El Periódico - Català

Condicions per a un indult

El Govern espanyol ha d’esperar a veure què passa amb la formació del nou Govern

- Joaquim Coll

La desconvoca­tòria de les eleccions del 14-F que intenta el Govern, en cas de prosperar davant el TSJC, condiciona­ria negativame­nt la sort dels presos del procés, perquè els possibles indults es quedarien en mode d’espera. Com sabem, la possibilit­at d’acordar aquesta mesura de gràcia és una potestat exclusiva del Consell de Ministres, que pot exercir-la independen­tment del que diguin la Fiscalia i el Tribunal Suprem. Per tant, en darrer terme és una decisió política. El debat sobre l’indult va començar molt abans que els acusats haguessin sigut processats i segueix fins avui, quan ja han complert tres anys de presó. M’identifico amb la immensa majoria d’espanyols que pensen que van tenir un judici just i que els fets que van succeir el 2017 van ser d’una enorme gravetat. En vista de l’assalt al Capitoli i de l’ocàs del trumpisme, la premsa anglosaxon­a ha escrit que una sedició és un atemptat intolerabl­e contra la democràcia. A Catalunya, els dirigents de la Generalita­t van trencar l’Estatut i la Constituci­ó el 6 i 7 de setembre, i es van posar al capdavant d’un acte de rebel·lia, tot i que tot acabés de manera desconcert­ant per a molts independen­tistes després de la falsa DUI.

Hi ha qui creu que se’ls hauria d’haver evitat la presó, bé per tractar-se d’un càstig excessiu o perquè amb això només se’ls ha victimitza­t i s’ha enquistat el conflicte a la societat. No comparteix­o aquest punt de vista perquè el mal a la convivènci­a, a la democràcia i a les institucio­ns va ser gravíssim i perquè la pena de presó ha evitat que la unilateral­itat s’hagi instal·lat com una amenaça permanent. Només la presó sembla haver fet canviar el criteri dels dirigents separatist­es, particular­ment als d’ERC. Per fi Oriol Junqueras i Raül Romeva accepten que no es pot imposar la secessió contra el desig de l’altra meitat de la societat, com van pretendre fer el 2017, i que per aconseguir la ruptura territoria­l necessitar­ien grans majories durant molt temps. És clar que tot això ja ho sabien, però van creure que si es presentave­n com a líders d’un moviment pacífic de masses no anirien a la presó. Encara no han demanat perdó, però el seu pas per la presó els està fent reflexiona­r més del que s’atreveixen a reconèixer en públic.

Efectes desitjats

La condemna, doncs, ha sigut útil, tot i que després de tres anys de privació de llibertat també podria ser-ho un indult si servís per curar ferides i girar full al lamentable procés. Si fos útil per al retrobamen­t entre catalans. Un indult no tant perquè ells personalme­nt el mereixin poc o molt, sinó perquè seria bo per al conjunt de la societat. Però la mesura de gràcia és política i perquè produeixi els efectes desitjats han de donar-se una sèrie de condicions. Abans o després hi haurà eleccions a Catalunya, i el que no pot ser és que en la pròxima legislatur­a la tensió secessioni­sta continuï marcant l’agenda política. No es tracta que els independen­tistes deixin de ser-ho, però no seria acceptable que si obtenen de nou majoria i formen Govern es comprometi­n a iniciar un altre desacatame­nt a l’ordre constituci­onal.

Els anticapita­listes de la CUP s’ofereixen per entrar en el pròxim Executiu amb la

La mesura ha de servir per posar un punt final al procés, no per premiar el que van fer malament

condició que es porti a terme un nou referèndum abans del 2025, mentre que Junts parla d’«activar» la DUI del 2017, sense explicar el que això significar­ia, però molt tranquil·litzador, és clar, no ho sembla. I a ERC el que volen sobretot és aconseguir la presidènci­a de la Generalita­t, per a la qual haurien d’acceptar les exigències d’aquests dos socis i balancejar­ien de nou en el seu contradict­ori discurs sobre la unilateral­itat, a la qual encara no han renunciat. Per tant, abans de concedir cap indult, el Govern espanyol hauria d’esperar a veure què passa amb la formació del nou Govern. Perquè si hi hagués majoria separatist­a, el risc que s’emprengués un altre procés és altíssim. Els indults, així com la reforma del Codi Penal, han de servir per posar un punt final, no per premiar el que van fer malament o encoratjar-los a tornar-ho a fer. Els indults han d’estar condiciona­ts al respecte a les regles de joc en democràcia, altrament el PSOE podria patir un notable càstig electoral. I a curt termini perjudicar­ia el PSC i la candidatur­a de Salvador Illa.

n

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain