El Periódico - Català

Jocs diferents

-

cions recollides per Reuters.

«Els Jocs no es cancel·laran, però seran diferents», adverteix Sebastian Coe, exestrella atlètica i president de la World Athletics, amb optimisme, potser fins i tot més que el Govern de Tòquio, preocupat després que s'hagi fet pública una enquesta local, segons la qual el 80% dels japonesos està a favor que es cancel·li la cita olímpica. «Els Jocs de Tòquio han de ser la prova d’una victòria de la humanitat davant la Covid», va declarar ahir el primer ministre Suga, en sessió parlamentà­ria.

El cost econòmic

I això, malgrat el sobrecost que l'ajornament ha suposat per a l'organitzac­ió; ni més ni menys que 2.700 milions de dòlars extres per arribar a un pressupost de 13.000 milions, tot i que diverses fonts encara augmenten molt més la xifra.

El COI, no obstant, al marge de les paraules de Pound, no vol ni sentir a parlar de cap cancel·lació. «No hi ha cap motiu per creure que els Jocs no s’inaugurin el 23 de juliol a l’estadi olímpic de Tòquio. Estem compromeso­s perquè siguin uns Jocs exitosos i segurs. No hi ha pla b», ha declarat aquesta setmana Thomas Bach, president de l'organisme. «Som inflexible­s. Els Jocs es faran. A partir d’aquí no parlem de res més», ha reiterat també Toshiro Muto, director general dels Jocs. Al COI, amb o sense públic als recintes esportius, la cancel·lació li suposaria pèrdues milionàrie­s en drets de televisió per valor de 1.300 milions de dòlars.

Però els dubtes sobre la cita olímpica arriben de tot arreu. «És improbable que se celebrin. Jo, si estigués a la pell dels organitzad­ors, començaria a idear un pla per a la cancel·lació, tot i que esperaria fins a l’últim moment», ha advertit Keith Mills, vicepresid­ent del comitè organitzad­or de Londres 2012.

HNingú està en condicions de fer un pronòstic sobre els Jocs de Tòquio i afirmar, al cent per cent, que acabin celebrant-se aquest estiu com està previst. Els vaivens de la pandèmia obliguen a adaptar-se dia a dia i l'esport no escapa a aquesta inquietant realitat, tot i que la situació res tingui que veure amb la de març del 2020, començant per les vacunes.

Però hi ha algunes certeses que van prenent cos. El Govern japonès està fermament decidit a portar endavant l'organitzac­ió. El seu primer ministre Yoshihide Suga va expressar davant el Parlament japonès la voluntat d'un país on les xifres de la pandèmia (350.000 casos i 4.800 morts des de l'inici) són lluny de les que mantenen alerta Europa.

El COI manté el seu full de ruta sense atendre plans b, assessorat pels experts mèdics de l'OMS. I potser l'evidència més reconforta­nt de totes: l'esport ja ha demostrat la seva força per superar l'adversitat. La Champions, l'NBA, les grans proves ciclistes, els Mundials de motos i F-1 o els Grand Slams de tennis són alguns dels molts exemples de competicio­ns resoltes amb èxit aquest últim any sense posar en perill la salut dels esportiste­s, cosa que ha de ser prioritari.

Els Jocs seran molt diferents del que coneixem si es fan realitat. Referents olímpics com Dick Pound o Pere Miró han apuntat algunes de les claus, com la possible absència de públic, en una mena d'espectacle només per a televisió.

Però no és només una qüestió econòmica per frenar el cop dur (7.000 milions d'euros) que suposaria cancel·lar-los. Tòquio2021 és la meta per a prop de 16.000 esportiste­s (olímpics i paralímpic­s) que han treballat molt dur aquests últims quatre anys per tocar els seus somnis. Només per això el COI hauria de perseverar.

H

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain