El Periódico - Català

El TSJC defensa el 14-F per acabar amb la «precarieta­t institucio­nal»

> El tribunal justifica mantenir les eleccions al febrer per l’«intens interès públic» en els comicis El Govern cita avui els partits per analitzar la situació després sel revés judicial

- J. G. ALBALAT / JÚLIA REGUÉ FIDEL MASREAL

La incertesa continua entelant la celebració de les eleccions a Catalunya. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fer públics ahir els seus arguments, que compten amb un vot discrepant, perquè els comicis tinguin lloc el 14 de febrer, i no el 30 de maig com vol el Govern. Uns arguments amb una alta càrrega política, ja que defensen el 14-F per acabar amb la «provisiona­litat», el «bloqueig» i la «precarieta­t» institucio­nals. Els partits han passat de l’estupor a l’acció i assumeixen que en tot just una setmana començarà la campanya, per la qual cosa reactiven a marxes forçades les seves casernes electorals. El Govern, però, reunirà avui els partits de manera telemàtica per analitzar la situació després del revés juicial.

El tribunal prendrà una decisió definitiva sobre la data dels comicis abans del 8 de febrer, cosa que significa que, si no han resolt aleshores, el 29 de gener a les 00.00 hores, els carrers hauran d’estar empaperats amb la propaganda electoral dels candidats i les seves agendes, plenes de mítings, tot i que siguin per streaming. Els 75.000 membres de les meses electorals ja han rebut les seves notificaci­ons acompanyad­es d’un manual amb mesures sanitàries. No hi ha temps a perdre.

El TSJC opina que «hi ha un interès públic molt intens» en la celebració de les eleccions que s’«incrementa» des del moment en què es produeix una situació de «vacant» en la presidènci­a de la Generalita­t després de la dissolució del Parlament, la qual irradia el Govern en funcions, ja que el vicepresid­ent [Pere Aragonès] té limitades les seves competènci­es». Posposar les urnes, assenyala, suposa obrir «un període prolongat de provisiona­litat que afecta el normal funcioname­nt de les institucio­ns democràtiq­ues».

I aquesta provisiona­litat, al seu entendre, és perjudicia­l perquè «es tracta d’una situació de bloqueig i de precarieta­t institucio­nal que afecta, així mateix, la legitimaci­ó del Govern, la qual cosa és rellevant en un entorn en el qual la crisi sanitària l’obliga a adoptar quotidiana­ment decisions de transcendè­ncia, singularme­nt en la restricció de drets fonamental­s». Per això, la legislació afronta aquesta conjuntura imposant una pauta «urgent de renovació electoral», designant una data «precisa i inamovible» per als comicis catalans.

És cert, reconeixen els magistrats, que hi ha un percentatg­e d’electors afectats per la pandèmia, però «la preservaci­ó del seu dret no s’ha de realitzar tant per l’ajornament de les eleccions» –on «no hi ha certeses sobre la situació sanitària de futur», ni sobre el percentatg­e de votants que poguessin estar llavors infectats– sinó amb «la implantaci­ó de mecanismes» que permetin l’exercici

del seu dret al vot «sense presencial­itat». Argumenten, a més, que tampoc és segur que les eleccions poguessin celebrar-se el 30 de maig, ja que això dependria de l’evolució de la pandèmia.

En la resolució en la qual justifica la suspensió del decret d’ajornament del Govern, sense entrar en el fons de la qüestió, els magistrats remarquen que fins que decideixin sobre les impugnacio­ns es poden produir canvis substancia­ls «tant en les normes reguladore­s de l’estat d’alarma com en l’àmbit sanitari», derivats de l’evolució negativa de la pandèmia del coronaviru­s, «que podria justificar una altra decisió de les autoritats competents adoptada conforme a dret».

La petició de Torra

És a dir, que si la pandèmia de la Covid-19 obliga a decretar restriccio­ns més severes, la decisió del tribunal podria adequar-se al nou escenari. Per ara, els togats justifique­n mantenir el

14-F en què les mesures sanitàries actuals «no limiten desplaçame­nts per a activitats no essencials» i en què la postergaci­ó electoral que va decretar el Govern «no està prevista al marc normatiu estatal de l’estat d’alarma que admet expressame­nt la celebració dels comicis». Quan es van posposar les eleccions a Euskadi i Galícia, tots els espanyols es trobaven en confinamen­t domiciliar­i, una mesura que ahir va tornar a ocupar titulars després de ser reclamada per l’expresiden­t Quim Torra. La Generalita­t recorda que no està a la seva mà, que una decisió de tal magnitud només la pot prendre el Govern central, i el ministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa, ja l’ha descartat.

Davant les insinuacio­ns per part dels socis del Govern d’ingerència de la justícia en la política, el TSJC recorda que la seva resolució «no obliga a votar irreversib­lement el dia 14 de febrer del 2021, ni és el tribunal qui ha fixat aquesta data», sinó que manté «la celebració de les eleccions en la data en què les va convocar» l’Executiu català.

Una «operació d’Estat»

La Generalita­t estima que el TSJC no qüestiona la potestat del vicepresid­ent Aragonès, el candidat d’ERC, per posposar els comicis. Mentrestan­t, JxCat i ERC ja estan en mode campanya. Aragonès va animar a TV-3 a votar per correu i fins i tot va parlar d’una «operació d’Estat» per impedir que es posposi el 14-F. Poc després, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va instar a «omplir les urnes» davant l’«ofensiva de l’Estat».

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? Seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a Barcelona.
David Zorrakino / Europa Press Seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a Barcelona.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain