El Periódico - Català

El jutge determina que Lidl va copiar la Thermomix

> La sentència obliga a retirar del mercat Monsieur Cuisine i a pagar una indemnitza­ció

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

Lidl haurà de retirar del mercat els seus robots de cuina Monsieur Cuisine. El Tribunal Mercantil de Barcelona considera que la firma de distribuci­ó alemanya Lidl «va envair la patent del robot de cuina Thermomix» i la condemna «a retirar totes les seves màquines» i a pagar una multa, encara per determinar. La secció especialit­zada dels jutjats mercantils considera que l’empresa demandada ha copiat les caracterís­tiques de Thermomix a la màquina Monsieur Cuisine. La sentència és recurrible, però apunta que Lidl haurà d’indemnitza­r Vorwerk, propietàri­a de la marca Thermomix, per una quantia a determinar, però que podria ser milionària.

El fabricant de Thermomix exigia en la demanda a la cadena de supermerca­ts Lidl el 10% de les vendes del robot, les existèncie­s del qual s’han esgotat en poques hores les vegades que s’ha comerciali­tzat, ja que el seu preu és d’uns 360 euros, gairebé tres vegades menys que la Thermomix (més de 1.200 euros). Vorwerk és una centenària companyia alemanya dedicada a la venda d’electrodom­èstics i aparells per a la llar, referència en aquesta veta de mercat.

En cas d’arribar-se a una sentència ferma en el mateix sentit que l’actual, s’obre la possibilit­at que Vorwerk emprengui nous litigis contra altres marques, ja que el mercat dels robots de cuina no és patrimoni exclusiu de la firma i són molts els fabricants amb solucions similars.

La discussió jurídica

El tribunal condemna a «cessar en la importació, emmagatzem­ament, oferiment i/o comerciali­tzació de la màquina Monsieur Cuisine Connect i a retirar del mercat tots els exemplars de la màquina que es trobin en el seu poder i en el dels seus distribuïd­ors, els documents comercials, material publicitar­i i promociona­l, també a internet.

Lidl comerciali­tza des del juny del 2018 el robot de cuina Monsieur Cuisine Connect. La discussió jurídica es va centrar durant tota la vista en si la funció de pesada d’aliments que realitza Thermomix gràcies a un circuit independen­t del qual controla el moviment del vas era una caracterís­tica diferencia­l i protegida per la patent. Aquesta caracterís­tica permet pesar amb la màquina en funcioname­nt, amb el vas tancat i treballant utilitzant la tapa, i amb la màquina en repòs però encesa introduint aliment al vas. El jutge ha dictaminat al final que la firma Lidl reprodueix en el seu robot Monsieur Cuisine totes i cada una de les caracterís­tiques a discussió de la patent de Vorwerk, segons la sentència.

n

 ??  ?? Els robots de cuina enfrontats als tribunals.
Els robots de cuina enfrontats als tribunals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain