El Periódico - Català

L’última estrella de l’snooker

EL JOVE XINÈS YAN BINGTAO, de només 20 anys, sorprèn tots els campions al Masters 2021

- EMILIO

També, com tots, l'snooker s'ha convertit en un esport televisat. I sense públic. Com altres grans esports, l'snooker té, per descomptat, la Triple Corona (Campionat del Regne Unit, Masters i Campionat del Món), que, si s'aconseguei­x, dona dret a lluirla (com si fossin estrelles de la Champions) sobre el cor de l'armilla del jugador tricampió.

Doncs bé, diumenge passat, en un desèrtic Marshall Arena, a Milton Keynes (Anglaterra), un d'aquests grans, John Higgins, de 45 anys, guanyador de 30 tornejos i 4 campionats del món, va ser derrotat a la final del Masters 2021 (8-10) pel joveníssim xinès Yan Bingtao, que, com el campió britànic va reconèixer, «podria ser perfectame­nt» el seu fill.

Bingtao ha revolucion­at el món de l'snooker, ja que per arribar a la final va vèncer per justíssims 6-5 a tres figures mundials i grans favorits com Neil Robertson, Stephen Maguire i, a les semifinals, ni més ni menys que a l'últim mestre, Stuart Bengham.

El jove xinès va estar a punt d'igualar la gesta de qui molts consideren el millor, Ronnie O'Sullivan, l'amic dels Rolling Stones que va conquerir el Masters

amb només 19 anys i, curiosamen­t, també va derrotar Higgins el 1995.

Bingtao ha sigut molt elogiat no només pel seu joc virtuós, la potència en el cop i la seva estratègia agressiva i determinan­t, sinó per la seva enorme força mental, que el fa mostrar-se indiferent davant qualsevol adversitat durant les seves partides.

És més, Bingtao, que va començar per sota al marcador (53), va continuar perdent per 7-5

Bingtao té un joc agressiu, un braç poderós i, sobretot, una força mental que li permet jugar sense cap pressió

però va remuntar fins al 7-8 per acabar imposant-se en la 18a partida de les 19 en què estava programada la final.

El jove i impertorba­ble jugador xinès, que va aixecar el puny dret a l'aire a l'aconseguir el punt del campionat (aquest va ser el seu únic gest durant les més de cinc hores de trobada), viu a Sheffield (Anglaterra) i es va embutxacar 250.000 lliures esterlines (280.000 euros) com a premi.

«Té molt mèrit haver guanyat el Masters amb només 20 anys», va comentar Higgins. Per al perdedor, «la Xina ha d’estar molt orgullosa del seu campió, de Yan, que ho té tot per guanyar també el campionat del món pròximamen­t. No té res a aprendre dels altres i, en l’apartat tàctic, està preparat per a qualsevol repte».

El poder, la capacitat de joc de Bingtao, la seva determinac­ió i sobretot la seva mentalitat guanyadora i infrangibl­e no és res nou per a Higgins, que encara recorda com, a la final de la Copa del Món del 2015, el jove i el seu company d'equip, Zhou Yuelong, els van guanyar la final a ell i a Stephen Maguire, una parella que semblava invencible. ¡I Bingtao, llavors, només tenia 15 anys!

John Parrott, campió mundial el 1991, va dir a la BBC Two que la victòria de Bingtao havia sigut «única i espectacul­ar». «No és fàcil, amb 20 anys, presentar-te aquí i enfrontar-se als grans. Té moltíssim mèrit que un noi de la seva edat comencés per baix amb 5-3 i 7-5 i acabés remuntant al 8-10. L’últim jugador de 20 anys que vaig veure amb un joc tan complet i variat –va remarcar– va ser, precisamen­t, John Higgins, que ara s’ha hagut d’inclinar davant d’aquest noi impression­ant. Per aconseguir una victòria com aquesta davant un rival tan bo en una competició tan dura es necessita talent, però també caràcter i temperamen­t. El de Bingtao és a prova de bales».

H

 ?? AFP ?? Bingtao, el jugador que ha impression­at el món de l’snooker.
AFP Bingtao, el jugador que ha impression­at el món de l’snooker.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain