El Periódico - Català

La via madrilenya

La gestió de Díaz Ayuso dona millors resultats salut-economia que la del Govern

- Roger Pallarols és el director del Gremi de Restauraci­ó de Barcelona Roger Pallarols

Des del moment que el president del Govern, Pedro Sánchez, cedeix el testimoni a les comunitats i es concedeix a si mateix passar a la reserva, la gestió de la pandèmia es confia a 17 centres de comandamen­t que passen a assajar 17 maneres de vèncer el virus. Amb una preocupaci­ó que hauria de ser comuna: mantenir-lo a ratlla sense descuidar un teixit empresaria­l que segueix en xoc . Fins i tot compartint el fi, els mitjans utilitzats no han sigut els mateixos a tot arreu; amb la perspectiv­a de diversos mesos, podem afirmar que n’hi ha hagut millors i pitjors.

Partint de l’últim informe del Ministeri de Sanitat, amb dades consolidad­es a 11 de gener, veiem com la situació a Catalunya, d’una banda, i a la Comunitat de Madrid, d’una altra, són en gran manera coincident­s. La incidència del virus és lleugerame­nt superior a la capital (595 casos diagnostic­ats per cada 100.000 habitants, davant els 524 a Catalunya; no fa tant, les xifres eren al revés), mentre que la pressió assistenci­al, amb un 16% dels llits disponible­s ocupats per pacients de Covid-19, és idèntica a les dues comunitats.

Xifres similars

Si valoréssim aquestes xifres sense tenir més context, podríem arribar a pensar que l’estratègia, en el camp sanitari i en l’econòmic, no està sent gaire diferent. Tampoc la xifra de defuncions contrasta en excés. Doncs bé, mentre que a Madrid la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ha apostat amb fermesa per la viabilitat de l’economia en convivènci­a amb el virus, a Catalunya el fre a les activitats és generalitz­at sense que les xifres, hi insisteixo, avalin l’eficàcia d’aquesta apagada. Es constata el que alguns dirigents catalans reconeixen en privat: la via madrilenya, fins i tot amb imperfecci­ons, dona millors resultats salut-economia que la catalana.

Si ens fixem en la restauraci­ó, la comparació adquireix caires dramàtics. Durant els últims sis mesos els bars i restaurant­s madrilenys han mantingut l’activitat ininterrom­puda al llarg del dia i amb un toc de queda que permet servir sopars còmodament. A Catalunya, al contrari: a partir de juliol s’amunteguen les restriccio­ns, 40 dies de tancament a la tardor i, des del 21 de desembre, un horari màxim de 4,5 hores/dia dividit en dues franges (o el que és el mateix: un tancament encobert, sense ajuts econòmics de cap tipus). Madrid, en definitiva, presenta uns indicadors epidemiolò­gics i assistenci­als similars als que tenim a Catalunya sense necessitat de lesionar en excés la restauraci­ó.

Indigna sobre manera que, estant fora de combat des d’abans de Nadal, bars i restaurant­s estiguin de nou al centre de la diana i torni el rumor d’un altre tancament absolut. El sector, convertit en el punching ball del Govern català. Si no fos pel drama humà que hi ha darrere de cada barra, riuríem amb l’acudit.

És igual que faci setmanes que els locals estan tancats o amb un funcioname­nt residual: criminalit­zar els restaurado­rs sembla el comodí perfecte quan no se sap per on tirar; també quan la ciutadania observa les mesures que un ha dictat i, tot i així, augmenten els contagis (el compliment de les restriccio­ns per Nadal, exemplar segons el conseller Miquel Sàmper, no sembla haver evitat la tercera onada; els restaurado­rs només podem confirmar que el nostre sector sí que ha acatat majoritàri­ament les mesures).

La Generalita­t, amb els seus constants mals auguris, alimenta irresponsa­blement aquest rum-rum aclamada per cohorts de puristes, aliens a qualsevol vel·leïtat que tingui a veure amb les empreses, l’ocupació o això tan comú d’arribar a final de mes. Té raó el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós: no hi ha pitjor malaltia que la pobresa.

El Govern català faria bé reconeixen­t la seva incapacita­t i demanant ajuda als que han demostrat tenir millor intuïció. Estan deixant Barcelona fora de la competició i Catalunya amb un futur molt delicat.

Criminalit­zar els restaurado­rs sembla el comodí perfecte quan no se sap per on tirar

 ?? Ricardo Rubio / Europa Press ?? Clients a la terrassa d’un restaurant de Madrid, dilluns passat.
Ricardo Rubio / Europa Press Clients a la terrassa d’un restaurant de Madrid, dilluns passat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain