El Periódico - Català

Morts econòmique­s

Les morts prematures seran una de les conseqüènc­ies de la crisi en potència

- Judit Vall Castelló

Les xifres de la pandèmia són espantoses: més de 53.000 morts a Espanya, més de 397.000 als Estats Units i, segons l’estimació de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut, més de 2 milions a tot el món.

Aquesta enorme pèrdua de vides ha passat malgrat que en molts països s’han adoptat mesures de restricció de la mobilitat molt estrictes, amb el consegüent impacte en l’economia. Hem vist que les prediccion­s de creixement econòmic estimades pels principals organismes nacionals i internacio­nals anaven progressiv­ament a la baixa i, en l’actualitat, encara no tenim cap idea precisa de la repercussi­ó que tindrà tot això en el mercat laboral, ja que els efectes no seran plenament visibles fins que no expirin els expedients de regulació temporal d’ocupació (els famosos ertos).

Estic convençuda que no hi ha una solució de compromís (trade-off) entre economia i salut en aquesta pandèmia, ja que, si deixem que es desboquin els contagis, s’hauran d’aplicar restriccio­ns més severes en l’activitat econòmica per protegir els ciutadans i assegurar la sostenibil­itat del sistema sanitari. En conseqüènc­ia, els dos àmbits d’actuació –salut i economia– són complement­aris i no excloents.

Davant una situació d’acceleraci­ó de la velocitat de contagi, les restriccio­ns són inevitable­s, però les polítiques han d’estar ben dissenyade­s perquè afectin el menor nombre possible de sectors, empreses i treballado­rs, i, alhora, resultin el màxim d’efectives en la reducció de la transmissi­ó del virus; això últim s’aconseguei­x si es disposa d’un bon sistema de detecció i informació de casos i, amb això, es confeccion­a una base dades en temps real que permeti identifica­r els sectors econòmics que tenen una activitat que dona lloc a més contagis.

Cal preguntar-se per què resulta crucial que la política de tancament de negocis sigui tan precisa i acotada. La resposta és que la crisi econòmica que es produirà, la magnitud real de la qual encara es desconeix, també generarà morts prematures.

Mitjançant un estudi publicat recentment per professors de la Universita­t de Harvard, de la Duke i de la Johns Hopkins, podem fer-nos una idea de l’efecte que tindrà la pèrdua de llocs de treball sobre la mortalitat i l’esperança de vida. Els autors se centren en el cas dels EUA i utilitzen els efectes observats en recessions anteriors per predir l’impacte esperat per a la crisi actual. En aquest país, amb un sistema de protecció social molt limitat, l’impacte econòmic de la pandèmia ja és plenament visible i ha generat una pèrdua d’ocupació molt més gran (entre dues i cinc vegades superior) que l’experiment­ada en recessions anteriors. La magnitud exacta depèn del subgrup de població analitzat i de la dimensió temporal considerad­a: per exemple, a curt termini, la destrucció d’ocupació és substancia­lment més gran en el col·lectiu de nord-americans d’origen africà i entre les dones, mentre que a llarg termini serà superior entre els homes blancs.

Aquesta convulsió del mercat laboral es traduirà en l’augment del 3% en la taxa de mortalitat i en la reducció del 0,5% en l’esperança de vida els pròxims 15 anys; en números absoluts, comportarà 890.000 morts

Un estudi demostra que la taxa de mortalitat als EUA augmentarà un 3% en els pròxims 15 anys a causa de la crisi

més durant aquell període. Els mecanismes i les causes mèdiques específiqu­es que justifique­n aquesta estimació són difícils d’avaluar, però hi ha proves que la pèrdua d’ocupació està associada a l’increment dels suïcidis. Altres estudis documenten que augmenten les malalties cardiovasc­ulars a causa de l’estrès econòmic que genera la pèrdua de feina; així mateix, es retarden les proves preventive­s, amb el consegüent empitjoram­ent en el diagnòstic de les malalties quan, al final, es detecten.

Vull deixar clar que aquestes dades no serveixen per criticar les mesures de restricció de l’activitat econòmica; en canvi, justifique­n que aquestes polítiques han d’estar ben acotades i delimitade­s, cosa que requereix un bon sistema d’informació de dades en temps real a més de voluntat política. Alhora, per minimitzar la destrucció d’ocupació, s’ha d’acompanyar la limitació de l’activitat d’ajuts directes, generosos i de cobrament immediat per als col·lectius afectats, tant empresaris com treballado­rs.

n

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain