El Periódico - Català

El poder de compra dels directius dobla el dels treballado­rs des del 2007

> ICSA Group i Eada anticipen que la bretxa entre els dos col·lectius creixerà els pròxims anys La pandèmia amenaça amb congelar salaris, però es beneficien d’un IPC negatiu >

- GABRIEL UBIETO

La crisi originada per la pandèmia del coronaviru­s amenaça amb una congelació generalitz­ada dels salaris, especialme­nt en els sectors més afectats. Les remuneraci­ons a Espanya en gremis com l’hostaleria, el comerç o el turisme ja van tancar el 2020 amb descensos. No obstant, de moment els sous a Espanya, de mitjana, estan aguantant i aconseguei­xen guanyar poder adquisitiu gràcies a la caiguda que està experiment­ant la inflació.

Tot i que aquesta relativa bonança no és igual per a tots els treballado­rs i els que estan en els nivells més alts de la jerarquia empresaria­l són els que en surten més ben parats. Des de l’anterior crisi del totxo, els directius han guanyat 2,5 vegades més poder adquisitiu que els seus assalariat­s, segons constata un informe conjunt d’ICSA Group i Eada.

Seqüeles

Les posicions de partida no són les mateixes i molts treballado­rs corrents encara arrossegue­n seqüeles que van patir amb l’anterior crisi econòmica. Els directius cobren de mitjana 7.188 euros al mes (bruts, en 12 pagues); els càrrecs intermedis, 3.588 i els treballado­rs, 1.960. Els empleats no van començar a recuperar fins fa un parell d’anys el poder adquisitiu perdut des del col·lapse

DELS DIRECTIUS de Goldman Sachs i l’esclat de la bombolla immobiliàr­ia. En canvi, els directius i els càrrecs intermedis van sortir-ne abans i amb més intensitat.

La inèrcia marca que aquesta bretxa continuarà creixent, especialme­nt entre directius i treballado­rs, i amb més intensitat en el cas dels alts directius. El motiu principal que explica aquesta dinàmica, segons assenyala el professor d’Eada, Jordi Asens, és que aquests últims es mouen en un mercat laboral de competènci­a internacio­nal.

80.000 profession­als

L’estudi elaborat per la consultora i l’escola de negocis està confeccion­at a partir del sou de 80.000 profession­als i reflecteix la tendència a la polaritzac­ió l’últim any. Perquè als sectors més afectats per la Covid (que abans de la pandèmia ja registrave­n nivells salarials més baixos), segons les dades de l’informe d’ICSA Group i Eada, es registren descensos salarials entre els treballado­rs, com passa amb les 16,7% empreses de serveis (-1,6%) i les de comerç i turisme (-1,5%). I en d’altres, com la indústria i els transports, el nivell de les remuneraci­ons es manté a l’alça.

Els ponents de l’estudi alerten que la sortida de la crisi del coronaviru­s amenaça d’obrir una nova dualitat en el mercat laboral espanyol amb sectors que continuïn guanyant poder adquisitiu i d’altres que el vagin perdent.

DELS EMPLEATS

L’impacte de la crisi

No obstant, en termes generals, l’estudi no revela l’impacte que pot tenir la crisi de la pandèmia de la Covid a mitjà termini. A curt termini, de moment, no constata devaluacio­ns salarials generalitz­ades entre les persones que han mantingut la feina i els sous, de mitjana, han augmentat l’1,2% entre els assalariat­s.

No obstant, els sindicats temen que les empreses més afectades per aquesta crisi vulguin intentar compensar part de les pèrdues registrade­s a través de reduccions salarials unilateral­s. El factor erto està exercint de mur de contenció durant aquest primer compàs de la pandèmia.

Valors segurs

De la mateixa manera que la Covid no està afectant de la mateixa manera a tots els sectors, no totes les empreses tenen el mateix marge per oferir salaris més competitiu­s. Sobretot aquells més ben pagats. La indústria i els transports s’erigeixen com els valors segurs després del tsunami pandèmic, ja que són les activitats que més han millorat el seu sou durant el 2020. Al contrari, el comerç, el turisme i els serveis registren menys alces i fins i tot devaluacio­ns.

Diferèncie­s que també s’estenen segons la mida de l’empresa. «Les més afectades són les micro i les petites empreses», va assenyalar el president d’ICSA Group, Ernesto Poveda. Fins al punt que els directius i els càrrecs intermedis d’aquestes firmes han patit una reducció del sou en aquest últim exercici.

Els millors pagadors

En l’edició d’aquest any de l’informe d’Eada i ICSA Group, Madrid i Catalunya es mantenen com els territoris que millor remuneren els directius i càrrecs intermedis. Navarra, en primera posició, és la comunitat autònoma que millor paga els seus treballado­rs, seguida dels dos motors econòmics espanyols.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain