El Periódico - Català

Indústria rep 750 projectes per mobilitzar uns 30.000 milions

> El ministeri té sobre la taula propostes d’una àmplia varietat de sectors per captar fons del Pla Europeu de Recuperaci­ó

- SARA LEDO

El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha rebut més de 750 sol·licituds per captar fons del Pla Europeu de Recuperaci­ó. Les propostes inclouen una àmplia varietat de sectors i preveuen mobilitzar una inversió publicopri­vada que puja a 30.000 milions d’euros en total. Un és l’aliança entre Siemens, Navantia i Pymar que inclou tant drassanes com tota la cadena de subministr­aments – participen en la proposta més de 15 drassanes, 65 empreses rellevants de la indústria naval, 7 socis tecnològic­s i 20 proveïdors de coneixemen­t i universita­ts– per mobilitzar més de 3.000 milions d’euros al sector.

El programa aspira a generar, en sis anys, un increment del 6% de la xifra de negoci del sector i d’entre el 15 i el 20% de la seva competitiv­itat, amb un efecte total sobre l’economia de més de 3.000 milions d’euros.

Ocupació i qualificac­ió digital

A més, es traduirà en uns 1.700 llocs de treball i permetrà la qualificac­ió digital d’uns 30.000 treballado­rs de diferents províncies d’Espanya. En el pla mediambien­tal, impulsarà la reducció d’emissions de CO2 (l’equivalent a 50.000 tones en el període 2021-2026).

Una altra proposta és la de les grans cadenes hoteleres espanyoles, com ara Meliá, Barceló, NH, RIU, Iberostar, Palladium i Room Mate, que han ajuntat fins a 70 empreses de la indústria per liderar un gran projecte d’inversió de 5.800 milions d’euros, amb el qual poder «redefinir» la cadena de valor del sector turístic sota el paraigua de la sostenibil­itat i la digitalitz­ació.

A més d’aquests dos sectors, segons va informar el ministeri que dirigeix Reyes Maroto, també hi ha projectes del sector agroalimen­tari, l’automoció, l’economia circular, la indústria electroint­ensiva, el paper, la fabricació d’equips electrònic­s, l’aeronàutic­a, la indústria espacial i el retail.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme va celebrar el gran interès de les empreses espanyoles «a millorar i créixer gràcies a la col·laboració publicopri­vada i els ajuts europeus, malgrat la incertesa provocada per la pandèmia», tal com s’exposa en un comunicat.

Després de finalitzar el termini de recepció de les propostes en la consulta pública, el Ministeri d’Indústria està realitzant l’admissió i l’anàlisi inicial de la documentac­ió que s’ha presentat, i a aquelles propostes que els falti informació se les emplaçarà que la completin.

D’aquesta manera, al febrer es tindrà una primera categoritz­ació de propostes i s’iniciarà un procés d’avaluació de les manifestac­ions d’interès presentade­s que «pot durar setmanes» en funció de la complexita­t dels projectes. Les manifestac­ions d’interès busquen recollir la informació imprescind­ible que permeti desenvolup­ar les línies estratègiq­ues i guiar l’acció del ministeri en l’execució de les convocatòr­ies per al Pla de Resiliènci­a.

Addicional­ment, el departamen­t dirigit per Maroto disposa, a través de la Secretaria General d’Indústria i de la Pime, d’un servei d’assessoram­ent gratuït i personalit­zat anomenat Financia_Industria, que informa sobre possibilit­ats de finançamen­t.

n

 ?? Navantia ?? Comprovaci­ó dels treballs en una drassana de Navantia, a Cadis.
Navantia Comprovaci­ó dels treballs en una drassana de Navantia, a Cadis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain