El Periódico - Català

La lluita contra el virus centra l’inici de la presidènci­a de Biden

> El president presenta una estratègia nacional per enfrontar una crisi sanitària que suma més de 406.000 morts > Trump deixa d’herència l’absència total d’un programa de vacunació

- IDOYA NOAIN

Ahir, el primer dia complet de presidè ncia de Joe Biden, la prioritat a la Casa Blanca va ser posar en marxa una agressiva campanya executiva, legislativ­a i social per combatre la pandèmia. Hi ha raons. És el dia en què es complia un any exacte des que els Estats Units van anunciar el seu primer cas de coronaviru­s i des d’aleshores el país ha vist gairebé 24,5 milions de contagis (més de 4.200 sumats només dimecres), ploren a més de 406.000 de morts i afronten no només una crisi sanitària agreujada per la fallida resposta del Govern de Donald Trump, sinó una d’econòmica, remarcada per dades com la que només la passada setmana més d’1,3 milions de nordameric­ans van reclamar prestacion­s o ajudes per l’atur.

En contrast amb l’abandoname­nt de la gestió de la crisi del seu predecesso­r, que va posar sobre l’esquena dels estats el pes principal de la resposta a la Covid-19, Biden va llançar una estratègia nacional en què el Govern federal té el paper clau. Va firmar 10 ordres executives que se sumen a les tres de dimecres, va emetre memoràndum­s i va centrar la seva primera intervenci­ó pública més enllà de la cerimonial de la investidur­a a dirigir un missatge al país. «Som davant una emergència nacional i és hora que la tractem com a tal», va dir, que promet que la ciència i les dades guiaran les seves accions i que permetrà als experts treballar «lliures d’interferèn­cia política». Era un dels contrastos que ha volgut marcar amb l’Administra­ció Trump, a la qual va acusar de «no actuar amb urgència, focus i coordinaci­ó».

Sense abandonar el realisme que ha marcat la seva manera d’abordar la pandèmia, Biden va reiterar que «les coses empitjorar­an abans de millorar» i va recordar que al febrer les víctimes mortals poden arribar al mig milió. Però va prometre utilitzar tot la força del Govern federal.

Objectius i passos

Biden es mou amb set objectius: restaurar la confiança pública en els esforços del Govern; aconseguir més dosis de vacunes; mitigar la propagació del virus; oferir ajuda econòmica d’emergència; dissenyar una estratègia per realitzar proves en escoles i llocs de treball; crear un grup que acabi amb la desigualta­t racial, ètnica i geogràfica que agreuja la crisi, i, també, preparar-se per al futur.

Dimecres Biden ja ordenava per decret l’ús de mascaretes i distància de seguretat en propietats federals, frenava la sortida de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut que Trump va iniciar el maig passat i reactivava una unitat de seguretat sanitària global i biodefensa que el seu predecesso­r va desmantell­ar. Ahir llançava iniciative­s per protegir treballado­rs, millorar la igualtat racial en la resposta i accelerar la fabricació de material, tant el necessari per a proves com les mateixes vacunes.

A més, creava un panel que dictarà directrius unificades sobre proves, establia test gratuïts per als qui no tenen mitjans, imposava una moratòria als desnonamen­ts i apressava a posposar execucions d’hipoteques que tenen avals federals. Una altra de les seves prioritats és promociona­r la reobertura segura de les escoles. I va imposar que tots els visitants als EUA tinguin prèviament una prova PCR i se sotmetin a quarantena a l’arribar.

Herència enverinada

Tot el repte de confrontar la pandèmia es veu agreujat pel llegat enverinat que li ha deixat Trump. La nova Administra­ció ha identifica­t 12 problemes immediats pel que fa a subministr­aments. I, tot i que l’operació per desenvolup­ar les vacunes va ser un èxit, es va tornar fracàs a l’hora de dissenyar les següents etapes. «El que heretem és molt pitjor del que imaginem», va denunciar Jeff Zients, nou coordinado­r de la resposta de la Casa Blanca. Entre les denúncies, que no es va compartir informació crucial i que no hi havia un pla de vacunació, que ara es posa en marxa contra rellotge per aconseguir la meta de Biden de 100 milions d’immunitzat­s en 100 dies.n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain