El Periódico - Català

Gairebé 600.000 contagis en 22 dies

Catalunya és l’autonomia amb més infectats de Covid: un de cada 76 catalans l’ha contret el 2021. Espanya ja és el segon país en nombre de casos d’Europa i el quart al món, darrere dels EUA, el Brasil i el Regne Unit.

- MANUEL VILASERÓ

Les xifres de contagis registrade­s des de començamen­t d’any espanten. Els primers 22 dies del 2021 s’han notificat 571.291 casos de Covid, que converteix­en Espanya en el segon país europeu amb més infeccions des d’Any Nou, només per darrere a Europa del Regne Unit, l’epicentre de la soca britànica. En la resta de grans països del món, només l’avancen els Estats Units i el Brasil, liderats tots dos fins aquesta setmana per presidents negacionis­tes.

Acostumats a les grans xifres de la pandèmia, costa fer-se una idea de la dimensió real de la situació. Algunes comparacio­ns poden ser útils. Aquest nivell de contagis implica, per exemple, que s’hagi detectat un positiu cada tres segons. O que un de cada 80 espanyols s’hagin infectat en aquest lapse de temps. És segur que tothom a Espanya coneix en el dia d’avui algú del seu entorn laboral, familiar, escolar o de relacions socials que ha contret la malaltia.

La gran majoria la cursaran amb símptomes lleus o fins i tot ni ho notaran, però 28.000 persones han ingressat o ingressara­n en les pròximes dates als hospitals, 2.300 ho faran en unes ucis ja saturades i uns 5.500 moriran, segons la proporció de cada un d’aquests desgraciat­s desenllaço­s respecte als casos en la segona i tercera onada.

L’exministre d’Indústria i professor d’Economia, Miguel Sebastián, que analitza dia a dia les estadístiq­ues de la pandèmia, remarca que, amb tot, el pitjor és la tendència. «En les últimes tres jornades ja som el país europeu amb més contagis, passant per davant del Regne Unit i triplicant els d’Itàlia i França. El Govern diu que arribem al pic, però la pujada continua sent molt pronunciad­a», adverteix.

Onada diferent

El Govern ha interpreta­t que la tercera onada es devia a la relaxació del Nadal i que amb tornar a les restriccio­ns aplicades en la segona seria suficient per doblegar-la, una cosa que havia de començar a notar-se aquesta setmana, però això no ha ocorregut ni s’entreveu en l’horitzó immediat.

«L’anàlisi de l’evolució de la tercera onada ens mostra que és molt diferent de la segona: molt més intens i ràpid el creixement de casos d’un dia a l’altre i molt més extens a l’afectar de manera més homogènia el territori respecte a la segona onada. Els possibles factors: la interacció més gran al nadal i l’efecte de la variant britànica, que està encara per determinar amb precisió per la falta de dades», apunta l’exsecretar­i general de Sanitat, José Martínez Olmos.

Poc després d’aquesta manifestac­ió, Madrid va anunciar que ha detectat ja una prevalença del 9% de la soca britànica i que podria ser majoritàri­a en la comunitat en dos o tres setmanes. Segons els seus responsabl­es explica ja el fort repunt.

¿Estem arribant al nivell de contagis de la primera onada? Per tenir una aproximaci­ó cal acudir a l’estudi de seropreval­ença. Durant la primavera passada vam detectar un de cada 10 contagis. Ara se’n detecten una mica més de 6 de cada 10. En el pitjor de la pandèmia, l’última setmana de març i la primera d’abril es van comptabili­tzar 132.000 contagis, que equivaldri­en a 1,3 milions en realitat, i els 571.000 d’ara equivaldri­en a 850.000. Encara estem lluny de les dades de la primera onada, tot i que si anem acumulant nous rècords podria reproduir-se el terrorífic escenari.

En les últimes dues setmanes

 ?? Lluís Gené / AFP ?? Un sanitari examina la radiografi­a d’un pacient amb Covid a l’Hospital del Mar de Barcelona.
Lluís Gené / AFP Un sanitari examina la radiografi­a d’un pacient amb Covid a l’Hospital del Mar de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain