El Periódico - Català

Més enllà del 14-F

Amb Illa com a candidat, el PSC va renunciar a construir una oferta política més àmplia

- Astrid Barrio

La designació de Salvador Illa com a candidat del PSC a la presidènci­a de la Generalita­t ha sacsejat el tauler polític català i sembla, pel que apunten algunes enquestes, que els socialiste­s poden situar-se al capdavant de la cursa electoral disputant la primera posició a ERC, l’etern aspirant, i a JxCat, l’etern guanyador. Malauradam­ent, però, el decantamen­t socialista per Illa davant de Miquel Iceta va estroncar la possibilit­at de bastir una oferta política més enllà del PSC, la única fórmula que, fins ara, ha permès al socialisme català obtenir uns resultats que li permetessi­n aspirar a la presidènci­a de la Generalita­t.

El més urgent a Catalunya, després de vuit anys de nefast procés, d’una pèssima gestió de la pandèmia pel caràcter erràtic i arbitrari de les mesures i per l’abandoname­nt dels sectors socials i productius més afectats, és que hi hagi un canvi de govern. Amb la voluntat de contribuir-hi la Lliga Democràtic­a va intentar assolir un acord amb Units per Avançar, Lliures, Convergent­s i tant bon punt com va néixer, amb el Partit Nacionalis­ta de Catalunya, que fes possible la creació d’un espai unitari del catalanism­e de centre capaç de mobilitzar els electors que se senten orfes de representa­ció política. Això no va ser possible per la negativa d’alguns dels interpel·lats fins i tot a parlar-ne, uns per por a veure’s obligats a abandonar posicions còmodes i confortabl­es i altres per seguir entestats a repartir carnets de bons i mals catalans des d’una inacceptab­le superiorit­at moral. També perquè hi ha hagut qui ha estat incapaç de respectar els acords i donar compliment als mandats interns malgrat les reiterades crides públiques a la unitat. I finalment, per què negar-ho, perquè malgrat la sintonia i la bona predisposi­ció per part de l’interlocut­or, per la negativa de la Lliga a compartir un més que presumpte llegat indigne del que ni ha estat ni se sent partícip.

Constatada la impossibil­itat i conscients que l’elevada fragmentac­ió de l’espai dificultav­a la consecució de representa­ció, la Lliga va veure amb bons ulls la proposta socialista de constituir una àmplia plataforma electoral que eixamplés les seves fronteres per donar un tomb a la política catalana. En aquest perspectiv­a la Lliga va defensar una fórmula electoral, tot assumint la preeminènc­ia del PSC, que permetés visibilitz­ar les diferents sensibilit­ats entorn un programa de basat en la reconstruc­ció econòmica i el suport a les empreses i els autònoms afectats les mesures de lluita contra la pandèmia, el rescat social a les persones mitjançant mantenimen­t de l’estat de benestar i una fiscalitat justa, la reconcilia­ció entre catalans mitjançant un acord al Parlament per avançar en una solució del conflicte polític a Catalunya basat en el consens i la regeneraci­ó de la vida política catalana i la recuperaci­ó del prestigi de les seves institucio­ns.

L’aposta del PSC per Illa com a candidat va comportar l’abandoname­nt del plantejame­nt inicial i l’assumpció d’una candidatur­a exclusivam­ent socialista oferint la incorporac­ió a les llistes a persones a títol individual prèvia renúncia a la visualitza­ció de l’espai polític que defensen, una oferta que va resultar inassumibl­e per a la Lliga Democràtic­a. En aquestes condicions la Lliga, un projecte autònom no subordinat a tercers o a interessos personals, va renunciar a concòrrer a les eleccions del 14 de febrer però no pas a fer política pensant en el bé comú, defugint els tics populistes, les temptacion­s il·liberals i el partidisme.

És en coherència amb aquests principis que hem recorregut el decret de suspensió a les eleccions, un abús de poder en tota regla, encara que això suposi no poder presentar-nos a les noves eleccions. Però això no impedirà que la Lliga segueixi treballant per construir una oferta centrista el màxim d’integrador­a que contribuei­xi a superar l’escenari de confrontac­ió i a un canvi de govern a Catalunya no supeditat a l’esquerra radical. Perquè sense menystenir la vàlua d’Illa i el potencial del PSC per liderar aquest canvi amb un aposta exclusivam­ent socialista el candidat tindrà més dificultat­s per mobilitzar a tots els electors que hi són partidaris, i més encara si el canvi que ofereix és una rèplica a les fòrmules de govern d’Espanya o de Barcelona. Si Illa vol governar, haurà d’anar més enllà.

És en coherència amb els nostres principis que hem recorregut el decret de suspensió del 14-F

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain