El Periódico - Català

La Xina afronta el pitjor rebrot des de fa gairebé un any, amb centenars de contagis

Després de mesos amb el coronaviru­s suposadame­nt sota control, el gegant asiàtic pateix en les últimes setmanes un augment de les infeccions i registra el primer mort des del maig

- CARLES PLANAS BOU

L’any 2021 no ha començat com un any de sort per a la Xina. Després de mesos amb el coronaviru­s suposadame­nt sota control, el gegant asiàtic ha vist com en les últimes setmanes s’ha produït un important rebrot dels contagis que ha posat Pequín en alerta. El dia 14 es va registrar el primer mort per Covid-19 des del maig.

Lluny de Wuhan, la zona zero de la pandèmia, la propagació de nous contagis s’estén per diferents racons del país gegant. A la província de Hebei, que envolta Pequín, s’han detectat un total de 733 casos de contagi aquest gener, mentre que a la de Heilongjia­ng, al nord-est i limítrof amb Mongòlia, acumulen 256 casos. A la primera, a la ciutat de Shijiazhua­ng, s’està construint contra rellotge un camp de confinamen­t per a 4.000 contagiats.

Aquest rebrot s’ha viscut amb especial intensitat en un dels barris més pobres i densament poblats de Hong Kong. Les més de 9.000 persones que, segons el ‘South China Morning Post’, viuen a la zona afectada van començar ahir un nou confinamen­t indefinit a l’espera que se les sotmeti a proves per a la detecció del virus, el primer que les autoritats sanitàries han decretat des del començamen­t de la pandèmia fa poc més d’un any.

La Xina també ha registrat casos a l’altra punta del país, com a la ciutat nord-oriental de Harbin. Allà, segons la premsa local, la detecció de fins a 40 casos en un escorxador avícola ha portat els

mercats de la zona a retirar temporalme­nt els seus productes. Els primers passos de la pandèmia que ha posat al món en escac es van rastrejar en un entorn similar, però a Wuhan.

Campanya massiva de tests

Tot i que el repunt de contagis no és equiparabl­e al cop rebut pels països europeus o veïns com Corea del Sud, sí que ha posat el país en alerta. Pequín va activar ahir una campanya massiva de tests de Covid-19. En l’última setmana, la capital xinesa ha informat de 19 nous contagis, alguns de la variant britànica. Aquest augment dels casos ha portat a una reacció temorosa dels mercats internacio­nals, que han caigut lleugerame­nt mentre el preu del petroli ha baixat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain