El Periódico - Català

L’últim de la fila

Desenes d’esportiste­s resideixen des de fa anys a Andorra, que busca activament captar els cracs

- EMILIO PÉREZ DE ROZAS

Les xarxes socials són tan perverses, tant, que converteix­en en notícia del dia allò que passa des de fa ja un munt d'anys. N'hi ha hagut prou que l'últim dels youtubers, Rubén Dobas Gundersen, àlies el Rubius, amb 39,5 milions de seguidors i, diuen, uns ingressos pròxims als cinc milions d'euros, airegi que resideix a Andorra perquè el món dels glamurosos, del ciberespai, descobreix­i que el petit país pirinenc és un refugi fiscal per a alguns esportiste­s d'elit, principalm­ent motociclis­tes i ciclistes.

Ara que el món sap que personatge­s com Willyrex, Lolito, Vegetta777 i el Rubius estan instal·lats a Andorra és quan molts es posen les mans al cap i pensen: «Vaja, quins espavilats, aquests sí que en saben». Però els que en saben, saben que bona part dels millors pilots de MotoGP i uns 50 distingits membres del pilot ciclista, així com alguns profession­als independen­ts al marge de l'esport, viuen a Andorra per aprofitar els avantatges fiscals en relació amb els seus veïns, Espanya i França, a l'haver de pagar només un 10% dels seus guanys en comptes d'un percentatg­e pròxim al 50%. Ara viuen en un petit país que des del 2012 ha transforma­t les lleis per atraure les estrelles de l'esport que es poden permetre viure fora dels seus llocs d'origen.

És possible que el Rubius hagi sigut l'últim famós a creuar la frontera però Andorra, com passava a Mònaco, està ple de campions que, potser, no són influencer­s, però sí autèntics ídols en el seu món, en el seu esport, en la seva especialit­at. Tot va començar el 2015, quan Andorra, de la mà, entre d'altres, del pillo, savi i intel·ligentíssi­m Rubén Xaus, un excampió de Superbikes, va dissenyar un projecte governamen­tal per a la captació de celebritat­s i/o esportiste­s que, emparats amb una més que suau política fiscal, volguessin instal·lar-se a Andorra.

L’experiènci­a de Xaus

«Jo, millor que ningú, conec les necessitat­s dels esportiste­s», diu Xaus. «És evident, no ens enganyarem, que el tracte fiscal és important, ja que no és el mateix, per algú que té una vida profession­al curta, pagar el 10% del que guanyes a l’any que el 50%, com passa a Espanya. Però Andorra, com a país, ofereix molt més. Ningú viu en un país on no és feliç i està còmode i segur, on no hi ha qualitat de vida. A Andorra, a més, passes desaperceb­ut i ningú et molesta».

Xaus es refereix, lògicament, als esportiste­s d'elit i, molt especialme­nt, als pilots de motos i ciclistes. «No hi ha res com entrenar-se en alçada, ja que el rendiment, després, és molt millor. Andorra és el lloc ideal per a tots ells. Tenen el circuit del Pas de la Casa al costat i, a sobre, l’aeroport de la Seu d’Urgell, des d’on poden organitzar-se vols privats col·lectius per acudir a qualsevol circuit del món. Aquí, a Andorra,pots fer en un mes la preparació que, en qualsevol altre lloc, requereix tres mesos. I un punt final, ningú és aquí només pels avantatges fiscals, aquí tothom està preparant el seu futur i hi ha esportiste­s, com els germans Espargaró, Aleix i Pol, que ja han muntat els seus propis negocis, entre els quals restaurant­s, de cara al futur».

Pilots de motos i ciclistes copen l’arc d’atletes instal·lats al Principat

La graella de MotoGP

El Rubius i els seus col·legues tenen de veïns bona part de la graella de MotoGP. Curiosamen­t, un dels que no hi viu, ja que acaba d'estrenar casa a Cervera, la seva localitat natal, és el campioníss­im Marc Márquez, que, precisamen­t, podria haver sigut el primer a anar-se'n a Andorra, ja que els seus avis materns són d'allà. Però no,MM93, malgrat ser durament i injustamen­t criticat, mai va pensar a instal·lar-se a Andorra i continua pagant, com Fernando Alonso (el primer contribuen­t d'Astúries, malgrat no ser, ni de llarg, l'asturià més ric), els seus impostos a Espanya.

A Andorra hi viuen Joan Mir, actual campió de MotoGP, Albert Arenas, nou rei de Moto3, Maverick Viñales, els germans Aleix i Pol Espargaró, Tito Rabat, Àlex Rins, Jack Miller, Jorge Martín, el francès Fabio Quartararo, l'australià Jack Miller, el pilot de ral·lis Dani Sordo, Toni Bou, guanyador de 28 títols mundials de trial. A Andorra també hi ha instal·lats grans ciclistes com el campió del món, el francès Julian Alaphilipp­e, el britànic Simon Yates, l'irlandès Dan Martin i tres de les millors estrelles espanyoles del moment: Enric Mas, Marc Soler i Iván García Cortina, recent

Rubén Xaus EXPILOT DE SBK I COL·LABORADOR DEL GOVERN ANDORRÀ «No només són els diners. Andorra ho té tot per entrenar-se amb qualitat, viure tranquil i preparar-te per al futur»

Manuel Casado PRESIDENT DE LA REIAL FEDERACIÓ ESPANYOLA DE MOTOCICLIS­ME «Mai criticaré una cosa que és legal, però sí que agraeixo a Márquez que segueixi a Espanya, i ajudi amb els seus impostos»

Chicho Lorenzo PARE DEL PENTACAMPI­Ó JORGE LORENZO «Aquest és un país d’envejosos. Ningú pot tirar la primera pedra. Molts ganduls volen viure dels altres»

 ??  ?? Els nous veïns, entre altres, del Rubius: Maverick Viñales, Joan Mir, Julian Alaphilipp­e, Simon Yates, Dani Sordo, Toni Bou i Enric Mas.
Els nous veïns, entre altres, del Rubius: Maverick Viñales, Joan Mir, Julian Alaphilipp­e, Simon Yates, Dani Sordo, Toni Bou i Enric Mas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain