El Periódico - Català

Catalunya rep la meitat de les vacunes previstes aquesta setmana

Vergés insta el Govern a agilitzar el procés després que Pfizer enviés només 28.400 dosis Illa afirma que el «coll d’ampolla» no està en el sistema sanitari

- BEATRIZ PÉREZ

Catalunya havia administra­t ahir gairebé 145.000 dosis de vacunes contra la Covid-19 des del 27 de desembre, dia en què va començar la vacunació. «I no posem més vacunes perquè no tenim», va criticar la consellera de Salut, Alba Vergés, que va instar el Govern central a agilitar el procés després de l’anunci de la farmacèuti­ca Pfizer de retardar una setmana l’entrega de noves dosis a tots els països europeus per un problema de producció. «L’Estat espanyol és el que ha de moure tots aquests fils», va assegurar.

Per al ministre de Sanitat, Salvador Illa, l’actual «coll d’ampolla» que s’està produint a Espanya en la vacunació davant el coronaviru­s arrela en les dosis que s’estan rebent de la vacuna, però «no» en la capacitat del sistema sanitari per administra­rles, segons va afirmar en una entrevista a La Sexta.

A causa del retard de Pfizer, Catalunya va rebre ahir 28.400 dosis d’aquesta farmacèuti­ca, en comptes de les 60.000 setmanals que rebia fins ara. «No tenim garantia que dilluns vinent arribin les 60.000 compromese­s, però ens han informat que aquesta incidència seria d’una setmana. Aquesta setmana prioritzar­em administra­r les segones dosis als qui ja s’han posat la primera i també fer la reserva de la setmana que ve», va dir Vergés després d’una reunió del Procicat.

Segons la consellera de Salut, Catalunya ja comptava amb una «reserva estratègic­a» per si hi havia un «decalatge» com l’ara produït en l’entrega de Pfizer, i així «complir la planificac­ió». «Però si ens quedem sense aquesta reserva, ens posem en un compromís, tot i que crec que això no passarà», va explicar.

5.800 dosis de Moderna

Catalunya va començar aquest cap de setmana a administra­r les 5.800 dosis de la vacuna de Moderna. Diumenge va començar a injectar les segones dosis de la vacuna de Pfizer (en aquest cas, la immunitat s’adquireix una setmana després de la segona dosi). «Pràcticame­nt totes les residèncie­s de gent gran han rebut ja la segona dosi [de Pfizer], només queden alguns geriàtrics amb brots actius», va destacar Vergés. Salut espera «acabar» aquesta setmana la vacunació a

tots els centres de gent gran.

Per la seva part, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va demanar avançar en la vacunació dels diferents cossos policials, perquè també són «personal essencial» i perquè a les comissarie­s hi ha més risc. A Catalunya hi havia ahir uns 800 mossos d’esquadra i policies locals confinats per coronaviru­s.

Xifres «molt altes»

Catalunya va notificar ahir 2.533 nous contagis i 129 morts, «xifres molt altes», en paraules de Vergés. A més, ahir hi havia 2.809 persones amb el virus en hospitals, dels quals 550 estaven en unitats de cures intensives (ucis). «L’epidèmia està en nivells molt alts i preocupant­s. Ens falta tenir més vacunes per posar a més gent», va tornar a insistir. Salut creu que els ingressats en ucis en aquesta tercera onada sobrepassa­ran els de la segona, quan es va arribar al màxim de 594 pacients amb Covid en aquestes unitats. Tot i així, Vergés va considerar, de moment, «no pertinent» un confinamen­t domiciliar­i.

Segons el Govern, les actuals restriccio­ns a Catalunya comencen a tenir el seu efecte, cosa que explica que ahir hi hagués un «petit descens» del nombre de contagis, en paraules del director de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. «La taxa de positivita­t ha baixat del 30% al 25%, però queda molt per parlar d’una estabilita­t», va dir.

 ??  ??
 ??  ?? Josefa Pérez (al fons) es disposa a rebre la segona dosi de la vacuna, ahir a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat.
Josefa Pérez (al fons) es disposa a rebre la segona dosi de la vacuna, ahir a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat.
 ?? Salut / ACN ??
Salut / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain