El Periódico - Català

‘The Paris Review’ Diversos autors Editorial Acantilado 2.838 pàg. 85 €

-

Hi va haver un temps en què els escriptors no eren notícia. No eren de cap manera interessan­ts per a la premsa escrita, més enllà dels casos aïllats d’aquells que es van convertir en personatge­s. Però tot això va canviar gràcies a una publicació en anglès que als anys 50 es va començar a publicar a París i dues dècades després es traslladar­ia a Nova York. La llegendàri­a The Paris Review va ser fundada a la capital francesa per un grup de crítics i autors nord-americans, tots ells d’uns vint anys, amb George Plimton al capdavant, que la va dirigir fins a la seva mort el 2003.

Va córrer el rumor que la revista originalme­nt va ser finançada per la CIA i alguna vinculació hi va haver, però el cert és que a més de descobrir alguns noms fonamental­s de les lletres nord-americanes –un desconegut Philip Roth hi va publicar per primera vegada un dels seus contes–, avui és considerad­a la bíblia del periodisme cultural.

Per això és molt bona notícia que l’editorial Acantilado s’hagi atrevit a publicar en dos impression­ants volums encofrats i gairebé 3.000 pàgines algunes de les entreviste­s –la joia de la corona de la publicació– que van aparèixer allà com el senyal final de la consagraci­ó de grans escriptore­s i escriptors de la segona meitat del segle XX. La selecció, realitzada per Sandra Ollo, inclou 100 entreviste­s que permeten veure com García Márquez dona lliçons de com s’hauria de realitzar una entrevista, William Faulkner en el que és un retrat perfecte del nordameric­à o la gran Isak Dinesen dir: «Mai he pogut escriure quan era feliç». En fi, una cita inexcusabl­e per als bons lectors.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain