El Periódico - Català

Alarma per l’expansió de la soca britànica del virus

Rècord de contagis registrats en un cap de setmana a Espanya: gairebé 85.000 casos Grifols comença a assajar amb un fàrmac que oferiria immunitat immediata

- MANUEL VILASERÓ

La tercera onada del coronaviru­s dona dades cada vegada més preocupant­s a Espanya. Els contagis segueixen disparats amb nous rècords molt per sobre dels màxims de la tota la pandèmia –84.287 casos en un cap de setmana i una incidència de 689– i diverses comunitats comencen a muntar hospitals de campanya. Alhora, l’expansió de la soca britànica, més contagiosa, va prenent cos sense que ni les autonomies ni el Govern l’integrin en el debat de les mesures que s’han de prendre.

Fernando Simón va intentar ahir enviar un missatge suposadame­nt tranquil·litzador a l’estimar que la variant procedent del Regne Unit seria present en menys del 5% dels casos, però alhora admetia que en unes setmanes pot ser la dominant, com ha ocorregut al Regne Unit i Irlanda, on només després de confinamen­ts estrictes s’ha començat a aturar mentre els sistemes sanitaris continuen desbordats. Un gran gir després d’haver afirmat una setmana abans que el seu impacte seria «marginal».

Tot i que la implantaci­ó de la soca només fos del 3%, l’alerta estaria més que justificad­a. A Irlanda, la primera estimació en fixava la implantaci­ó en aquest 3% i tres setmanes després havia crescut fins i tot més del 40%, i era ja la predominan­t. Al ser més contagiosa (entre el 30% i el 50%) acaba desplaçant la resta molt ràpida. Al Regne Unit frega el 100%.

Els centres de control de malalties dels Estats Units (CDC) acaben de publicar un informe en el qual partint de la hipòtesi que la seva presència actual fos del 0,5%, al març la variant també es convertiri­a en dominant. Prediuen aleshores un augment exponencia­l de casos sobre el nivell actual ja disparat i recomanen que «s’incrementi­n les mesures de protecció i s’acceleri la vacunació», una cosa a què s’ha compromès el nou president, Joe Biden.

Cantàbria analitza cada dia el 10% de tots els casos i el resultat ha sigut alarmant. La mutació representa­ria un 13% del total, segons les dades preliminar­s. La confirmaci­ó arribarà quan les mostres estiguin seqüenciad­es, però la probabilit­at que això ocorri és altíssima. Simón va citar que en una autonomia les dades parlen d’un 4,6%, mentre que en una altra és només del 0,3%.

Catalunya és de les comunitats que ni tenen dades ni han incorporat l’amenaça britànica en l’equació de les seves mesures. El cap de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, va admetre ahir que Salut treballa encara en «crear un criteri per analitzar aleatòriam­ent proves PCR a la recerca de la variant», informa Beatriz Pérez.

Mendioroz va afegir que les dades (poques) disponible­s no fan pensar, per ara, que hi hagi una «difusió gran» de la variant a Catalunya. No obstant, tampoc va descartar el contrari. «No és impossible que estigui present», va dir.

El cas de Madrid, com és habitual, trenca tots els esquemes. La seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va assegurar sense parpelleja­r que «la soca britànica està de manera explosiva per tot Espanya», però no va anunciar cap nova mesura ni va alertar la població. Només va utilitzar la dada per culpar Pedro Sánchez de no haver controlat millor Barajas. Tampoc va aportar dades.

Els experts no descarten que la soca estigui influint en l’augment vertiginós de casos, que el Govern atribueix en exclusiva al Nadal, però no hi ha prou dades per recolzar-ho. Diversos epidemiòle­gs ja van advertir que el febrer

podria ser el pitjor mes de la pandèmia si s’estenia el nou llinatge, denominat B.1.1.7.

Les dades facilitade­s per Sanitat ahir no auguren res de bo. Castella-la Manxa, Extremadur­a i Múrcia superen els mil casos per 100.000 habitants. Madrid ha trencat el seu rècord de la segona onada i Catalunya ja el va deixar enrere la setmana passada. Quatre autonomies superen el 40% d’ocupació de les ucis i una, el País Valencià, el 50%.

Per si no fos prou, el panorama s’ha complicat amb l’aparició de les variants sud-africana i brasilera. Totes dues semblen més contagiose­s, però el seu perill més gran és que podrien esquivar la immunitat, tant la natural com la de les vacunes. De moment només es disposa d’investigac­ions preliminar­s de laboratori.

Ayuso també ha demanat al Govern que veti els viatgers procedents d’aquests països, tot i que Simón va recordar que de Sudàfrica no ha arribat cap vol en les últimes tres setmanes, i del Brasil van arribar 3.500 viatgers la passada setmana, gairebé tots espanyols o residents a Espanya i als quals se’ls exigeix la PCR negativa fins a 72 abans.

L’OMS va alertar ahir que la soca britànic es troba ja en 58 països de quatre continents i la sud-africana, en 22. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va anunciar que la cimera de presidents del pròxim dijous abordarà decisions unificades sobre això. Salvador Illa va anunciar que Espanya es mourà en el marc del que faci la UE.

Els contagis continuen disparats, amb un nou màxim de cap de setmana de 84.287 nous casos

Salut no creu que hi hagi «una difusió gran» de la variant, però admet que encara no ho estudia

 ?? Neil Hall / Efe ?? Viatgers a la zona d’arribades internacio­nals de l’aeroport de Heathrow, a prop de Londres, ahir.
Neil Hall / Efe Viatgers a la zona d’arribades internacio­nals de l’aeroport de Heathrow, a prop de Londres, ahir.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain