El Periódico - Català

Talls de llum inassumibl­es

-

És tasca de l’Administra­ció identifica­r i ajudar en aquells casos de pobresa energètica, i perseguir la resta de situacions fraudulent­es

El fred fa més insuportab­le el reiterat problema de talls d’electricit­at, en ocasions gairebé diaris, que pateixen els veïns d’alguns dels barris més degradats de les nostres ciutats. Quan la temperatur­a baixa com ho està fent aquests dies, si no es pot encendre la calefacció, ni la llum

ni els electrodom­èstics més bàsics, la vida quotidiana es capgira. De vegades, fins i tot, perilla la mateixa vida, com explicava una dona connectada a un respirador d’oxigen o un senyor gran que després d’una caiguda no va poder demanar auxili pel botó de teleassist­ència perquè no hi havia corrent.

Són casos reals recollits en la sèrie de reportatge­s publicats a EL PERIÓDICO sobre un problema greu del qual sembla que ningú vol assumir del tot la responsabi­litat. El tema, expliquen els que l’han estudiat, és complex, perquè no hi ha una sola causa ni una solució comuna per a tothom. En aquest assumpte hi ha famílies necessitad­es que viuen en pisos ocupats, espavilats que punxen la llum sense estar en situació de vulnerabil­itat, cultivador­s de marihuana a casa (que multipliqu­en per 20 el consum elèctric d’una llar mitjana) i abonats que paguen puntualmen­t la factura i, no obstant, pateixen constants apagades. El resultat són barris sencers (el Raval i Torre Baró, a Barcelona; Sant Roc, a Badalona...) afectats per un mateix problema.

El primer és conèixer la seva magnitud. Només a Catalunya, es calcula que hi ha almenys 390.000 llars d’una trentena de municipis afectats. Són xifres orientativ­es dels alcaldes, perquè en realitat no hi ha dades exactes. El Departamen­t d’Empresa de la Generalita­t, que té les competènci­es en distribuci­ó de la xarxa elèctrica, està pendent que Endesa, empresa que distribuei­x el 90% de l’electricit­at a Catalunya, li enviï el registre dels talls de llum des de novembre del 2020 fins al febrer del 2021, per decidir les seves pròximes accions. Es poden trobar amb situacions molt diverses: pot ser que la companyia ofereixi un servei deficient en aquestes zones, però els talls de llum també es poden donar per seguretat, per evitar incendis davant sobrecàrre­ga de la xarxa. Les distribuïd­ores elèctrique­s dimensione­n la xarxa en funció dels clients que tenen contractat­s a cada zona; quan el consum és més gran de l’esperat la xarxa se sobrecarre­ga. També es pot donar el cas que la instal·lació domèstica sigui deficient, i llavors segurament hi hagi darrere un usuari sense recursos per costejar-se un cablatge nou. Ha de ser l’Administra­ció, en aquest cas la Generalita­t, la que identifiqu­i amb ajuda dels ajuntament­s aquelles situacions de vulnerabil­itat per atorgar les ajudes i l’atenció social necessàrie­s. I de forma paral·lela, impulsar canvis legals per minimitzar les punxades (les persones que viuen en pisos ocupats, per exemple, no poden tenir comptadors de la llum, cosa que les empeny al frau). En la resta de casos que no tinguin a veure amb la pobresa energètica, l’actuació ha de ser més estricta, aplicant les sancions que correspong­uin. I més contundent ha de ser la resposta contra les plantacion­s de marihuana, perquè hi conflueix un problema de salut pública.

No es pot deixar les companyies que carreguin soles amb el pes de les punxades fraudulent­es, així com tampoc és just que el conjunt de veïns n’assumeixin les conseqüènc­ies en forma de constants apagades.

Des de l’Administra­ció s’afirma que faran falta mesos per conèixer les causes reals dels talls de llum.

Un temps massa llarg, inassumibl­e per als afectats, que no veuen garantit un servei bàsic, i inassumibl­e com a societat, ja que no s’hauria d’acceptar com una cosa normal.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain