El Periódico - Català

L’escàndol de les vacunacion­s sense torn afecta també la cúpula militar

> Des de l’Estat Major asseguren a la ministra Robles que el JEMAD no es va vacunar abans de temps Les Forces Armades tenen una quota secreta >

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

L’ona expansiva dels escàndols de polítics que se salten torns de vacunació ha colpejat la cúpula militar al transcendi­r que el cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD), el tinent general de l’Aire Miguel Ángel Villarroya, s’ha vacunat contra la Covid abans que ho fessin nombrosos sanitaris de les forces al seu càrrec, fins i tot al mateix Hospital General de la Defensa.

Al conèixer l’assumpte –que havia difós ‘El Confidenci­al Digital’, que informava que entre els alts caps vacunats hi ha també el cap de l’Estat Major Conjunt, Fernando García González-Valerio–, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va exigir un informe, del qual farà dependre una decisió.

Fonts militars informen EL PERIÓDICO que l’Estat Major de la Defensa (EMAD) va explicar ja a la ministra que el succeït a la cúpula militar no és equiparabl­e al que ha passat entre càrrecs polítics locals de diversos punts del país.

De les vacunes de Pfizer a Espanya, Sanitat va reservar una quota –secreta– per a les Forces Armades. A Defensa, segons fonts relacionad­es amb el procedimen­t, la IGESANDEF (Inspecció General de Sanitat de la Defensa) va dissenyar un protocol de vacunació similar al civil, però «amb peculiarit­ats de l’operativit­at militar».

Aquest protocol, informen aquestes fonts, reparteix les vacunes en quatre subquotes: Exèrcit de Terra, Armada, Exèrcit de l’Aire i l’EMAD. En cadascun d’aquests exèrcits s’ha de vacunar primer els sanitaris; en segon lloc, els militars en «zona d’operacions» (les missions a l’exterior) o a punt de ser enviats, i en tercer lloc, la cadena de comandamen­t segons criteris d’edat. Per la lògica de la carrera militar, en cada unitat acostumen a estar entre els més vells el general i el coronel. I això va passar a l’EMAD. Villarroya té 63 anys.

L’EMAD no arriba als 400 efectius, sumant els de les seves instal·lacions del madrileny carrer de Vitruvio i els de la caserna OTAN madrilenya de Retamares. La vacunació a l’EMAD va durar un dia. Es van vacunar la mitja dotzena dels seus sanitaris, el personal dedicat a missions en terrenys d’operacions i es va abordar la vacunació dels caps més grans «sense que el JEMAD demanés res per rang», expliquen aquestes fonts.

Retrets

La diputada del PSOE i excomandan­t de l’Exèrcit Zaida Cantera creu que «no hi ha retret possible si el JEMAD ha seguit el protocol, i s’ha vacunat quan li ha arribat el torn en la seva unitat». «No tinc retret ètic, tot i que estèticame­nt pugui semblar poc adequat», diu. No opinen igual a Unides Podem, que reclamen

Unides Podem exigeix «la dimissió o el cessament» de Villarroya si es confirma la irregulari­tat

el cessament de Villarroya. El seu portaveu adjunt al Congrés, Enrique Santiago, creu que, «si s’ha vacunat, ha de dimitir o ser cessat».

En aquesta polèmica es creuen dos alts caps militars. Julio Rodríguez, que va ser JEMAD abans que Villarroya, porta el gabinet del vicepresid­ent Pablo Iglesias. Villarroya i Rodríguez s’han tractat llargament. Rodríguez va callar en xarxes socials mentre la seva formació demanava la dimissió del seu company.

 ?? Rodrigo Jiménez / Efe ?? Robles, durant un acte celebrat al Ministeri de Defensa, ahir.
Rodrigo Jiménez / Efe Robles, durant un acte celebrat al Ministeri de Defensa, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain