El Periódico - Català

Biden pretén restaurar un lideratge moral en un país descompost

> El 46è president agafa les regnes d’uns EUA castigats per la Covid, molt dividits i amb la democràcia sacsejada «Sé que són temps foscos, però sempre hi ha llum», diu el demòcrata >

- IDOYA NOAIN

Ahir, hores abans de ser investit com a 46è president dels Estats Units, Joe Biden i la seva vicepresid­enta, Kamala Harris, tenien organitzat al Lincoln Memorial de Washington un acte en homenatge per les 400.000 morts que el coronaviru­s ha deixat de moment al país. Quatre-centes llums, una per cada 1.000 morts, per evidenciar la més fosca i dolorosa factura humana d’una pandèmia que, tant amb la seva crisi sanitària com amb l’econòmica, es converteix en el repte més immediat per a Biden. No és, ni de bon tros, l’únic.

Tot i que amb un missatge centrat en la unitat, en l’optimisme de la possibilit­at de curació i en la resiliènci­a de la seva democràcia, Biden agafa les regnes d’un país commogut per diverses crisis interrelac­ionades; una nació trencada per tota mena de fractures. Allà hi ha les econòmique­s de la desigualta­t, que agreuja encara més el devastador cop d’una pandèmia que ha remarcat la precària situació econòmica de milions de persones en una nació pròspera.

Hi ha també les bretxes racials, una ferida de 400 anys que no deixa de sagnar i que l’any passat va omplir els carrers del crit de Ja n’hi ha prou, just mentre sota el mandat de Donald Trump el càncer de la supremacia blanca es metastatit­zava. I hi ha les bretxes geogràfiqu­es que separen les urbs del món rural; les culturals, socials, ideològiqu­es i polítiques que han portat a una radicalitz­ació i polaritzac­ió sense precedents en dècades.

Però hi ha, sobretot, una bretxa que ve d’abans, però que s’ha extremat amb conseqüènc­ies impredicti­bles durant l’era

Trump, el president de les més de 30.000 mentides: la de la relació amb la realitat, que ha deixat de ser un denominado­r comú per als nord-americans.

¿Què és «Amèrica»?

Biden ha dit que l’assalt al Capitoli del 6 de gener fa la seva feina «més fàcil» perquè ha fet més evident la necessitat d’unitat que és el seu afany. Com tants d’altres, insisteix que el que es va viure durant l’ocupació del Capitoli «no és Amèrica, no és qui som». Però per a molts d’altres, aquest episodi és precisamen­t el recordator­i del que sí que són els Estats Units el 2021. I com ha dit a The Washington Post la professora d’història de Brandeis Leah Wright-Rigueur, la presidènci­a de Trump i la seva culminació en el fosc pou de l’assalt al Capitoli «explica la història de les errades de la democràcia nordameric­ana: no només sobre Trump, sinó sobre les mentides de segles que ens diem a nosaltres mateixos sobre qui som».

Els Estats Units són un país on 7 de cada 10 republican­s continuen creient que hi va haver frau electoral; un país on aquesta i altres teories conspirado­res, la ràbia i la paranoia arrossegue­n en el seu magam destructiu desenes de milers de ciutadans corrents que han saltat del núvol virtual al terreny real.

És un país on s’ha disparat la desconfian­ça en les institucio­ns i l’odi al Govern i creixen milícies i moviments extremiste­s que busquen l’enfrontame­nt civil o la guerra racial; un país que ha d’investigar els seus propis militars per assegurar-se que els radicalitz­ats a les seves files no atemptaran en una investidur­a; un país on el 70% de la població (segons un sondeig d’aquest diumenge) creu que la democràcia està amenaçada.

«La carnisseri­a americana»

L’avantatge respecte als EUA de fa quatre anys és que el seu president ara no arriba per denunciar, com va fer Trump, «la carnisseri­a americana», un missatge que amb la distància és impossible no veure com una profecia autocomple­rta, sinó precisamen­t amb l’objectiu de corregir-la. I Biden, com deia ja en campanya, és conscient que «el país es troba en un lloc perillós», però també està convençut que és possible revertir la situació. «Sé que aquests temps són foscos, però sempre hi ha llum», recordava ahir mateix a Delaware abans de sortir cap a la capital.

Arriba decidit a reinstaura­r un Govern funcional després de quatre anys en què, segons ha ratificat el seu equip mentre preparava la transició, s’han demacrat agències i erosionat la moral dels funcionari­s i s’han abandonat processos habituals de govern. I Biden creu sobretot en les possibilit­ats d’un lideratge moral, en què tan important com l’acció política és oferir consol emocional i curació cívica.

Mesurat en un ambient hiperpolar­itzat, el veterà demòcrata, polític de la vella guàrdia, creu també en un bipartidis­me que fa dècades ha anat perdent valor a Washington. «Necessitem un Partit Republicà, necessitem una oposició forta i amb principis», declarava fa dues setmanes. Fa temps que parla en privat amb republican­s en el Congrés per intentar buscar terreny comú.n

 ??  ?? Exhibició d’art públic davant el Capitoli, dilluns, per representa­r el poble absent de la presa de possessió de Biden.
Exhibició d’art públic davant el Capitoli, dilluns, per representa­r el poble absent de la presa de possessió de Biden.
 ?? Justin Lane / Efe ??
Justin Lane / Efe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain