El Periódico - Català

La Xina creix al 6,5%. ¿Què implica?

- Joan Tapia

L’economia xinesa va créixer un envejable 6,5% en l’últim trimestre del 2020. És, des del 2018, l’augment més gran del PIB en el quart trimestre, cosa que indica que la Xina està rebotant amb força després de la recessió de la primera part de l’any a causa dels tancaments i confinamen­ts del coronaviru­s. El creixement es basa en la indústria i també, en menor proporció, en el consum intern. I a l’espectacul­ar impuls exportador (18% al desembre), originat per la gran demanda de productes mèdics i relacionat­s amb els confinamen­ts.

La Xina serà així l’únic país amb augment del PIB el 2020. No obstant, el creixement anual mitjà serà només d’un 2,3%, el menor dels últims 40 anys. Des que, gràcies al revisionis­me de Deng Xiaoping, la Xina va abandonar el comunisme maoista per liberalitz­ar-se econòmicam­ent, però sempre sota el control del poderós Partit Comunista.

El creixement xinès és una bona notícia per al món. Primer perquè les seves importacio­ns, que augmenten a bon ritme, ajudaran que altres països surtin de la recessió. També perquè indica que la crisi provocada per la pandèmia pot ser –a diferència de la del 2008– de curta durada. Quan s’ha aconseguit dominar el virus el rebot ha sigut fort i ràpid.

¿El que ha passat a la Xina avança el que passarà aquest any als països occidental­s? És difícil d’assegurar perquè la victòria xinesa sobre el coronaviru­s (encara no total) s’ha aconseguit amb una forta disciplina social en un confinamen­t comandat per un règim autoritari. Ni als Estats Units ni a Europa es poden aplicar les mateixes receptes que són difícilmen­t compatible­s amb la democràcia i que les ciutadanie­s no admetrien. Però és cert que una ràpida i massiva administra­ció de la vacuna pot aconseguir a Occident el que en alguns països asiàtics (no només la Xina) ha aconseguit la major tendència de les poblacions a la disciplina.

La directora gerent de l’FMI, la búlgara Kristalina Georgieva, acaba de declarar que la recessió d’un 4,4% del PIB mundial el 2020 pot anar seguida aquest any d’un creixement del 5,2%. Però Georgieva afegeix que «la vacuna és fantàstica, però no una poció màgica», i que per ser eficaç ha de ser administra­da amb gran rapidesa a tots els països. A més, els governs i els bancs centrals han de persistir en els seus estímuls a les economies i no retirar-los massa aviat.

Però més enllà de la sortida de les crisis, les democràcie­s es troben davant un doble desafiamen­t, econòmic i polític. D’una banda, la potència xinesa amenaça, a no molt llarg termini, el lideratge econòmic i militar dels Estats Units. ¿Podrà sobreviure la democràcia a un domini del món per una Xina dirigida pel seu Partit Comunista?

D’altra banda, ¿són avui els règims dictatoria­ls més estables, o més capaços de disciplina­r els seus pobles, que les democràcie­s? ¿La clau de l’èxit xinès és el creixement econòmic, o la fèrria dictadura del PC?

És una pregunta inquietant quan veiem que a Rússia –amb molts indicadors de fracàs social– el règim de Putin continua desafiant les democràcie­s i no ha dubtat a detenir, tot just aterrar a Moscou, el líder opositor Aleksei Navalni després de la seva tornada d’Alemanya, on ha sigut curat d’un molt sospitós enveriname­nt.

Charles Michel, el president del Consell Europeu, ha qualificat d’«inacceptab­le» la detenció. El mateix que altres dirigents occidental­s. És poc perquè la dictadura de Putin és un desastre mentre que la Xina és ja una gran potència.

El cas xinès indica que la crisi del coronaviru­s pot ser curta, però tindrà també altres conseqüènc­ies

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain