El Periódico - Català

La pugna madrilenya s’accentua amb el veto a un mural feminista

Vox, PP i Cs van aprovar una iniciativa per esborrar l’obra del poliesport­iu de la Concepción, que mostra el rostre de 15 dones que han fet història, com Frida Kahlo i Rosa Parks.

- OLGA PEREDA

L’artista mexicana Frida Kahlo, una dona extraordin­ària de vida lliure i turbulenta i complexa personalit­at. Nina Simone, icona en la lluita contra el racisme i primera pianista negra a tocar al Carnegie Hall (Manhattan). Rosa Parks, activista i impulsora dels drets civils als EUA que no va cedir el seu seient de bus a un blanc. Liudmila Pavlitxenk­o, franctirad­ora de l’exèrcit roig que va lluitar contra els nazis i que va accedir al món militar quan les dones encara no estaven acceptades. Emma Stone, actriu que ens va fer ballar a La La Land, musical amb què va guanyar l’Oscar. Rigoberta Menchú, activista guatemalen­ca i premi Nobel de la pau. I així fins a 15 dones que han fet història. Els seus rostres estan pintats en violeta (color de la lluita feminista) a La unió fa la força, un mural del poliesport­iu municipal del barri de la Concepción (Madrid).

El col·lectiu Unlogic crew va crear l’obra el 2018 després que així fos decidit pels veïns dins del programa municipal Compartien­do Muros.

La controvèrs­ia

El 21 de gener passat, la junta del districte de Ciudad Lineal, a proposta de Vox i amb els vots favorables del PP i Cs, va acordar que l’Ajuntament de Madrid esborrés el mural. ¿Motiu? El rostre de les dones llança un missatge polític i no esportiu, segons el partit d’extrema dreta, que ha proposat repintar-lo amb la imatge d’homes i dones esportiste­s paralímpic­s.

Centenars de veïns, acompanyat­s per regidors de Més Madrid, Podem i PSOE, es van congregar ahir a les portes del poliesport­iu al crit d’«el mural no es toca». Els partits d’esquerra presentara­n un recurs perquè el consistori mantingui l’obra tal com està. «No podem fer ni un pas enrere en feminisme i en igualtat. L’Ajuntament de Madrid, del PP, està segrestat pels deixebles de Trump», va manifestar Íñigo Errejón (Més País) en al·lusió a Vox.

Curiosa prioritat

«En aquesta ciutat hi ha els que sumen i els que resten», va afegir el socialista Pepu Hernández. «Volen eliminar de la història les dones i el compromís de la ciutat per la igualtat. No ho aconseguir­an», van explicar els dos polítics, que van insistir que, en plena pandèmia i arrossegan­t encara el caos de la tempesta Filomena, crida l’atenció que sigui una prioritat municipal retirar un simple mural.

A les xarxes també hi ha una batalla online perquè el mur no es toqui. De fet, els veïns ja han recollit més de 20.000 firmes en una plataforma per demanar que es mantingui. No obstant, l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida (PP), s’ha mostrat completame­nt aliè a la reivindica­ció veïnal. Segons la seva opinió, «tan democràtic és posar el mur com treure’l». «Aquest mural no hi era fa uns anys. Hi va haver una decisió de la junta de Ciudad Lineal que ho va decidir. ¿Això és democràtic? Sí. ¿És democràtic que s’acordi ara retirar-lo? També», va concloure l’alcalde.

«L’Ajuntament està segrestat pels deixebles de Trump», diu Íñigo Errejón

 ?? Fernando Alvarado / Efe ?? Protesta veïnal davant del mural que la dreta i l’extrema dreta volen eliminar, ahir a Madrid.
Fernando Alvarado / Efe Protesta veïnal davant del mural que la dreta i l’extrema dreta volen eliminar, ahir a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain