El Periódico - Català

Una ciutat estigmatit­zada pel virus

Per al món, els habitants de Wuhan, poblat per 11 milions de persones, són els pares del coronaviru­s, però per a la Xina s’han convertit en els grans salvadors del país per blindar la resta del gegant asiàtic amb el seu sacrificat confinamen­t de 76 dies

- ADRIÁN FONCILLAS

La contaminac­ió que solidifica­va l’aire i la seva lletjor aconsellav­en la fugida accelerada de Wuhan 15 anys enrere. Era una altra d’aquestes ciutats xineses agegantade­s durant el desenvolup­isme de tres dècades, anodines i impersonal­s, amb aroma suburbial i melancolia postsovièt­ica. Costa reconèixer avui aquella Wuhan que, com altres ciutats xineses, s’ha rentat la cara a consciènci­a.

Wuhan és avui una ciutat de postal: els seus districtes financers plens de gratacels il·luminats de nit, les riberes del Iangtsé rivalitzan­t en esplendor, les zones verdes que espongen una ciutat on manava el ciment, la icònica Pagoda de la Grua Groga... Lamentaven els wuhaneses l’anonimat de la seva ciutat, tossudamen­t ignorada en els circuits turístics per la Xina, quan el coronaviru­s la va col·locar al mapa, i avui molts troben a faltar aquell anonimat. És improbable que hi hagi una altra ciutat del món més citada l’últim any.

El bressol de la pandèmia

Qualsevol ruta contempla el número 207 de l’avinguda de Fazhan. Allà continua el mercat de Huanan, presumpte bressol de la pandèmia, tancat pocs dies després que emergissin els primers casos d’una misteriosa pneumònia i avui amagat rere un mur metàl·lic blau de tres metres d’alt i uns centenars de llarg.

La litúrgia periodísti­ca inclou un vídeo gravat des d’un taxi al ralentí perquè cap pregunta pels seus voltants és benvinguda. Molts dels venedors van ser recol·locats al pròxim mercat de Haikou Bei. No ofereix cap bestiola exòtica sinó prosaics bens, vaques, porcs i pollastres. Els seus trossos descansen en cubs.

Potser grinyolari­a a Espanya, almenys en la dels últims vint anys, però qualsevol viatger versat ha vist llotges molt més caòtiques i insalubres al Vietnam, Birmània o Cambodja. El mercat és massa local perquè sigui versemblan­t l’estranger que es presenta com a turista i acabo expulsat amb l’oferiment que em compraran el que els demani des de l’entrada.

Els wuhanesos exigeixen atenció al riu. Pel Iangtsé van fluir durant segles les mercaderie­s i idees que van fer pròspera i moderna Wuhan i aquestes Tres Gorges que escanyen el seu curs entre muntanyes tallades a ganivet atrauen ara milions de turistes. En l’imaginari nacional persisteix la capbussada de Mao Zedong al riu del qual va treure el vigor per emprendre la Revolució Cultural.

Sec i aspre

El Iangtsé separa Wuchang de Hankou, els dos principals districtes de la ciutat, i moure’s entre ells no va ser fàcil fins que els russos van aixecar en la dècada dels 60 el primer pont. Les alternativ­es s’acumulen avui, amb 11 ponts, dos túnels i les línies de metro, però en els wuhaneses perdura la mística de creuar-lo nedant cada any, més de dos quilòmetre­s d’ample, tot i que amb moltes braçades estalviade­s pel corrent.

Els wuhanesos no són els més estimats a la Xina. El clixé els presenta com a rudes i assilvestr­ats. Des d’aquí es justifica en el dialecte local, sense la musicalita­t del mandarí, sec i aspre, que porta a pensar que discuteixe­n quan no ho fan. Una economia centenària recolzada en el trànsit marítim i el comerç a l’aire lliure necessita més decibels que poesia per fer-se entendre.

La pandèmia podria haver empès els wuhanesos cap a l’esquizofrè­nia. Per al món, són els pares de la Covid. Per a la Xina, els salvadors per blindar la resta amb el seu sacrificat confinamen­t de 76 dies. «No som ni herois ni brivalls. Només vam complir unes regles que semblaven raonables i vam esperar», diu Di, una jove estudiant. Dol que Wuhan quedi a la memòria global grapada a un virus quan aquí, per exemple, es va covar la revolta que va destronar la dinastia Qing.

A aquesta vibrant ciutat d’11 milions d’habitants, potència manufactur­era, nus de comunicaci­ons, hub tecnològic i amb gairebé el doble de llits per habitants que Catalunya, al·ludia el món quan parlava d’una ignota ciutat rural que havia sigut tombada per una simple grip.

Avui molts locals troben a faltar l’anonimat de la ciutat abans de la plaga de la Covid-19

Sap greu que el virus eclipsi que aquí va néixer la revolta que va destronar la dinastia Qing

 ?? Roman Pilipey / Efe ?? Un voluntari comprova el codi de mòbil sobre el coronaviru­s a un veí de Wuhan, ahir.
Roman Pilipey / Efe Un voluntari comprova el codi de mòbil sobre el coronaviru­s a un veí de Wuhan, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain