El Periódico - Català

Madrid té l’aire més letal d’Europa i BCN ocupa la sisena posició

Els madrilenys respiren l’aire urbà més contaminat d’Europa, segons un estudi realitzat a més de mil ciutats. Barcelona ocupa el sisè lloc en aquesta llarga llista.

- PATRICIA MARTÍN

L’evidència científica assenyala que la contaminac­ió de l’aire, per la seva capacitat per penetrar en el corrent sanguini, té potencial per fer malbé gairebé tots els òrgans i pot provocar problemes respirator­is, cardíacs, de fertilitat, càncer i demència, entre altres malalties. No obstant, la contaminac­ió continua formant part de l’atmosfera de les ciutats, amb pics com el que s’ha viscut aquests dies a Madrid a causa de l’actual anticicló que ha agafat el relleu a la borrasca hivernal Filomena.

Precisamen­t, la capital d’Espanya –i tota la seva àrea metropolit­ana– és la zona amb més mortalitat associada al diòxid de nitrogen de tot Europa, segons una classifica­ció amb dades recollides a més de mil urbs que acaba de publicar

The Lancet Planetary Health. En la mateixa llista, Barcelona ocupa el sisè lloc i Mollet del Vallès, el setè.

La investigac­ió, liderada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en col·laboració amb investigad­ors del Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH) i de la Universita­t d’Utrecht, posa de manifest «que els nivells de contaminac­ió són massa alts i que no existeix un llindar segur per sota del qual la contaminac­ió de l’aire sigui innòcua per a la salut», segons explica Mark Nieuwenhui­jsen, autor sènior de l’estudi i director de la Iniciativa de Planificac­ió Urbana, Medi Ambient i Salut de ISGlobal.

Evitar 52.000 morts

Aquesta afirmació es basa en què, tenint en compte els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) – causats principalm­ent per les emissions dels vehicles– i de partícules fines (PM2,5) –un altre dels principals contaminan­ts de l’aire, relacionat amb les emissions de la indústria– recomanats per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) es podrien evitar 900 i 51.000 morts prematures cada any, en funció de cada contaminan­t. Però si totes les ciutats fossin capaces d’igualar els registres de qualitat de l’aire amb els

de les ciutats analitzade­s menys contaminad­es, la mortalitat evitable seria considerab­lement més gran: 79.000, per la reducció en NO2, i 125.000 morts prematures gràcies a la reducció de les concentrac­ions de PM2,5.

Els nivells de la UE

I això que els nivells aconsellat­s per l’OMS (40 ͬg/m3 per a NO2 i 10 ͬg/m3 per a PM2,5) són més

restrictiu­s dels establerts per la UE (igual per a NO2 però 25 ͬg/m3 per a partícules fines), cosa que porta Nieuwenhui­jsen a concloure que «els límits màxims permesos per les autoritats comunitàri­es han de ser revisats», tenint en compte a més que el 84% de la població europea està exposada a nivells per sobre del recomanat per l’OMS.

La investigac­ió estableix dos llistats en funció de la relació entre la contaminac­ió de l’aire i les taxes de mortalitat, el percentatg­e de mortalitat evitable i els anys de vida perduts per cada contaminan­t, i el resultat és que hi ha una «gran variabilit­at», segons destaca Sasha Khomenko, primera autora de

l’estudi i investigad­ora d’ISGlobal –que és fruit d’una aliança entre La Caixa i institucio­ns acadèmique­s i governamen­tals.

Posant el focus en el diòxid de nitrogen, un gas associat fonamental­ment al trànsit rodat, la ciutat europea amb més càrrega de mortalitat atribuïble és Madrid i la seva àrea metropolit­ana, seguida de grans ciutats de Bèlgica, Itàlia o França. Barcelona i la seva àrea metropolit­ana se situen en sisè lloc i Mollet del Vallès, en el setè. De lluny els segueix València i la seva àrea d’influència, situada al lloc 68 en el rànquing europeu.

I, analitzant les partícules fines, les ciutats amb més càrrega de mortalitat es troben al nord d’Itàlia, a la regió de Plana Padana; al sud de Polònia, i a l’est de la República Txeca. Això es deu al fet que el contaminan­t PM2,5 es compon de partícules en suspensió producte de la combustió,

no només dels vehicles motoritzat­s, sinó també d’altres fonts com la indústria, la calefacció domèstica o la crema de carbó i de fusta.

A Espanya les ciutats amb pitjors dades de mortalitat associades a aquest contaminan­t són La Línea de la Concepción, que ocupa el lloc 144 al llistat europeu, seguida de Barcelona i la seva àrea metropolit­ana, que ocupa el lloc 157 a nivell de la UE. El segueixen les ciutats de Santander, Cadis i Saragossa.

El 7% de les morts

Partint d’aquests resultats, els investigad­ors conclouen que el 7% de les morts ocorregude­s a Madrid i la seva àrea metropolit­ana a l’any estan relacionad­es amb el diòxid de nitrogen i el 15% de les ocorregude­s a la ciutat de Brescia, a la regió de Plana Padana d’Itàlia, que lidera el llistat d’urbs afectades per les partícules fines.

En el costat oposat, les ciutats amb menys mortalitat atribuïble a la contaminac­ió de l’aire són les situades al nord d’Europa, a Tromso, a Noruega, en funció de l’NO2 i Reykjavík, a Islàndia, tenint en compte la contaminac­ió per PM2,5.

CIUTATS DIÒXID LES NITROGEN MÉS AMB DE Font: The Lancet Planetary Health GRÀFIC: RAMON CURTO

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain