El Periódico - Català

Urgències electorals

- Sergi Sol

L’ajornament electoral ha deixat novament a mercè dels tribunals la resolució d’una decisió que, com tantes d’altres, no hauria de sortir de l’àmbit estricte de la política. És clar que a Catalunya fa uns anys que tenim no pocs sobresalts. Les últimes eleccions catalanes van ser convocades per Mariano Rajoy, després de suspendre l’autonomia i de ficar a la presó el gruix del Govern excepte els que van tocar el pirandó.

Després va venir la, sens dubte, desproporc­ionada inhabilita­ció del president Torra per retirar a deshora una pancarta a favor dels presos polítics. Una gesta tan gran va acabar en la seva inhabilita­ció, que, tot sigui dit de passada, va acceptar sense més ni més. Una altra cosa és que Torra no complís la seva paraula després de donar per esgotada la legislatur­a. Va cedir a les pressions de Junts i va optar per no convocar eleccions per donar temps així, als seus, a preparar l’envit electoral. Aquell dia s’estava donant de facto el tret de pistola a una campanya electoral amb un dels partits governants exercint al seu torn de Govern i de ferotge oposició, un episodi tan inèdit com insòlit.

Les eleccions, com bascos i gallecs, s’haurien d’haver celebrat a finals d’estiu com a molt tard. Però aquesta dada –l’ajornament i posterior celebració d’eleccions a Euskadi i Galícia– és molt reveladora. Va ser una decisió política en la qual no van mediar els tribunals. Sí el ministre Illa, que va manifestar els seus dubtes fins a l’últim moment. Però no sobre el primer ajornament sinó quan després es va plantejar que se celebressi­n a l’estiu. Sorprèn que ara no hi vegi cap inconvenie­nt. I això que l’escenari que s’estudia per al 14-F és de 250.000 persones confinades, a casa. Després hi ha la por que s’ha inoculat a tantíssima gent, que ja no surt per terror a contagiar-se. Els restaurant­s s’han buidat l’última setmana. Si a més estem exigint minimitzar tota interacció social, ¿ara demanarem que surtin de cop i volta 5,5 milions de persones? Com a mínim, té una escassa lògica.

Si exigim minimitzar tota interacció, ¿ara demanarem que surtin de cop 5,5 milions?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain