El Periódico - Català

Argimon es cura en salut

El secretari de Salut Pública de Catalunya ha ordenat vacunar tots els treballado­rs dels hospitals, siguin o no sanitaris. La instrucció contrasta amb la del Ministeri de Sanitat, que anteposa els que treballen a primera línia i exclou altres profession­al

- BEATRIZ PÉREZ

Espanya està rebent, com altres països europeus, menys vacunes de les promeses inicialmen­t per Pfizer a causa d’un problema de producció. A causa d’això s’ha tornat a alentir el ritme de vacunació i molts experts dubten que el país arribi a l’estiu amb el 70% de la població immunitzad­a, l’objectiu del Ministeri de Sanitat. I mentre això passa i les ucis s’acosten a nivells de la primera onada pandèmica, hi ha polítics i alts càrrecs militars que deliberada­ment treuen profit del desordre per vacunar-se.

També ha passat que, ja que algunes instruccio­ns eren confuses i no distingien entre personal sanitari i no sanitari, molts treballado­rs d’hospitals i centres de salut que no són sanitaris ni pertanyen a grups de risc s’han vacunat. Administra­tius o personal de neteja i de cuina, per exemple.

En aquesta tessitura, el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, va ordenar ahir vacunar contra la Covid-19 tots els profession­als dels centres assistenci­als, incloenthi comandamen­ts, personal d’administra­ció o serveis i altres col·lectius essencials, per evitar brots intrahospi­talaris. Això ja passava en molts centres catalans, així que aquesta instrucció, a més de posar ordre, evita possibles crítiques.

En una carta enviada als centres del sistema de salut de Catalunya, Argimon indica que «hem d’entendre els centres sanitaris com a centres segurs», per això es considera «una prioritat» vacunar tots els profession­als dels centres de salut en aquesta primera fase del pla de vacunació contra el coronaviru­s.

Aquest escrit pretén «acabar amb les temptacion­s de fer demagògia sobre si comandamen­ts, personal d’administra­ció i serveis i altres col·lectius essencials per al funcioname­nt dels centres han de rebre la vacuna».

No obstant, aquesta instrucció contrasta amb la que va establir dijous el Ministeri de Sanitat per al grup 2 de prioritat per rebre la vacuna, que inclou el personal de primera línia en l’àmbit sanitari i sociosanit­ari, que «té més risc d’exposició per portar a terme activitats d’atenció directa de pacients Covid». Però a l’extens llistat de Sanitat no s’esmenten directius d’aquests centres sanitaris que sí que són considerat­s prioritari­s per a l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Picaresca

Els vials de la vacuna contenen cinc dosis, però queda una residual que algunes autonomies estan malgastant. En les últimes setmanes han sigut notícia els casos de diferents alcaldes i regidors de tot Espanya que, fent ús de la picaresca, van aprofitar per vacunar-se amb aquest culet. El més sonat va ser el cas del conseller de Salut de Múrcia, Manuel Villegas (PP), que va dimitir dimecres al conèixer-se que tant ell com més de 400 funcionari­s i alts càrrecs del Servei Murcià de Salut es van immunitzar saltantse el protocol.

Hi ha hagut altres casos. El Cap d’Estat Major de la Defensa (Jemad), el general Miguel Ángel Villarroya, i altres alts càrrecs militars també van rebre la primera dosi de la vacuna. Defensa, ha demanat un informe.

A Catalunya va transcendi­r el cas de l’alcalde de Riudoms (Baix Camp), Sergi Pedret, i un altre regidor, que van al·legar que la vacuna els va ser subministr­ada, per «aprofitar» les dosis que van sobrar en una residència.

El PSOE va suspendre de la militància i va obrir expedient a quatre alcaldes per vacunar-se de la Covid-19: l’alcalde de Rafelbunyo­l (València), Fran López; el de Verge (Alacant), Ximo Coll; l’alcaldessa dels Poblets (Alacant), Carolina Vives, i la de Torrecampo (Còrdova), Francisca Alamillo.

A més, el Clínic de Madrid va reconèixer que va vacunar contra la Covid a 600 jubilats de l’hospital durant el cap de setmana passat, sense que fos encara immunitzat tot el personal sanitari de primera línia, segons va revelar la cadena SER. A Bilbao, José Luis Sabas, director de l’hospital de Santa Marina, i Eduardo Maiz, director de l’hospital de Basurto, van dimitir dimecres per vacunar-se sense respectar el torn.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain