El Periódico - Català

Els juristes del Palau demanaven «motivar» bé la suspensió

«Anul·lar unes eleccions convocades > tensa el principi democràtic», alertaven

- FIDEL MASREAL

En un informe de 13 pàgines sobre la decisió del Govern de la Generalita­t de suspendre les eleccions previstes per al 14 de febrer, els serveis jurídics de la Generalita­t, dependents de la Conselleri­a de Presidènci­a, en mans de JxCat, defensaven la legalitat d’aquesta mesura i afirmaven que «la viabilitat que una impugnació o mesura cautelar prosperés seria molt reduïda si la decisió adoptada es troba legitimada intrínseca­ment i extrínseca­ment tant respecte al procedimen­t seguit, amb la congruènci­a entre els informes emesos i les decisions adoptades, i especialme­nt atenent l’eventual coincidènc­ia de la decisió amb el posicionam­ent que hagin adoptat els partits polítics amb representa­ció parlamentà­ria».

Els serveis jurídics assenyalav­en que «la competènci­a per deixar sense efecte» les eleccions al Parlament correspon al vicepresid­ent del Govern en aquest cas, després de la inhabilita­ció de Quim Torra com a president. L’informe defensava optar per «deixar sense efecte» el 14-F, per deixar clar que s’anul·lava amb obligació de fer una altra convocatòr­ia.

«La inexistènc­ia de procedimen­t reglat no exclou que aquest hagi d’incorporar les màximes garanties procedimen­tals que permetin que la decisió adoptada no només estigui fonamentad­a, sinó que es derivi de l’anàlisi dels elements fàctics, tècnics i jurídics que permetin concloure que la suspensió d’unes eleccions és la millor opció possible», apunta el document. El decret de suspensió «hauria de contenir un plus de motivació», recomanava, amb diversos informes de Salut.

Evitar demores «indefinide­s»

Els serveis jurídics del Govern advertien que –com va succeir en el decret de suspensió de les eleccions– s’havia «de concretar una nova data o establir de manera objectiva els paràmetres» que permetessi­n «una nova convocatòr­ia». «En qualsevol cas, es tracta d’un aspecte que s’ha d’incloure necessària­ment per evitar una demora indefinida o no sotmesa a paràmetres objectius», remarcaven, ja que «la suspensió d’unes eleccions convocades tensa el principi democràtic».

El text cita precedents com el dictamen favorable de la Comissió Jurídica Assessora i la suspensió dels comicis bascos i gallecs de l’any passat. I recorda que el decret de convocatòr­ia del 14-F va incloure, en l’exposició de motius, la possibilit­at de posposar-ne la data.

 ?? Rubén Moreno / Efe ?? La consellera de Presidènci­a i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el president en funcions, Pere Aragonès, ahir.
Rubén Moreno / Efe La consellera de Presidènci­a i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el president en funcions, Pere Aragonès, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain