El Periódico - Català

Els més grans de 80 anys començaran a rebre la vacuna al voltant de la Setmana Santa

Sanitat anuncia quin serà el pròxim grup a rebre la immunitzac­ió el dia en què ja s’ha administra­t més d’un milió de dosis.

- MANUEL VILASERÓ

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar ahir als consellers autonòmics que el pròxim grup prioritari de vacunació seran el majors de 80 anys. L’administra­ció de les dosis en aquest col·lectiu començarà a cap a finals de març o principis d’abril, una vegada hagi acabat la dels primers grups que ara s’estan vacunant, és a dir, el personal i els interns de les residèncie­s, els treballado­rs sanitaris de primera línia i els grans dependents no institucio­nalitzats. Els detalls s’aprovaran aquest dijous en la ponència ministeria­l del pla de vacunació.

El ritme de vacunació actual és ja «òptim», segons el ministre. S’ha inoculat ja més d’un milió de dosis, concretame­nt 1.025.937, el 76% de les distribuïd­es a les comunitats autònomes. Aquest ritme ha permès que Espanya sigui «el segon país d’Europa» en quantitat de vacunes per població.

«Som afortunats a Europa d’anar rebent dosis, tot i que no totes les que desitgem, però no hem d’oblidar que estem en una pandèmia mundial i cal tenir un esforç de solidarita­t», va afegir

L’anunci el va fer en la reunió del Consell Interterri­torial de Salut en la qual va rebutjar avançar el toc de queda a les 20 hores malgrat que gairebé totes les autonomies ho havien sol·licitat. Salvador Illa ha esgrimit durant la trobada que amb l’actual estat d’alarma les comunitats encara tenen marge d’augmentar les restriccio­ns si ho creuen necessari, però fonts del Govern ho atribueixe­n a la falta de compromís del PP en recolzar la mesura en la seva futura tramitació al Congrés.

Tots els colors polítics

Les autonomies que van demanar el canvi explícitam­ent són de tots els colors polítics: el País Basc, Astúries, País Valencià, Castellala Manxa, Balears, Castella i Lleó, Andalusia i Galícia. Aquestes dues últimes van sol·licitar també la possibilit­at que les comunitats puguin decretar el confinamen­t domiciliar­i.

A l’acabar la ronda d’intervenci­ons dels consellers, Illa va respondre que s’estudiaran totes les mesures proposades, però que de moment se seguiria com fins ara. «Es tracta d’aplicar bé les mesures que s’han implantat, algunes de molt dures, i esperar a veure si donen resultat», va assenyalar en la seva posterior compareixe­nça davant la premsa en la qual es va mostrar convençut que amb aquestes «es doblegarà la tercera onada, com es va fer amb la segona i la primera».

El començamen­t del toc de queda a les vuit del vespre (ara només es pot aplicar com a d’hora a partir de les deu de la nit) requeria canviar l’actual norma, una modificaci­ó que hauria d’aprovar el Consell de Ministres i després ratificar el Congrés. L’Executiu no s’oposa del tot a aquesta mesura, tot i que tampoc la considera imprescind­ible, però vol comptar amb el compromís del PP que la recolzarà a la Cambra baixa, cosa que no s’ha produït. Si les autonomies persisteix­en en la seva petició i el PP ofereix garanties del seu recolzamen­t, no es pot descartar que en les pròxima setmanes el ministeri cedeixi.

El conseller andalús de Sanitat, que actuava d’amfitrió del consell al celebrar-se a Sevilla, va retreure que en aquest cas la cogovernan­ça del Govern i les comunitats autònomes hagi quedat en paper mullat.

Sanitat impedeix a les comunitats autònomes que avancin el toc de queda

 ?? Ricardo Rubio / Europa Press ?? La terrassa oberta d’un restaurant a Madrid.
Ricardo Rubio / Europa Press La terrassa oberta d’un restaurant a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain