El Periódico - Català

Ni administra­cions ni elèctrique­s assumeixen l’hivern a les fosques

Unes 390.000 llars a Catalunya, la majoria en barris vulnerable­s, pateixen talls de llum de manera repetida i amb difícil solució. La complexita­t de les seves causes dificulta arreglar-ho.

- ELISENDA COLELL

Les víctimes són moltes, i ben visibles. Avis que temen no poder avisar l’ambulància o ofegar-se en plena nit, mares que han de banyar els seus fills en cassoles i que no poden escalfar-los el biberó, i famílies que lluiten cada dia per no congelar-se entre la neu.

EL PERIÓDICO ha visitat alguns dels barris que aquest hivern viuen constants i llargues apagades de llum. ¿Per què es produeixen aquests talls que impedeixen una vida digna? ¿Com es resolen aquestes incidèncie­s? ¿Qui és el culpable d’això? No són respostes fàcils. Les administra­cions admeten que faran falta mesos per conèixer la causa real d’aquests talls de subministr­aments, pendents de les dades que els puguin proporcion­ar les companyies elèctrique­s. A ningú se li escapa que els talls es produeixen en barris oblidats i abandonats des de fa anys, i on les seqüeles de les successive­s crisis econòmique­s mai aconseguei­xen cicatritza­r.

Una trentena de municipis

Els veïns del Raval clamaven aquest dijous de nou a les portes d’Endesa, demanant una treva als constants talls de llum que viu el barri. A la mateixa hora, el regidor del districte es reunia amb representa­nts de la companyia. Segons les seves paraules, de poc va servir la trobada. Moltes bones intencions, i poques dades. Les úniques xifres que poden ajudar a conèixer la magnitud dels talls de llum a Catalunya aquest hivern van arribar en una reunió d’alcaldes de l’Àrea Metropolit­ana, Terrassa i Sabadell amb la Generalita­t divendres passat, 15 de gener. Es van comptar 390.000 llars afectades d’una trentena de municipis.

Oficialmen­t, la Conselleri­a d’Empresa de la Generalita­t, qui té competènci­es en la distribuci­ó de la xarxa elèctrica a Catalunya, diu desconèixe­r l’abast real de la problemàti­ca. «Sabem el que ens comuniquen els alcaldes o els veïns, però desconeixe­m quantes vivendes ho estan patint», comenten fonts de la direcció general d’Energia del Govern. Per aclarirho han demanat a Endesa un registre dels talls de llum produïts a Catalunya des del novembre del 2020 fins al febrer del 2021. «I a partir de llavors podrem saber què és el que hi ha», puntualitz­en.

A diferència de l’aigua, la distribuci­ó de l’energia elèctrica és una competènci­a estatal, que es regula a través del reial decret 1955/2000. Allà s’estableixe­n dos paràmetres amb els quals es calcula la qualitat de la xarxa elèctrica. Es diuen TIEPI i NIEPI. El primer compta el temps que duren les interrupci­ons de la llum i el segon el nombre de talls. Segons la llei, les empreses distribuïd­ores d’electricit­at no poden tallar la llum més de 12 vegades durant sis hores en un any. I si ho fan, han d’oferir descomptes als seus clients a la factura, a més de reparar la xarxa elèctrica.

Sobrecàrre­gues per fraus

Les dades que té la Generalita­t, com també les auditories realitzade­s per l’ens públic, assenyalen que la xarxa d’Endesa està per sota d’aquests paràmetres. Una dada rellevant com que aquesta companyia és qui distribuei­x més del 90% de l’electricit­at a Catalunya. Però malgrat els registres, és evident que alguna cosa falla. «Pot ser que els indicadors marcats en la llei no siguin correctes, i que s’hagi de modificar», apunten des del Govern. Aquesta decisió és a les mans del Ministeri de Transició

Ecològica, que es limita a aclarir que any a any realitza un seguiment d’aquests indicadors de qualitat. Les últimes dades disponible­s, del 2018, deien que tot es trobava correctame­nt.

La companyia defensa que és la sobrecàrre­ga de la xarxa, derivada de les instal·lacions fraudulent­es, les que fan que se’n vagi la llum. Expliquen que els talls es produeixen «per seguretat» i per evitar «problemes de més índole que podrien generar incendis». «Si tenen raó, i la xarxa no està en mal estat, les conseqüènc­ies podrien ser pitjors», apunten des de la Generalita­t. «No se li escapa a ningú que les vivendes han de renovar el seu cablejat elèctric a mesura que passen els anys. Hi ha famílies que no s’ho poden permetre, i escassegen ajudes en aquest sentit», reconeixen les mateixes fonts del Govern.

Una altra qüestió està en les punxades de subministr­ament per les famílies que ocupen vivendes. Tot i que es tractés de llars vulnerable­s en espera d’un lloguer social –que es compten per centenars

La Generalita­t ha demanat a Endesa un informe dels últims talls de subministr­ament

només a Catalunya–, la llei no permet instal·lar comptadors en una casa si el propietari no hi està d’acord. Menys encara si no té cèdula d’habitabili­tat, o si s’ha de reparar la xarxa de nou.

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, s’ha compromès a canviar aquesta situació, com es va fer al barri de la Mina (Sant Adrià de Besòs), tot i que allà tots els pisos estaven en mans d’un ens públic. Falta per veure si Albiol ho aconseguei­x i si la companyia hi accedeix. La Generalita­t, per la seva banda, desconeix quantes llars ocupades hi ha a Catalunya, ni quants han punxat la xarxa.

Tampoc ho sap la companyia amb precisió. Només detecten el frau quan salta la xarxa en una zona bastant àmplia. Ho diuen agents dels Mossos, i ho confirma Endesa, que és qui llavors ha d’inspeccion­ar els comptadors o utilitzar càmeres de temperatur­es per saber on es produeixen les punxades. A molts barris, aquest treball requereix presència policial. Segons exposa la companyia, les amenaces, extorsions i agressions als tècnics són el pa de cada dia.

I finalment són les plantacion­s il·legals de marihuana en pisos que multipliqu­en per 20 el consum d’una família per desenvolup­ar els cultius.

n

 ?? Manu Mitru ?? Un noi fa els deures amb una llanterna durant una apagada al seu pis de Sant Roc, a Badalona.
Manu Mitru Un noi fa els deures amb una llanterna durant una apagada al seu pis de Sant Roc, a Badalona.
 ?? Ferran Nadeu ?? Veïns de la Font de la Pólvora, a Girona, s’escalfen al carrer.
Ferran Nadeu Veïns de la Font de la Pólvora, a Girona, s’escalfen al carrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain