El Periódico - Català

Les dones demanen pista

SARAH THOMAS, primera àrbitra que xiularà en una Superbowl CALLIE BROWNSON, H BECKY HAMMON I ALYSSA NAKKEN han fet història entrenant a l’NFL, l’NBA i l’MLB

- ROGER PASCUAL R. P.

Les dones continuen esquerdant el sostre de vidre de les grans lligues masculines dels EUA. En els últims tres mesos Kim Ng s'ha convertit en la primera general manager d'una franquícia de beisbol de l'MLB; Noëlle Needham, en `general manager assistent' dels Chicago Steel de l'NHL; Becky Hammon, en la primera entrenador­a a dirigir un partit oficial de l'NBA, i Callie Brownson, en la primera coach de posició en un partit de l'NFL. I el pròxim 7 de febrer Sarah Thomas serà la primera dona a arbitrar en la Superbowl.

«Sarah Thomas ha fet història de nou com la primera dona oficial de la Superbowl», es va felicitar el vicepresid­ent d'operacions de l'NFL, Troy Vincent, a l'anunciar-ho dimarts. Thomas, de 47 anys, exercirà de jutge de `down' (àrbitre assistent). El 2015 ja es va convertir a la primera àrbitra permanent en la història de l'NFL, i el 2019, en la primera a arbitrar en un partit de play-off. «El seu rendiment d’elit i el seu compromís amb l’excel·lència li han fet guanyar el dret a arbitrar a la Superbowl», va destacar Vincent.

Podria no ser l'única dona present a la gran festa del futbol americà. No només en les habituals actuacions musicals de l'entreacte, sinó durant el partit. Maral Javadifar i Lori Locust formen part de l'staff tècnic dels Tampa Bay Buccaners, que la matinada de diumenge a dilluns buscaran classifica­r-se davant els Green Bay Packers. Aquesta temporada, Callie Brownson va fer història al ser la primera entrenador­a a dirigir en un partit de la lliga de futbol americà. Al novembre va exercir d'entrenador­a de posició dels

Cleveland Browns davant Jacksonvil­le Jaguars.

Al mes següent, Becky Hammon aconseguia una fita encara més gran a l'NBA. Llegenda del bàsquet femení nord-americà, que va jugar a Espanya al Rivas Ecópolis madrileny i al Ros Casares valencià, és entrenador­a assistent als San Antonio Spurs des del 2014. El 30 de desembre passat va agafar les regnes de l'equip en el tram final del segon quart del partit contra els Lakers després que el tècnic dels texans, Gregg Popovich, fos expulsat per protestar irat als àrbitres. els

Tombar murs en despatxos

Les dones no només comencen a tenir presència a les banquetes de les major leagues masculines, sinó que també comencen a enderrocar murs als despatxos. Noëlle Needham va passar a ser, a l'octubre, la general manager assistent dels Chicago Steel d'hoquei. I el 13 de novembre Kim Ng es convertia en la primer directora general d'una franquícia de les quatre grans lligues nord-americanes. Després de gairebé tres dècades de feina als Chicago White Sox, New York Yankees i Los Angeles Dodgers, els Miami Marlins van decidir posar-la al capdavant del club. Una cosa que l'ha convertit ja en un símbol a l'esport dels EUA, com va demostrar el fet que fos una de les convidades a participar en la presa de possessió de Joe Biden.

L'MLB va impulsar el programa Take the Field amb la intenció de fomentar la presència femenina al beisbol. Poc abans els Chicago Cubs i els San Francisco Giants havien fitxat Rachel Folden i Rachel Balkovec com a entrenador­es per als seus equips de les lligues menors. Els San Francisco Giants també van apostar l'any passat per una altra tècnica, Alyssa Nakken, la primera entrenador­a contractad­a en un equip masculí de l'MLB. El 20 de juliol passat es va convertir en la primera a dirigir un partit, exercint com a entrenador­a de primera base en el duel de pretempora­da davant els Oakland A's. La samarreta que va utilitzar ja és al Saló de la Fama.

HKim Ng, nova ‘general manager’ dels Marlins de beisbol, va participar en la investidur­a de Biden

Als 44 anys, el ‘quarterbac­k’ es vol ficar a la seva primera final amb els de Tampa

Tom Brady, llegenda viva de l'NFL, vol engrandir una mica més el seu mite. El quarterbac­k aspira a conquerir el seu setè anell de campió. I fer-ho, a més, a casa, ja que la Superbowl d'aquest any es disputarà precisamen­t a l'estadi dels Tampa Bay Buccaneers. Cap franquícia ha lluitat fins ara pel títol al seu camp. Per aconseguir-ho, Brady i la seva tropa hauran de vèncer demà els Green Bay Packers (21 h, Movistar). A l'altra final de conferènci­a, els Kansas City Chiefs s'enfrontara­n als Buffalo Bills (dilluns, 00.40 h, Movistar).

Després de 20 anys i sis anells en els Patriots, Brady va anunciar el març de l'any passat que deixava el club de la seva vida i que fitxava als 43 anys pels Buccaneers, una franquícia que només havia guanyat el títol una vegada i que no entrava als play-off des del 2007. La seva veterana mà no només ha tornat a situar la seva nova franquícia en les eliminatòr­ies, sinó que ara estan a un pas de la gran final. Jugaran contra uns Packers que, comandats per Aaron Rodgers, volen acabar amb una dècada de sequera.

/

MAHOMES, DUBTE A l'altra final de conferènci­a la gran incògnita és la d'un altre dels quarterbac­ks estrella de la competició: Patrick Mahomes. Els Chiefs, campions vigent, encara no saben si podran comptar amb la seva brúixola. El noi d'or de la NFL, que a l'estiu va firmar un contracte de 503 milions de dòlars en 10 anys, segueix sota protocol de commoció cerebral. La seva absència podria obrir als Bills les portes de la seva cinquena Superbowl per posar fi al seu malefici, ja que han perdut les quatre que han disputat.

H

 ?? SEAN HAFFY / AFP ?? Sarah Thomas, la primera dona que arbitrarà en una Superbowl.
SEAN HAFFY / AFP Sarah Thomas, la primera dona que arbitrarà en una Superbowl.
 ??  ?? Becky Hammon, primera dona a dirigir a l’NBA amb els Spurs.
Becky Hammon, primera dona a dirigir a l’NBA amb els Spurs.
 ??  ?? Callie Brownson, primera ‘coach’ de posició en un partit de l’NFL.
Callie Brownson, primera ‘coach’ de posició en un partit de l’NFL.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain