El Periódico - Català

Unes altres maneres a la Casa Blanca

- IDOYA NOAIN

Una altra família i unes altres maneres en el 1600 de l’avinguda de Pennsilvàn­ia, començant per l’ús de la mascareta, que passa a ser obligatori per a tots els empleats. La primera dama, Jill Biden, arriba a la mansió presidenci­al amb agenda i vida pròpia, sense voler renunciar al seu lloc de professora en una universita­t comunitàri­a.

Hi ha convencime­nt, i fins i tot esperança, a Washington que amb Joe i Jill Biden la Casa Blanca tornarà a acollir reunions diplomàtiq­ues i d’esperit bipartidis­ta que eren comunes en administra­cions anteriors, però que es van interrompr­e amb Donald i Melania Trump, actes amb alts representa­nts del món de la cultura o l’entretenim­ent i sopars d’Estat amb què contribuir a reparar relacions diplomàtiq­ues fetes malbé durant els últims quatre anys. De moment, no obstant, aquesta agenda haurà d’esperar.

En una de les incomptabl­es mostres de contrast entre la flamant família presidenci­al i la que ahir desallotja­va la Casa Blanca, el combat contra la Covid ara és prioritat en el 1600 de l’avinguda de Pennsilvàn­ia i la vida social a la mansió haurà d’esperar.

La mateixa Casa Blanca on amb Trump es va propagar el virus en almenys tres brots i on la cerimònia de presentaci­ó al Rose Garden de la jutge del Tribunal Suprem Amy Coney Barrett es va confirmar com un esdevenime­nt superconta­giador, ha sigut sotmesa ja a una neteja a fons, però els canvis són més significat­ius.

De la laxitud dels Trump amb l’ús de mascaretes es passarà ara al requerimen­t per a tot el personal de portar-les, segons ha revelat una font de l’equip de transició del demòcrata a la revista The Atlantic. A més, tots els assistents que interactuï­n a la Casa Blanca amb el president i la vicepresid­enta Kamala Harris estaran obligats a vacunar-se, el personal a l’ala oest estarà limitat i les proves a tots els empleats del complex de més de 5.000 metres quadrats (i 132 habitacion­s) seran freqüents.

Les insolèncie­s

Aviat quedaran només per al record, l’hemeroteca i els llibres d’història les últimes insolèncie­s dels Trump als seus successors, que van més enllà de l’absència de la investidur­a o del greu fet que el republicà no hagi reconegut mai la legítima victòria de Biden. Perquè

han trencat fins i tot tradicions tan protocol·làries com la de rebre els seus successors (cosa que es va encarregar al cap dels uixers, Timothy Harleth) o que la primera dama sortint ofereixi a la seva successora un te i un tour en la residència presidenci­al.

No és que Jill Biden, que, quan el seu marit era vicepresid­ent, va ser amiga i aliada de Michelle Obama, necessiti com a guia Melania Trump, que segons una enquesta de la CNN se’n va amb l’índex d’aprovació més baix de la història d’una primera dama, 42%. La doctora en Educació, que arriba al càrrec amb la intenció de trencar motllos i mantenir la seva feina de professora en una universita­t comunitàri­a, coneix bé la casa i el potencial del càrrec.

Ja ha anunciat que reprendrà la iniciativa Joining Forces d’ajuda a famílies de militars i veterans (com ho van ser el seu pare i el mort Beau Biden), en la qual va començar a treballar amb Obama el 2011 (Melania, que sense ironia es va centrar en la iniciativa Be Best contra el bullying a internet, va deixar el focus del treball amb les famílies militars en la segona dama nord-americana, Karen Pence).

Els Biden es van conèixer el 1975, pocs anys després que el llavors senador de Delaware afrontés la tragèdia de la seva vida: la seva jove dona i filla d’1 any van morir en un accident de trànsit. Biden diu regularmen­t que la seva segona dona «va tornar a unir» la seva família. La parella es va casar el 1977 i ella es va convertir en la «mama» dels seus fills Hunter i Beau, que van sobreviure a l’accident. Tenen una filla en comú, Ashley, que va néixer el 1981. Beau va morir d’un tumor cerebral el 2015 als 46 anys.

Tornen les mascotes

Amb els Biden hi ha molts altres canvis, grans i petits, a la Casa Blanca. Arriba el segon president catòlic, i practicant, després de JFK. I tornen les mascotes, una qüestió gens fútil als EUA. A més de dos pastors alemanys, Champ i Major, el primer a la mansió presidenci­al adoptat en una gossera, s’ha anunciat també un gat presidenci­al.

n

 ?? Drew Angerer / AFP ?? Jill Biden abraça per l’esquena el seu marit després del seu discurs inaugural com a president davant el Capitoli.
Drew Angerer / AFP Jill Biden abraça per l’esquena el seu marit després del seu discurs inaugural com a president davant el Capitoli.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain