­s. Si aquest últim tràmit confirma oficialmen­t el reconeixem­ent visual de la Nisrine, s’iniciarà la repatriaci­ó de les restes mortals del jove de 27 anys sense llar, i sense nom, mort al parc de Barcelona. De profundes creences musulmanes, enterrar el seu fill a prop de casa és de vital importànci­a per als pares, i un tràmit urgent per començar un dol ple de fronteres burocràtiq­ues com les que van atrapar l’Amine lluny de la seva llar.

 ??  ??
 ?? Guillem Sánchez ?? La Nisrine (amb gorro blanc), acompanyad­a d’una amiga que viu a Barcelona, ahir a la Ciutat de la Justícia.
Guillem Sánchez La Nisrine (amb gorro blanc), acompanyad­a d’una amiga que viu a Barcelona, ahir a la Ciutat de la Justícia.
 ??  ?? Amine Faqhi.
Amine Faqhi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain