El Periódico - Català

Biden busca alleujar amb polítiques progressis­tes l’impacte de la pandèmia

> Amplia amb decrets l’assistènci­a alimentàri­a i inicia una via cap al salari mínim de 15 dòlars per a funcionari­s i subcontrac­tats federals

- IDOYA NOAIN EL PERIÓDICO

Un dels debats històrics entre progressis­tes i conservado­rs als Estats Units és la discussió sobre la necessitat de les ajudes del Govern per als més desfavorit­s econòmicam­ent i socialment, una cosa que els primers veuen i promouen com just i necessari i a la qual els segons es resisteixe­n i posen barreres assegurant que incentiva la dependènci­a. Aquest debat s’ha lliurat fins i tot mentre la pandèmia de coronaviru­s colpejava amb especial duresa, tant en l’àmbit sanitari com en l’econòmic, els nord-americans ja més vulnerable­s. Amb Joe Biden en la presidènci­a, el Govern federal deixa clara la seva posició.

Ahir, després d’haver emès 13 ordres executives en els dos dies anteriors centrades en el combat sanitari de la pandèmia, Biden va estampar la seva rúbrica en dos decrets més destinats a ampliar l’assistènci­a federal a les famílies més necessitad­es, accelerar l’entrega de fons d’ajuda ja aprovats i a reforçar les proteccion­s als treballado­rs, a més d’encaminar el Govern federal i els seus contractis­tes a pagar a tots els seus treballado­rs un sou mínim de 15 dòlars l’hora. Les ajudes, segons va exposar en unes declaracio­ns prèvies

Anthony Fauci respira una mica més alleujat amb la sortida de Donald Trump de la Casa Blanca. Tan sols dos dies després que Joe Biden jurés el càrrec com a nou president, el principal epidemiòle­g del Govern dels Estats UAnitsva celebrar la «sensació a la firma, són «no només per complir una obligació moral, sinó un imperatiu econòmic».

Insegureta­t alimentàri­a

En un país on la insegureta­t alimentàri­a afecta, segons la Casa Blanca, 29 milions de ciutadans, incloent-hi 12 milions de nens (xifres que activistes eleven a 50 i 17 milions, respectiva­ment), Biden demana al Departamen­t d’Agricultur­a que permeti als estats elevar la dotació per al programa d’assistènci­a per a la compra d’aliments, una mesura que podria beneficiar 12 milions de alliberado­ra» de poder donar respostes científiqu­es a la pandèmia sense temor de «represàlie­s» del cap d’Estat.

Als seus 80 anys, el director de persones a qui l’Administra­ció de Donald Trump va frenar l’accés a aquesta ajuda.

La mateixa ordre executiva apressa a elevar un 15% les prestacion­s als estudiants de menys ingressos a través d’un programa d’àpats escolars durant la pandèmia, uns 100 dòlars extra cada dos mesos per a una família amb tres fills. «No podem i no permetrem que la gent passi gana», va dir Biden.

La segona ordre executiva firmada ahir per Biden, que al Despatx Oval ha col·locat un bust del líder sindical i activista César Chávez, l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infecciose­s ha criticat durament l’actitud de l’anterior Administra­ció en la gestió d’una crisi sanitària que ja ha causat 24,5 milions de contagis i ha segat 409.100 vides a tot el país. «La idea que un pot venir aquí i parlar

posa en marxa un procés de 100 dies després del qual s’hauria de garantir que els empleats del Govern federal, directamen­t o per subcontrac­tes, cobrin un salari mínim de 15 dòlars l’hora. A més, el decret busca tornar poder de negociació col·lectiva als funcionari­s i proteccion­s que Trump havia eliminat, obrint la porta a polititzar el servei civil.

Biden també ha posat en marxa un procés per garantir que tots els nord-americans reben les ajudes directes aprovades pel Congrés en els dos grans paquets d’ajuda per la Covid. Els xecs no han arribat a

sobre el que sap, sobre quines són les evidències, què és la ciència i saber que tot es basa en això, deixar que la ciència parli, és un sentiment una mica alliberado­r», va confessar a la premsa, de nou des del faristol del Govern. «¿Saben?, una de les coses noves d’aquesta Administra­ció, és que si no saps la resposta, no has d’endevinar-la. Simplement es diu que no se sap la resposta», va remarcar.

Fauci exposa així la mala relació que tenia amb Trump. L’expresiden­t va desautorit­zar

uns vuit milions de persones, en molts casos els que no arriben al nivell d’ingressos per declarar impostos, utilitzats com a base de dades per entregar les ajudes.

Una altra de les seves mesures busca garantir que els treballado­rs que se senten insegurs de tornar a la feina per considerar insuficien­ts les proteccion­s contra la pandèmia tinguin garantit que això no els impedeixi accedir a les ajdues. Els decrets d’aquest divendres són independen­ts del paquet d’estímul i ajudes d’1,9 bilions de dòlars que Biden ha dissenyat i que ha d’aprovar el Congrés.

npúblicame­nt el major expert en malalties infecciose­s del país i va acabar apartant-lo de les sessions informativ­es del coronaviru­s. En la seva fallida campanya a la reelecció, Trump va criticar obertament Fauci, fins i tot assegurant que, sense la intervenci­ó del president, la seva gestió hauria portat més morts. Trump fins i tot va parlar d’injectar desinfecta­nt als pacients. «No vull tornar enrere, però està molt clar que es van dir coses que realment van ser incòmodes», va lamentar.

n

 ?? Al Drago / Efe ?? El president dels Estats Units, Joe Biden, durant una intervenci­ó, dijous.
Al Drago / Efe El president dels Estats Units, Joe Biden, durant una intervenci­ó, dijous.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain