El Periódico - Català

França exigirà un test PCR negatiu a tots els viatgers de la resta d’Europa

> El Govern no descarta un nou confinamen­t per l’amenaça de la variant britànica si continua augmentat la saturació dels hospitals

- IRENE CASADO SÁNCHEZ

Amb més de 22.800 nous positius en les últimes 24 hores, més de 1.900 focus de contagi actius, més de 1.600 hospitalit­zacions a les ucis en l’última setmana, sense oblidar la propagació de la variant britànica de Covid-19, França s’enfronta a «una cursa contra el temps per aturar la propagació del virus», va resumir dijous el ministre de Sanitat, Oliver Véran, i va deixar la porta obertaalap­ossibilita­td’un tercer confinamen­t.

Mirant de guanyar una mica de temps en aquesta carrera contra el rellotge, França exigirà, a partir de demà, una prova PCR negativa realitzada 72 hores abans de l’arribada al territori francès a tots els viatgers europeus. Només els treballado­rs fronterers i els transporti­stes terrestres estaran exempts de la nova restricció. Aquesta mesura se suma a la decisió d’imposar, des d’aquest mateix dilluns i de forma sistemàtic­a, a tots els viatgers de fora de la Unió Europea –inclòs el Regne Unit– la presentaci­ó d’un test PCR negatiu, una quarantena de set dies i un segon test després d’aquest període d’aïllament.

La soca britànica del coronaviru­s, més contagiosa, representa ja «entre 200 i 300 casos diaris» a l’Hexàgon, va explicar Véran. «Estem fent tot el possible per frenar-ne la propagació [...] La situació al Regne Unit està fora de control. Els experts diuen que és gairebé impossible escapar-se’n [d’aquesta variant] i que França no ho farà», va insistir el responsabl­e de Sanitat al plató de TF1.

¿Un tercer confinamen­t?

Amb l’objectiu de controlar la corba de contagis, França va avançar, el 16 de gener, el toc de queda a les 18.00 hores. «Aviat sabrem si el toc de queda és eficaç a escala nacional [...]. [Als territoris] on el vam posar en marxa aviat, s’ha produït una disminució de la pressió epidèmica», va remarcar Véran. I va recordar que la seva eficàcia podria «evitar un confinamen­t i totes les seves conseqüènc­ies socials i econòmique­s».

Si aquesta mesura no aconseguís frenar la propagació del virus, en especial la seva mutació britànica, i «la pressió sanitària i la saturació dels hospitals augmentés», el ministre va assegurar que es veuran obligats «a decretar mesures més dures, com les conegudes pels francesos la tardor passada», és a dir, un confinamen­t que permetria conservar obertes els col·legis i les escoles.

Termini d’una setmana

L’Executiu francès es dona una setmana per decidir si decreta noves restriccio­ns contra la pandèmia

L’Executiu francès s’ha donat «una setmana suplementà­ria» que serà «clau» per valorar l’evolució de la situació epidèmica, comprovar l’eficàcia de les restriccio­ns actuals i decretar les pròximes pautes a seguir en la lluita contra la Covid-19.

En aquest context, l’èxit de la campanya de vacunació s’erigeix com l’única esperança per recuperar una certa normalitat al país. Segons va detallar el Govern, l’Hexàgon té la capacitat de vacunar 70 milions de ciutadans –és a dir, tota la seva població– d’aquí a finals d’agost, «si la totalitat de les vacunes europees són validades per les autoritats sanitàries europees i mundials», va assegurar el titular de Sanitat.

Fins al moment, 823.567 francesos –cosa que representa l’1,23% de la població del país– han rebut la primera dosi contra la Covid-19, segons les estimacion­s de CovidTrake­r.

 ?? Loic Venance / AFP ?? Un sanitari agafa mostres d’un noi per a un test PCR de Covid-19 a Nantes.
Loic Venance / AFP Un sanitari agafa mostres d’un noi per a un test PCR de Covid-19 a Nantes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain