El Periódico - Català

Les eleccions (encara)en l’aire

- Gemma Ubasart

No sabem si es votarà el 14 de febrer. El TSJC es reserva el dia 8, en plena campanya, per dir la darrera paraula sobre la contesa electoral. Aquest fet, sense precedents, deixa en l’aire la celebració d’un dels actes fundants de la nostra democràcia: les eleccions. No deixa de ser paradoxal que siguin els magistrats els que, amb la seva decisió, introdueix­in el component més gran d’insegureta­t jurídica i d’erosió del dret a la participac­ió política d’aquest episodi.

És cert que la legislació espanyola no preveu l’ajornament o suspensió electoral. Ara bé, també ho és que en pandèmia hi ha hagut moltes mesures que no estaven contemplad­es en el marc normatiu però que s’ha trobat la via per a poder-les dur a terme (que no estiguin contemplad­es no vol dir que estiguin prohibides). A més en el cas que ens ocupa hi ha antecedent­s: l’ajornament de les eleccions basques i gallegues. En ambdós contextos també es va tractar formalment d’una suspensió. I la justificac­ió desenvolup­ada fou semblant a la que han fet els serveis jurídics de la Generalita­t. L’única diferencia és que ningú la va impugnar.

L’embolic amb el 14-F constata una problemàti­ca estructura­l: l’existència d’una magistratu­ra amb una cultura jurídica excesivame­nt formalista, més preocupada en la literalita­t de la norma que en els principis orientador­s del sistema. Uns jutges en part presos d’interpreta­cions restrictiv­es i acontextua­ls del dret. I alhora la presència d’uns col.lectius polítics i ciutadans que prefereixe­n externalit­zar certes decisions delicades al poder judicial a transitar el camí de la deliberaci­ó i l’acord polític.

Són perfectame­nt raonables tant els arguments a favor de l’ajornament electoral en un moment de pic pandèmic, com aquells que en defensen la celebració de les votacions mentre no existeixi un confinamen­t domiciliar­i generalitz­at. Davant d’una qüestió de difícil i plural interpreta­ció jurídica més que de dret del què es requeria era de política. L’exercici que la ciutadania creiem que s’havia produït el passat divendres a la reunió de la mesa de partits.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain